Menu
Yleinen

Matkamessut bloggaajan näkökulmasta – 4 + 6 vinkkiä ensikertalaiselle bloggaajalle ja näytteilleasettajille

Keväällä 2017 osallistuin matkamessuille ensimmäistä kertaa bloggaajan ominaisuudessa. Joulukuussa olin kirjoittanut blogia huimat pari viikkoa, kun päätin hakea Matka 2017 -messujen bloggaajapassia. Ei se ota jos ei annakaan – aina kannattaa yrittää, ajattelin. Ilo olikin suuri, kun sain sähköpostiini tiedon, että minut oli hyväksytty messujen bloggaajaksi.

Kaikille avoimien messupäivien lisäksi bloggaajat saivat jo ennen varsinaisia messuja osallistua erilaisiin työpajoihin ja seminaareihin. Töiden takia pääsin paikalle vasta torstai-iltana, joten tämä osuus jäi osaltani aika ohueksi. Oli kuitenkin kiva osallistua torstain ammattilaispäivään lyhyestikin.

Jo torstaina messuilla pyöri huomattavasti enemmän ihmisiä kuin olin odottanut. Tilanne oli kuitenkin paljon rauhallisempi kuin varsinaisina messupäivinä. Ammattilaispäivänä ehtikin aika hyvin muutamassa tunnissa käydä kiinnostavimmat kohteet läpi. Näytteilleasettajien kanssa oli mukava jutella, kun tilaa ja rauhaa oli varsinaisia messupäiviä paremmin.

Matkamessut bloggaaja

Vinkkejä ensikertalaisille messubloggaajille

Kokeneemmilta bloggaajilta löytyisi varmasti huimia vinkkejä siihen, miten bloggaajan kannattaa matkamessut hyödyntää. Vaikka olenkin vasta hyvin aloitteleva bloggaaja, halusin koota muutaman vinkin, jos näistä olisi apua tulevien vuosien uusille messubloggaajille.

1. Luo kontakteja

Matkamessut ovat hyvä paikka luoda kontakteja mahdollisiin yhteistyökumppaneihin. Hyödynnä ammattilaispäivien rauha ja käy juttelemassa kiinnostavien näytteilleasettajien kanssa.

2. Hanki käyntikortit

Kontakteja luodessa on mukavaa, että mukana on myös jotain kättä pidempää. Ota messuille mukaan käyntikortteja, jotta yhteystietojen vaihtaminen on helppoa. Kortteja ei välttämättä tarvitse kovin paljoa. Massajakelun sijaan keskity mielummin kiinnostaviin yhteistyökumppaneihin. Jos haluat markkinoida blogia suurelle yleisölle, voi mainoslappusia olla mukana enemmänkin.

3. Verkostoidu

Matkamessut on mahtava paikka tutustua muihin bloggaajiin. Osallistu bloggaajille järjestettyyn ohjelmaan tai bongaile kanssabloggaajia messuhallin käytäviltä. Paras paikka tutustumiseen on bloggaajien iltariennot. Kyllä siinä oli aloitteleva bloggaaja ihmeissään, kun jatkoille kuljettavan tilausbussin paikkojen täyttyessä porukassa vallitsi lämmin ja hauska tunnelma. Jopa kuukauden verran blogannut aloittelija otettiin tosi hyvin vastaan. Suuri kiitos teille kaikille ihanille ihmisille, joihin messujen myötä sain tutustua!

4. Opi bloggaamisesta

Messuja edeltävinä päivinä järjestetään paljon erityyppisiä seminaaritilaisuuksia bloggaajille. Näihin kannattaa osallistua ja ottaa vinkit talteen. Myös muilta bloggaajilta voi oppia paljon. Eli mene rohkeasti juttelemaan.

Matkamessut bloggaaja

Matkamessut bloggaaja

Vinkkejä näytteilleasettajille

Matka 2017 -messuilla oli kivasti nähtävää ja koettavaa. Näytteilleasettajia oli paljon, joten luonnollisesti niiden välillä oli huomattavasti hajontaa. Joiltain messuosastoilta sai tosi hyviä vinkkejä, kun taas osa standeista jäi ihan läpihuutojutuiksi. Kokosin ajatuksiani yhteen, ja niistä syntyi vinkkilista messujen näytteilleasettajille ja vähän järjestäjillekin.

1. Valitse messutyöntekijät oikein: johtoporrasta vai keikkatyöntekijöitä

Kierreltyäni useita messustandeja totesin, että esittelijöiden osaaminen vaihteli todella paljon. Osa osasi kertoa kohteesta todella paljon, kun taas osa tuntui olevan vähän pihalla esittelykohteesta tai ainakaan eivät olleet valmistautuneet sitä esittelemään. Monesti törmäsin siihen tosiasiaan, ettei esittelijöillä ollut lainkaan kompetenssia sopia esimerkiksi yhteistyöstä bloggaajien kanssa.

Varmasti monenlaisilla työntekijöillä on paikkansa messuilla, mutta etenkin ammattilaispäivänä olisin toivonut, että messuilla olisi edustajina tietyntyyppisiä henkilöitä. Sellaisia, jotka osaisivat kertoa yhteistyöstä tai ainakin voisivat välittää tietoa eteenpäin organisaatiossaan tai antaa oikean ihmisen yhteystiedot. Todella hyviäkin esimerkkejä messuilta löytyi, ja parhaimmillaan juteltiin pitkätkin pätkät matkakohteista ja bloggaamisesta.

2. Esittele aktiivisesti

Messuosastolle saapuessani toivon esittelijän olevan aktiivinen ja tekevän aloitteen minun suuntaani. Jo ihan ”Oletko kiinnostunut x-kohteesta?” riittää aloittamaan keskustelun. Messuvieraana en halua joutua tekemään aloitetta tai etenkään huhuilemaan esittelijöitä kääntämään huomionsa minuun.

Useammankin kerran messuilla kävi niin, että esittelijät keskittyivät juttelemaan keskenään tai selvittelivät jotain asiaa. Tällöin messukävijä siirtyy herkästi eteenpäin, vaikka itse kohde olisikin kiinnostava. Tämä lopputulos ei varmasti ole kenenkään tavoitteena messuille osallistuessa.

Parhaat pisteet kotiin veivät Alaskan esittelijät. Juttelin osastolla yhteensä kolmen henkilön kanssa. Jokainen osasi kertoa tietynlaisia juttuja Alaskasta ja sain esittelypisteestä irti todella paljon. Tunnelma oli oikein leppoisa ja esittelijät keskittyivät vieraaseen todella hyvin. Tulevaisuuden haaveissa siintävä matka on taas vähän lähempänä konkretiaa.

3. Puhalla yhteen hiileen: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Messuilla oli kaksi hyvää vertailukohtaa siitä, miten omaa yritystään kannattaa tai ei kannata myydä. Kahdella suomalaisella messuosastolla markkinoitiin isompaa kokonaisuutta. Toisella standilla juttelin pitkät tovit niitä näitä alueeseen liittyen ja esittelijä toi esiin monenlaisia kohteita. Jossain vaiheessa hän kertoi, että tämä x muuten on se paikka, jossa hän itse on töissä. Tuolla standilla myytiin kokonaisuutta, ja se yksittäinen yritys oli hyvä osa laajempaa matkakohdetta.

Toisella vastaavanlaisella osastolla ihmettelin eri esitteitä, kun paikalle tuli yksi osaston työntekijöistä. Hän rupesi heti myymään omaa yritystään. Alueen kokonaisuus jäi siinä yhteydessä kokonaan hahmottamatta. Voit ehkä arvata, kummasta näistä jäi parempi fiilis ja kumpi näistä kahdesta yrityksestä jäi paremmin mieleen.

4. Älä myy aggressiivisesti

Minä en pidä lehtimyyjistä. Inhoan pakkomyyntiä, jossa potentiaalisen asiakkaan mielipidettä ei kuunnella vaan suuna päänä tarjotaan maat ja taivaat ja lähes väkisin vaaditaan asiakas ostamaan tuote. Näihin tapauksiin törmäsin valitettavasti myös messuilla. Varmaan tämä myyntitaktiikka joillekin toimii, mutta minulle se saa lähinnä aikaiseksi vastenmielisen reaktion koko tuotetta tai brändiä kohtaan. Seuraavana päivänä kiersin kyseiset messuosastot kaukaa, vaikka muuten olisin hyvinkin voinut käydä vielä juttelemassa.

5. Valitse infopisteen työntekijät oikein

Tämä vinkki on enemmänkin järjestäjäpuolelle. Messuilla oli kiitettävän paljon erilaisia opastuspisteitä, mistä ehdottomasti ruusuja järjestäjille! Päädyin hyödyntämään näitä kahdesti, kun halusin tietää, missä jokin standi tai lava sijaitsee.

Kerran bongasin hallin käytävillä kiertävän inforyhmän. Porukka jutteli keskenään, eivätkä he reagoineet millään tavoin huhuiluun. Jouduin tosissani korottamaan ääntäni, että sain heidät reagoimaan. (En halua valittaa, osa tästä menee varmasti pitkän messupäivän ja hälinän piikkiin.) Kun pääsin esittämään asiani, alkoivat oppaat selailemaan esitteitä vastaamatta oikeastaan mitään. Ihmettelin, että olikohan kysymykseni edes ymmärretty. Lopulta sain jonkinlaisen vastauksen, mutta kovin hyvä fiilis nyrpeähköstä kohtaamisesta ei jäänyt.

Toisella kerralla pysähdyin kiinteän opastuspisteen kohdalle messuhallissa. Infon henkilöstö ei osannut vastata kysymykseeni, mutta he käyttivät asian selvittelyyn runsaasti aikaa ja soittivat useammankin puhelun, jotta saivat asian selville. Upeaa asiakastyötä! Toivoisinkin messujen henkilöstölle hyvää perehdytystä siihen, miten tuollaista työtä kannattaa tehdä. Molemmilla kerroilla sain asiani selvitettyä, mutta näiden infopisteen välillä kohtaamisista jäänyt fiilis oli aivan erilainen.

6. Auta matkamessuja tarjoamaan laajasti eri matkakohteita

Itselleni matkamessujen tärkein anti on uusien ideoiden ja kohteiden löytäminen. Viime vuonna tämä tavoite onnistui tosi hyvin, kun matkamessukäynti johti siihen, että seuraavana kesänä matkustettiin aivan vieraisiin kohteisiin. Tänä vuonna messut olivat tässä suhteessa pieni pettymys.

Messuilla tuntui olevan esillä paljon melko yleisiä matkakohteita. Minä en löytänyt messuilta juuri yhtään sellaista ulkomaista kohdetta, johon olen suunnitellut seuraavan parin vuoden aikana matkustavani. Ehkä huonoa tuuria, tai sitten messuilla vastataan suuremman yleisön tarpeisiin. Täytyy kuitenkin kehua Suomen tarjontaa. Messuilta löytyi ihan kivasti vinkkejä kotiseutumatkailuun, ja Lappi oli todella hyvin edustettuna.

Mitä kohteita messuilta sitten puuttui? Olisin toivonut messuilta löytyvän enemmän Itä-Euroopan sekä manner-Aasian maita. Parina peräkkäisenä vuonna messuilla on ollut laajahko Yhdysvaltojen standi, mutta siitä on jäänyt jotakin uupumaan ja tarjonta on kahtena vuonna ollut melkolailla samankaltainen. Olisi kiva saada messuille harvinaisempiakin alueita USA:sta ja Kanadasta, kuten tänä vuonna messuilla ollut Alaska.

Matkamessut bloggaaja

Millaiset fiilikset sinulle jäi messuilta? Löysitkö hyviä kontakteja ja saitko uusia vinkkejä? Olisitko kaivannut jotain enemmän, ja millaisia kohtaamiset näytteilleasettajien kanssa olivat? Ja ennen kaikkea, millaisia vinkkejä sinulla olisi aloitteleville messubloggaajille?


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

6 Comments

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  25.1.2017 at 11:24

  Hyvä postaus! Olen itsekin aloitteleva bloggaaja ja oli kyllä jännä tulla ensimmäistä kertaa matkamessuille bloggaajan roolissa. Mä en tänä vuonna päässyt käymään kuin torstain ammattilaispäivässä ja pääosin verkostoiduin muihin bloggaajiin. Käyntikortteja jaoin varmastikin alle 10.

  Mutta samanlaisia kommentteja olen kuullut muilta bloggaajilta, jotka kiersivät messuilla enemmän näytteilleasettajien luona. Itse kävin hoitamassa vain muutaman maan ständillä asioita ja ne hoitui kyllä hyvin – ehkä siksi kun tiesin tarkalleen mitä olen hakemassa? Paitsi USAsta sen verran sanon, että sain kyllä ihan hyviä käytännön vinkkejä, mutta Orlandosta puhuessa matkaajaa saattaisi kiinnostaa muukin kuin ne huvipuistot… tai meitä ainakin! Tosi moni olisi nimenomaan kaivannut inspiraatiota tai _uusia_ ideoita…

  Mä annan kans Suomelle hyvät pisteet. Jee hyvä me!

  Törmättiinköhän me? Tapasin niin paljon uusia kasvoja ja blogeja, että osa meni varmasti sekaisin. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   25.1.2017 at 19:07

   Kiitos, kiva kuulla! Mullakin jäi pääosin hyvät kokemukset niistä standeista, joille vartavasten hakeuduin. Yhdellä tällaisella standilla en tosin saanut lainkaan kontaktia näytteilleasettajiin, kun olivat aina standilla käydessäni keskittyneet yhden vieraan palvelemiseen.
   Luulen, ettei me tavattu. Ensi kerralla sitten! 🙂

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  25.1.2017 at 12:16

  Kiva kuulla, että bloggaajien iltariennoissa oli hyvä meininki, ei yllätä kyllä yhtään. 🙂 Harmittaa, etteivät omat aikataulut antaneet tänä vuonna mahdollisuutta osallistua messuille. Ensi vuonna on kyllä pakko päästä!

  Reply
  • Suunnaton
   25.1.2017 at 19:08

   Onpa harmi, ettet päässyt mukaan. Olisi ollut kiva nähdä!

   Reply
 • Katinka
  26.1.2017 at 20:10

  Hyvä yhteenveto molemmista näkökulmista =)

  Reply

Leave a Reply