Menu
Suomi

Taavetin linnoitus, happihyppely Kaakkois-Suomen automatkalla

Kun ajomatka alkaa puuduttaa, on hyvä pysähtyä hetkeksi jaloittelemaan ja hengittämään raikasta ilmaa. Luumäellä Kaakkois-Suomessa sijaitseva Taavetin linnoitus tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden. Valtateiden 6 ja 26 risteyskohdassa sijaitsevaan Taavetin taajamaan on helppo pistäytyä matkan varrella. Asuinalueen keskellä, aivan kunnantalon takana sijaitsee pala 1700-luvun historiaa.

Taavetin linnoitusta on ensimmäisen kerran rakennettu vuosina 1773-1781. Tuolloin Venäjä halusi vahvistaa länsirajaansa Ruotsia vastaan. Myöhemmin, Kustaa III:n sodan jälkeen Venäjä halusi vahvistaa rajan puolustusta entisestään, jolloin Taavetin linnoituksen täydentäminen liittyi laajemman linnoitusjärjestelmän rakentamiseen.

Mittavista rakennustöistä huolimatta Taavetin linnoitus oli toiminnassa ainoastaan 30 vuotta. On uskomatonta ajatella, että nyt Taavetin taajaman keskellä sijaitseva linnoitus toimi 1700-luvulla yli 2000 asukkaan kaupunkina.

Taavetin linnoitus, seinämä

Taavetin linnoitus, tunneli

1800-luvun lopulla autonomiseen Suomeen perustettiin oma armeija. Tällöin Taavetin linnoitus sai uudenlaisen käyttötarkoituksen, kun Mikkelin tarkka-ampujapataljoonaan kuuluva reservikomppania harjoitteli linnoituksen alueella. Tuohon aikaan linnoitukseen rakennettin useita armeijaa palvelevia rakennuksia. Näistä rakennuksista on jäänyt jäljelle kunnostetut arestirakennus ja upseerirakennus, jossa toimii nykyisin Linnoitus- ja kotiseutumuseo.

Nykyisin Taavetin linnoitus toimii nähtävyytenä ja kesätapahtumien järjestämispaikkana. Linnoituksen suojassa onkin pieni lava ja riveittäin nouseva katsomo. Taavetin linnoituksessa järjestetään kesäisin opastettuja kierroksia, mutta siellä on mahdollista vierailla myös omatoimisesti. Sisäänkäynnin yhteydessä on postilaatikko, josta ilmeisesti saisi otettua mukaansa linnoituksen esitteitä. Toukokuussa laatikko oli kuitenkin vielä tyhjillään.

Taavetin linnoitus, opastaulu

Taavetin linnoituksessa on useita opastauluja, joissa kerrotaan tarkemmin kustakin linnoituksen sopukasta. Historiasta pääsee hyvin kärryille, vaikka se olisikin entuudestaan aivan tuntematon. Laskevaa aurinkoa katsellessa ja lintujen laulua kuunnellessa linnoitus tarjoaa miellyttävän tauon ajomatkan keskellä. Muurien päälle kiivetessään voi yrittää hahmottaa linnoituksen kokoa ja yrittää ymmärtää, miten tämä on aikoinaan voinut tarjota kodin yli 2000 asukkaalle.

Lähde: Luumaki.fi

Taavetin linnoitus, sisäpiha

Lue myös:

Kaakkois-Suomessa ajellessa kannattaa vierailla myös Salpalinjalla: Salpa-asema – koskettavaa historiaa Kaakkois-Suomessa

Ovatko Suomen historialliset kohteet sinulle tuttuja? Oletko vieraillut Taavetin linnoituksessa?


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

12 Comments

  • Sisko
    28.5.2017 at 22:01

    Taavetissa on kyllä tullut käytyä, mutta ei kyllä täällä. Lähellä on näköjään vaikka kuinka paljon nähtävää ja koettavaa!
    Luumäelläkin on tullut suunnilleen kerta vuoteen käytyä jokkiskisoja katsomassa. 🙂

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:39

      Minäkin yllätyin, miten paljon kiinnostavia kohteita tuolla suunnalla on. Seuraavien kisojen aikana voit sitten pistäytyä tuolla linnoituksellakin 🙂

      Reply
  • Tämä oli ihan uusi juttu mulle. Aika vähän muutenkin olen noihin sota-aikojen muistomerkkeihin tutustunut, vaikka tiedän niitä olevan enemmänkin. Jossain Salpalinjaan kuuluvassa kohteessa käytiin miehen kanssa Joensuun reissulla vuosia sitten, muttei sekään muistanut tarkemmin kun kysyin.

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:38

      Tällaiset kohteet on tosi helppo sivuuttaa ja hurruuttaa vain autolla ohi. Mutta selvästi kannatti täälläkin pysähtyä.

      Reply
  • Taavetissa on tullut vierailtua, ja linnoitus on tosiaankin hyvä kohde jaloitella automatkan varrella. Opastaulut on näköjään uusittu meidän vierailun jälkeen, aika oli tehnyt jo niille tepposensa. Teillä näytti osuneen kiva ilmakin!

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:34

      Taulut tosiaan näytti aika uusilta ja hyväkuntoisilta. Tosi kiva, että niihin oli panostettu noin hyvin! Sää oli kyllä ihanan keväinen. Aurinko paistoi ja linnut lauloi hyvinkin voimakkaalla äänellä etenkin linnoituksen portilla.

      Reply
  • Tiia(ntai)
    2.6.2017 at 20:55

    Oi! Luumäki on yksi harvoista itäisen Suomen paikoista, joissa olen joskus käynyt. Tämä oli mulle silti ihan uusi tuttavuus – ainakin muistaakseni. 🙂 Hienon näköinen paikka, jännästi Suomenlinna-henkeä ihan eri ympäristössä!

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:33

      Suomenlinna tuli mullakin vahvasti mieleen tuolla. Tosin kun Suomenlinnassa ehkä tärkeintä on meri, niin Taavetissa olikin yllättäen mäntymetsän keskellä. Fiilis oli sen takia tosi erilainen.

      Reply
  • Katja / Lähtöselvitetty
    2.6.2017 at 23:26

    Nyt on kyllä mun kohde! Tosin näin seitsemättä vuotta kesäluumäkeläisenä en ole ehtinyt vieläkään tutustumaan linnoitukseen. Sen sijaan paljon tutumpi on kunnantalo siinä ihan linnoituksen kupeessa, kun sieltä löytyy rakennustarkastajan toimisto. Pitänee ehkä tänä kesänä käydä katsomassa linnoituksetkin.

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:32

      Haha, sä olet käynyt siis hyvinkin lähellä linnoitusta 🙂 Pistäydy ihmeessä linnoituksen puolelle.

      Reply
  • Kohteena maailma / Rami
    3.6.2017 at 00:23

    Kyllä itsellä on vielä monet näistä Suomen historiallisista kohteista käymättä, joskin olen varmasti käynyt niitä katsomassa silti enemmän kuin keskiverto suomalainen. Täytyypä jopa harkita, josko saisi tämän Taavetin linnoituksen ohjelmaan vielä tänä vuonna, sillä linnoitukset on kiehtonut minua aina. En ollenkaan pidä sitä mahdottomana, ettenkö tuolta pian itseäni löydä 🙂

    Reply
    • Suunnaton
      3.6.2017 at 12:31

      Sultakin tulee kivasti vinkkejä Suomen matkakohteisiin. Suomessakin on yllättävän paljon historiallisia kohteita, mutta niitä harvemmin tulee ajateltua. Huippua, jos päätät pistäytyä Taavetissa!

      Reply

Leave a Reply