Menu
Suomi

Störsvik: Merihenkinen retkikohde Siuntiossa

”Störsvik, mennään sinne! Siellä ei varmaan ole kovin paljoa porukkaa.”

Kuinka väärässä olimmekaan. Näin Uudenmaan lockdownin aikaan luontokohteet ovat saaneet ihan uuden merkityksen, ja etenkin pääsiäisen aurinkoiset vapaapäivät saivat ihmiset liikkeelle. Niinpä myös aivan Siuntion perällä oleva Störsvikin alue vilisi ihmisiä.

Merelle työntyvän Störsvikin kärjessä kulkee n. 4,5-5 kilometrin pituinen rengasreitti, minkä lisäksi alueen polut johdattelevat merenrantaa pitkin Inkoon puolelle Kopparnäsiin. Kopparnäs ja Störsvik muodostavatkin yhteisen virkistys- ja luonnonsuojelualueen.

Störsvik, Siuntio (10)

Kopparnäs-Störsvik

Störsvikin ympäri

Kopparnäs-Störsvikin luonnonsuojelualueelle johtaa kaksi maantietä: toinen Siuntion Pikkalasta ja toinen Inkoon Degerbystä. Inkoon puolella on tarjolla 3 kilometrin luontopolku ja Siuntion puoleisen tien päässä puolestaan tuo hieman pidempi rengaslenkki, jonka nyt kiersimme Lähtöselvitetty-Katjan kanssa.

Störsvikin reitin varrella on kaksi pysäköintipaikkaa, joiden välinen tieosuus kuuluu kävelyreittiin. On siis aivan sama, kummalle pysäköintipaikalle auto jätetään. Me ajoimme kauemmas rantaan, jossa pysäköintipaikka oli jo niin täynnä, että autoja jouduttiin jättämään tien reunaan.

Metsäpolku lähtee aivan venelaiturin reunasta. Alkumatka kuljettiin varsin kosteassa maastossa, mutta melko pian polku nousee kallioille ja kevättulvien pehmittämä maa jää taakse. Reitti nousee vähitellen kohti Ålandsbergetin avokalliota, jolta aukeaa näkymä merelle. Kallion laella istuu muutamia ihmisiä ihailemassa aurinkoisia maisemia.

Störsvik, Siuntio

Lyhyen kallio-osuuden jälkeen polku laskeutuu takaisin meren tasalle. Ranta laakea, keltaiseksi kuivunut kaislikko levittäytyy kohti merta. Väistelemme polulla ajavia maastopyöräilijöitä, himmailemme vauhtia edellä kulkevan pariskunnan tahtiin ja katselemme rannalle levittäytyneitä kalastajia. Väkeä todellakin riittää, mutta missään vaiheessa ei synny varsinaisia ruuhkia.

Störsvikin ympäri kiertävän reitin varrella on myös vanha talon kivijalka.

Störsvikin ympäri kiertävää reittiä ei ole varsinaisesti merkitty, mutta etenkin alkumatkasta puiden rungoissa näkyy vaaleita täpliä. Reitti on kuitenkin varsin selkeä. Se seurailee merenrantaa, eikä polulta risteä juurikaan muita polkuja. Ainoastaan Sandvikenin levähdyspaikan tietämillä kannattaa kuitenkin olla hereillä, sillä täältä lähtee useampikin polku kohti lähtöpaikkaa, minkä lisäksi rantaa pitkin pääsisi jatkamaan Inkoon puolelle Kopparnäsiin.

Störsvikin ympäri kiertävä polku

Sandviken onkin sopiva paikka pysähtyä syömään eväitä ja ihailemaan merimaisemaa. Istumapaikan voi valita kauniilta avokalliolta, hiekkarannalta tai ihan nuotiopaikalta. Sandvikenissä onkin Störvikenin reitin ainoa nuotiopaikka, joten tämä on helppo valinta evästauolle.

Etenkin näin pandemian aikaan kannattaa pakata mukaan sellaiset retkieväät, jotka eivät vaadi lämmittämistä. Vaikka varoetäisyyksistä on muistutettu myös ulkoilualueilla, oli nytkin nuotion ääreen kerääntynyt hieman reilut 10 ihmistä. Nuotiopaikoilla on hauska jutustella muiden ihmisten kanssa, mutta nyt tartuntariskin aikaan on parempi etsiä ihan oma soppensa merenrannasta. Tilaa täällä kyllä riittää.

Siuntion rantakalliot

Störsvik, Siuntio (8)

Störsvik, Siuntio (9)

Rantakallion ihastelun ja eväshetken jälkeen heitimme taas reput selkään ja jatkoimme matkaa. Nyt käännyimme pois merenrannasta ja suuntasimme metsään. Leveä metsäpolkukin kulki ihan kivassa ympäristössä kallion reunaa myötäillen. Kaikkein mutaisimpia kohtia sai väistellä loikkimalla polun sivuun.

Viimeinen kilometri tien laitaa on yksitoikkoisempaa maastoa, mutta hyvässä seurassa sekin matka hujahti ihan huomaamatta. Autoja joutuu hieman väistelemään, mutta tie ei ole erityisen vilkas, sillä se johtaa vain Störsvikin luonnonsuojelualueen pysäköintipaikalle, venelaiturille ja muutamille asuintaloille.

Störsvik, Siuntio

Störsvik, Siuntio

Vinkkejä Kopparnäs-Störsvikin virkistys- ja luonnonsuojelualueelle

 • Störsvikin ympäri kiertävälle 4,5-5 kilometrin rengasreitille pääsee Siuntion puolelta kahdelta pysäköintipaikalta, jotka molemmat sijaitsevat Kolaholmen -nimisen tien varrella. Reitille pääsee puikahtamaan myös Inkoon puolelta Sandfjärdenin pysäköintipaikalta, jolloin matka pitenee vajaalla kilometrillä. Sandfjärdenin pysäköintipaikka sijaitsee Leiritien päässä.
 • Störsvikin rengasreittiä ei ole merkitty maastoon, mutta polku on varsin selkeä. Lähinnä Sandvikenin kohdalla rannasta poistuessa kannattaa katsoa tarkemmin, mihin suuntaan on lähdössä. Toki jonkinlainen kartta kannattaa olla aina mukana, riippumatta siitä missä retkeilee!
 • Störsvikissä on yksi nuotiopaikka, Sandvikenissä. Sen lisäksi reitin varrella on joitain yksittäisiä penkkejä, joille voi pysähtyä pitämään taukoa. Huussit pitäisi löytyä Sandvikenistä ja Kolavikenin pysäköintialueelta, joskaan jälkimmäistä emme itse onnistuneet bongaamaan.
 • Toinen selkeä rengasreitti Kopparnäs-Störsvikin alueella on Kopparnäsin puolella sijaitseva kolmen kilometrin pituinen luontopolku. Sille näppärin pysäköintialue sijaitsee Kopparnäsintien ja Kalastajatorpantien risteyksen vieressä.
 • Lisää tietoa Kopparnäs-Störsvikin virkistys- ja luonnonsuojelualueesta löydät Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilta.
Näin korona-aikaan täytyy vielä korostaa sitä, että varoetäisyydet on syytä pitää mielessä myös luonnossa retkeillessä.
 • Pakkaa mukaan sellaiset retkieväät, jotka eivät välttämättä vaadi lämmittämistä. Nuotiopaikoille kerääntyy herkästi paljon ihmisiä, jolloin tartuntariski kasvaa.
 • Jos yskittää tai aivastuttaa, yski tai aivasta hihaan tai nenäliinaan.
 • Jos niistät, laita käytetty nenäliina pieneen roskapussiin ja takin taskuun tai reppuun. Mukana kannattaakin pitää pientä muovipussia, johon roskat on helppo sujauttaa. Älä heitä nenäliinoja tai mitään muutakaan roskaa luontoon.
 • Luonnossa käsien peseminen saippualla on haastavampaa, joten nappaa mukaasi käsidesi. Jos käytät yleisiä nuotiopaikkoja tai rakennuksia, on kädet hyvä desinfioida ennen kuin kosket yhteisiin tarvikkeisiin.
 • Pidä poluilla reilu välimatka muihin kulkijoihin. Vastaantulevia voi nyt joutua väistämään hieman kauemmas metsään tai ohitustilanteessa joutua odottamaan hetken. Pidetään nyt maltti mukana ja muistetaan, että se vastaantulija saattaa olla riskiryhmää, jolle tartunta voi olla erityisen vaarallinen.
 • Lisäksi nyt kannattaa pitää mielessä myös retkeilyn perusasiat: ota mukaan riittävästi vettä ja eväitä, jonkinlainen kartta sekä puhelin, jossa riittää varmasti virtaa. Myös pieni ensiapupakkaus ja kyypakkaus voi olla järkevää pakata mukaan. Vaikka lähtisit vain pienelle päiväretkelle, varustaudu hieman liioitellen siltä varalta, että eksyt tai retkellä tapahtuu jotain muuta yllättävää.
Störsvik, Siuntio

Kevät ja kesä on ihanaa aikaa nauttia luonnosta ja on ihan mahtavaa, että niin monet ovat viimeisen kuukauden aikana löytäneet retkeilyn!

Blogista löytyy paljonkin vinkkejä suomalaisiin retkikohteisiin. Pääset katsomaan ne kaikki tämän linkin kautta. Kurkkaa esimerkiksi nämä:

Lue myös MaaQuzuu-blogin ihana kirjoitus Störsvikistä.


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

3 Comments

 • Viihtyisän näköinen kohde! Me ollaan nyt korona-aikanakin kierretty joitain kansallispuistoja. Kun on liikkeellä aikaisin aamulla ja valitsee jonkun pitkän rengasreitin, ei käytännössä reitillä useinkaan törmää muihin ihmisiin. Se mikä ihmetyttää, niin usein takaisin tullessa pääsisäänkäynnin viereiset tulentekopaikat ovat aivan tupaten täynnä ihmisiä? Näitä tosiaan kannattaa välttää.

  Reply
  • Suunnaton
   16.4.2020 at 12:35

   Tuo on tosiaan jännä, miten nuotiopaikat keräävät ihmisiä ja ohjeet varoetäisyyksistä unohtuvat. Mitenhän mahtaa tauti levitä, kun vuorotellen käydään hönkimässä samojen makkaroiden päälle. Tosin ei pidä tuomita, vaan yrittää itse toimia mahdollisimman oikein 🙂

   Noilla pidemmillä reiteillä saa varmasti olla paremmin itsekseen! Hyvä vinkki myös tuo aikaisin aamulla liikkeelle lähteminen. Minä odotan pitkiä valoisia kesäiltoja, jolloin retkelle voisi paremmin lähteä myös illalla.

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  12.4.2021 at 08:52

  Löysin tänne kun etsin tietoa Kirkkonummen suunnan merenrantakohteista. Olen usein ajanut Hankotietä Kopparnäs-kyltin ohi, ajamatta koskaan perille. Täytyy vaikka jonain iltana käydä katsomassa huudeja innokkaan käyttölinjaisen labradorikaverin kanssa 🙂

  Hyvä että muistutit tuosta terveysturvallisesta käyttäytymisestä, se on erityisen tärkeää nyt herkemmin tarttuvien virusmuunnosten levitessä.

  Reply

Leave a Reply