Menu
Norja

Riven – helppo retki Senjan vuoristomaisemiin

Olin juuri saapunut Norjaan Senjan saarelle. Paloin halusta päästä näkemään Senjan dramaattiset vuorenhuiput ja upeat vuonot. Takana oleva pitkä ajopäivä ja sateesta harmaa keli kuitenkin tasoittivat intoani: millekään kovin vaativalle vuorenhuipulle ei nyt kannattaisi lähteä kiipeämään. Niinpä päätin suunnata koiran kanssa iltalenkille helpoksi kehutulle Rivenille.

Senja (2)

Riven

Rivenin sanotaan olevan helppo reitti. Ehkä se onkin sitä norjalaisella mittapuulla, mutta suomalaiselta helppoa patikointia odottaneelta retkeilijältä jo reitin alku ottaa luulot pois. Rivenille kipuavalla reitillä on korkeuseroja ja kivikkoisella polulla saa katsoa, mihin jalkansa asettaa. Reitti ei kuitenkaan missään nimessä ole vaikeimmasta päästä. Ehkä suomalaisittain keskivaikea reitti ja verrattavissa esimerkiksi Kolin vaaroilla kulkeviin polkuihin.

Rivenin reitti lähtee Fjellsenden-tunnelin ja Riven-tunnelin väliseltä alueelta. Polun päätä voi olla vaikea bongata matalakasvuisesta maastosta. Polku kiemurtelee jossain kasvuston seassa rinnettä ylös kohti voimalinjoja. Ei haittaa, vaikka polun päätä ei heti huomaisikaan, se tulee kyllä vastaan korkeammalla kalliolla, kunhan vain suuntaa kulkunsa voimalinjoja kohti. Maasto on hieman soista ja etenkin sateisella säällä polku on mutainen. Vedenpitävät kengät ovat oiva valinta, mutta ilman vaelluskenkiäkin pärjää.

Riven, Senja (1)
Rivenin reittin lähtöpisteessä on pysäköintitilaa vain muutamalle autolle. Reitti lähtee nousemaan tien laidasta kosteikkoista rinnettä ylös.

Reitti on jotenkuten merkitty matalilla puisilla puumerkeillä, joiden pää on maalattu punaiseksi. Merkkejä on kuitenkin sen verran harvassa, ettei niihin kannata luottaa liikaa. Polku on alun jälkeen kuitenkin pääosin todella selkeä, ja sitä on helppo seurata.

Polku kohoaa puutonta rinnettä ylöspäin ja muuttuu vähitellen kallioisemmaksi. Tässä kohtaa parhaat maisemat ovat selän takana. Laakson pohjalla näkyy pieniä järviä, ja vuorenrinteet kohoavat kaikkialla ympärillä.

Riven, Senja (4)

Pian polku sukeltaa tunturikoivikkoon, jossa polku poukkoilee jyrkähköä rinnettä ylöspäin. Hetken päästä saavutaan harjumaisen kallion päälle. Vasemmalla edessä avautuu Traelvika-vuonon pohjukka ja sen takana kohoaa vuorenhuippuja, muun muassa Senjan ikoninen Segla ja sen vierellä hieman matalampi Hesten.

Senja (1)

Polku kulkee kaunista harjannetta pitkin. Vasta Norjaan saapuneelle retkeilijälle maisemat ovat jo reitin alkuvaiheilta saakka olleet hienot, mutta nyt ne vasta kauniit ovatkin. Vasemmalla saa ihailla vuonoa vuorenhuippuineen. Edessä kohoaa Rivenin huippu ja sen oikealla puolella häämöttää Husøyn saari. Harmikseni taivaalta ripotteleva sade sumentaa nyt näkymää. Kirkkaalla ilmalla maisemat olisivat varmasti vielä upeammat!

Senja (3)
Rivenin huipulle vievä reitti kulkee pitkälti vuoren harjannetta pitkin.

Polku alkaa laskeutua alaspäin kuin ottaakseen vauhtia Rivenin huipulle kohoavaa loppuspurttia varten. Seisahdun sateeseen ihailemaan ympärillä levittäytyviä upeita maisemia ja päätän säästellä jalkoja tulevien päivien patikointireissuja varten. Käännyn takaisin kohti lähtöpistettä.

Riven, Senja (3)

Vinkit Rivenille

 • Jos olet menossa käymään Husøyn saarella, osuu Riven sopivasti matkan varrelle.
 • Rivenin lähtöpiste sijaitsee aika lailla keskellä Fjellsenden- ja Riven-tunneleiden välillä. Fjellsenden-tunnelista tullessasi ole skarppina ja tarkkaile tien oikealla puolella olevia levikkeitä.  Husøyn suunnasta tullessasi ole tarkkana puolestaan Riven-tunnelin ja sen jälkeen tulevan lähes 90 ° vasemmalle kääntyvän mutkan jälkeen. Järven kohdalla tien toisella puolella on muutamia auton mentäviä sorapintaisia levikkeitä, joihin auton voi jättää patikoinnin ajaksi.
 • Reitti lähtee pohjoisimman levikkeen kohdalta. Ennen kuin Husøyhin vievä tie kääntyy n. 90 ° oikealle, on tien vasemmalla puolella M-kirjaimella merkitty ohituspaikka. Tämän kohdalla on viimeisin levike ja reitin lähtöpiste. Katso lähtöpisteen sijainti tästä.
 • Reitti on paikoitellen varsin kostea, joten vedenpitävät kengät ovat paikallaan.
 • Reitti kulkee osittain jyrkän rinteen reunalla. Reitin vierellä on kuitenkin jonkin verran tilaa, joten korkeanpaikankammoinenkaan ei joudu liikaa koettelemaan uskallustaan. Reitin viimeisimmästä noususta Rivenille minulla ei tosin ole kokemusta.
 • Husøyhin ja siten myös Rivenille vievä tie on kapea ja siinä on jonkin verran nousua ja laskua. Tavallisella autolla tiestä selviää kunnialla, mutta esimerkiksi asuntovaunun kanssa kulkeminen voi olla vaikeampaa. Vaunua ei myöskään pysty pysäköimään levikkeille kovin helposti. Husøyhin vievän tien jyrkimmät nousut ja neulansilmämutkat tulevat vasta Rivenin lähtöpisteen ja Rivenin tunnelin jälkeen.
 • Lisätietoja Rivenin reitistä löydät outtt.com-sivustolta.
Riven, Senja (2)

Lue lisää Norjasta:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

2 Comments

 • Osaatko sanoa, minkä pituinen tämä Rivenin reitti on? Ilmeisesti kyseessä on edestakaisin kuljettava reitti? Mielenkiinnolla luemme tulevatkin retkipostauksesi Norjasta, sillä sinne olemme itsekin menossa.

  Reply
  • Suunnaton
   28.7.2020 at 21:05

   Kiva kuulla! Milloin ja minne päin Norjaa olette menossa?
   Rivenin reitti on edestakaisin 5 kilometriä.

   Reply

Leave a Reply