Menu
Norja

Trollholmsund: Dolomiittipeikkoja Jäämeren rannalla

Vuosisatoja sitten joukko peikkoja kulki pitkin Jäämeren rantaa. He kantoivat mukanaan aarrearkkua. Eräänä päivänä peikot saapuivat niemen kärkeen Jäämeren rannalle. Samalla hetkellä aamu alkoi sarastaa ja peikot kiiruhtivat kallionhalkeamaa kohden päästäkseen piiloon. Matka oli kuitenkin liian pitkä ja auringonsäteet kivettivät peikot ringiksi Jäämeren rannalle. Siinä ne edelleenkin seisovat ja katsovat, kuinka Jäämeri elää elämäänsä ja lampaat laiduntavat peikkojen ympärillä.

Trollholmsund 2

Trollholmsund

Trollholmsundin dolomiittitornit, ”peikot”, ovat oiva vierailukohde Pohjois-Norjassa Jäämeren rantaa pitkin roadtrippaileville. Trollholmsund sijaitsee Porsangerin vuonon länsirannalla, hieman Stabbursdalenin kansallispuistosta pohjoiseen.

Trollholmsund ei ole aivan ”autosta ulos, pari valokuvaa ja matka jatkuu” -tyyppinen kohde, vaan sinne päästäkseen täytyy nähdä hieman vaivaa. Päätieltä ajetaan ensin noin viisi kilometriä pikkutien loppuun saakka, josta alkaa peikkojen luo vievä polku.

Trollholmsund (1)

Polku Trollholmsundille

Reitti kulkee maatalon piha-alueen ja laidunmaiden halki. Dolomiittikiven murusilla päällystetty polku kulkee rannan tuntumassa ylös ja alas kumpuilevia laitumia pitkin. Ympärillä kalkattavat kellot sen merkiksi, että lampaat ovat aivan lähellä. Kaunis Jäämeri ja viehättävät vaaleat rantakalliot tekevät kävelymatkasta upean.

Trollholmsund (2)
Trollholmsund (3)

Lopulta kallioiden takaa ilmestyy korkeita dolomiittipylväitä. Kivipaasit ovat monta metriä korkeita. Ihminen näyttää peikkojen vieressä aivan muurahaiselta. Pienet dolomiittikallioista irronneet palaset rahisevat jalkojen alla, kun kävelee peikkojen ympärillä ja käy välillä ihailemasta kirkasta Jäämeren vettä.

Trollholmsund (5)
Trollholmsund (11)
Jäämeren vesi on ihan uskomattoman kirkasta!

Itse peikot on nopeasti nähty. Kun Jäämeren rantaa ja täysin tyyntä merta on ihaillut riittämiin, on aika suunnata kulku takaisin rantakallioiden viertä maatalon pihapiiriin ja autolle.

Täytyy myöntää, että itse Trollholmsundin peikot eivät tehneet minuun kovin suurta vaikutusta, vaikka tokihan suuret kalliomuodostelmat olivat hienoja. Upean paikasta tekee Jäämeren ranta ja kaunis reitti maatalolta niemenkärkeen. Tämä on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka, jos liikut Porsangerin vuonon tietämillä!

Jäämeri, Porsanger
Trollholmsund (19)

Trollholmsund pähkinänkuoressa:

  • Löydät perille, kun käännyt E6-tieltä opasteiden mukaan sivutielle. Pikkutietä ajetaan sen loppuun saakka noin 5 kilometriä. Matkasta kaksi viimeistä kilometriä ovat varsin huonokuntoista tietä, mutta kuitenkin ihan ajettavissa. Tie kulkee halki maalaismaiseman ja ohi lammaslaitumien.
  • Trollholmsundin pysäköintipaikka on lähes tien lopussa, juuri ennen maatilaa. Pysäköintipaikka on selkeästi merkitty ja siellä on kattava infotaulu Trollholmsundista ja sinne vievästä reitistä.
  • Trollholmsundiin vie pysäköintipaikalta reilun kilometrin pituinen polku. Polku kiemurtelee kallion rinteellä, mutta on melko helposti käveltävissä. Matkan varrella laiduntaa lampaita. Trollholmsundille voi kävellä myös koiran kanssa, kunhan sen pitää kiinni.
  • Trollholmsundin dolomiittikalliot ovat dolomiittisuonta, joka kulkee halki Porsangerinvuonon. Kallio on muodostunut 700 miljoonaa vuotta sitten. Ehkä juuri dolomiitti teki Porsangerinvuonon ympäristöstä niin upean!
Trollholmsund (16)

Lue lisää Norjasta:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin

1 Comment

Leave a Reply