Menu
Suomi

Hämeen retkikohteet: 6 x pitkoksilta järvien rannoille ja upeille harjuille

Häme on oikea retkeilijän aarreaitta! Upealta järviylängöltä löytyy päiväretkikohteita moneen makuun, ja järvien keskellä riittää vaellettavaa pidemmällekin reissulle. Miltä kuulostaisivat retki Suomen syvimmälle suolle, hiljaiset harjumaisemat tai veneretki halki Päijänteen selän? Keräsin tähän postaukseen kuusi vinkkiä Hämeen retkikohteisiin.

Hämeen retkikohteet
Liesjärven kansallispuisto

Iso-Melkutin

Iso-Melkuttimen kirkkaat vedet saavat tämän upean retkikohteen nousemaan aika ajoin esiin some-keskusteluissa. Eikä ihme, sillä onhan tämä Lopella sijaitseva järvi järkevän matkan päässä niin pääkaupunkiseudulta kuin useista Etelä-Suomen isoista kaupungeistakin.

Seitsemän kilometrin pituinen merkitty reitti kiertää Iso-Melkutin -järven rantoja pitkin ja saattaa kulkijan komeilta mäntyharjuilta vehreisiin rantametsiin ja kirkasvetisille hiekkarannoille. Iso-Melkuttimen upeaa turkoosin sävyissä hohtavaa järven pintaa pääsee ihailemaan myös poikkeamalla kapeille ja pitkille niemille, joissa maisema avautuu ympärille korkean harjun päältä.

Kannattaa pakata eväät reppuuun, antaa polun kuljettaa halki upeiden maisemien ja pysähtyä puolimatkassa järven länsipäähän laavulle nauttimaan retkiherkuista. Nuotiopaikkakin laavulta löytyy, tosin sitä on syytä käyttää vain, jos alueella ei ole voimassa metsäpalovaroituksia (voit tarkastaa ne Ilmatieteenlaitoksen sivuilta).

Iso-Melkuttimen rannoille kelpaisi jäädä ihan pidemmäksikin aikaa! Ainakin meillä MaaQuzuu-Outin ja Toisiin maisemiin -Hannelin kanssa alkoi harjuilla tallustellessamme kehkeytyä suunnitelma telttaretkestä näihin maisemiin.

Lisätietoja:

Hämeen retkikohteet

Iso-Melkutin (1)

Iso-Melkutin (4)


Komion luonnonsuojelualue

Komio oli itselleni ihan täydellinen yllätys ja varsin positiivinen sellainen! Komion luonnonsuojelualue jää helposti lähellä sijaitsevan Iso-Melkuttimen jalkoihin, mutta myös Komiolla kannattaa ehdottomasti käydä.

Komion luonnonsuojelualueeseen pääsee tutustumaan 6,5 kilometrin ja 3,5 kilometrin rengasreiteillä. Jos pidempi kävelymatka kiinnostaa, voi nämä vierekkäin, mutta eri alueilla kulkevat rengasreitit yhdistää tai tutustua Komion kautta kulkevan Poronpolun eri reittivaihtoehtoihin.

6,5 kilometrin pituinen Luutaharjun Samo kulkee ensin karun kulotetun maiseman halki, sukeltaa syvän vihreään metsään ja poikkeaa pienen suolammen kautta ennen kuin kiipeää korkealle hiekkaharjujen päälle. Tämän jälkeen maisemat vaihtelevat mäntyharjuista ikivanhoihin kuusimetsiin, kunnes edessä aukeaa lähes Lappia tai itäisen Suomen vaaroja muistuttava maisema hämäläisten metsien ylle.

Harjun reunaa kulkiessa kannattaa pitää silmät auki, sillä metsikössä saattaa hyvinkin vilahtaa kauris. Kerrotaanpa täällä kulkevan myös hirviä, ilveksiä ja jopa karhuja ja susia. Omalla kohdallani eläinbongaukset jäivät kauriiseen ja satunnaisiin lintuihin, mutta onneksi maastossakin riittää ihmeteltävää. Komiolla voi sukeltaa ajatuksissaan tuhansien vuosien päähän, jolloin jääkausi muokkasi maaston täyteen korkeita harjuja ja syviä suppia.

Loppusilauksen Luutaharjun Samolle antaa Luutasuo, jonka pitkoksilla pääsee fiilistelemään suoluontoa ja jotka johdattelevat Luutalammin rantaan. Täällä olevalla nuotiopaikalla voi kaivaa eväät repusta, ellei ole ehtinyt jo harjulla heittäytyä pitkäkseen mättäälle nauttimaan maisemista ja niistä eväistä.

Lisätietoja:

Komio

Hämeen retkikohteet

Komion luonnonsuojelualue

Hämeen retkikohteet


Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuistossa riittää patikoitavaa useammaksikin päiväksi! Liesjärven eteläosissa pääsee tutustumaan perinnetilan elämään, vehreään luontopolkuun ja ränsistyneisiin kuusikoihin, kun taas pohjoisosan polut kuljettavat korkeille kallioille ja kapealle järviä halkovalle Kyynäränharjulle.

Liesjärvellä riittää valinnanvaraa niin reiteissä kuin maisemissakin. Kipua Hyypiökalliolle, jää yöksi järven rantaan Savilahden alueelle tai suuntaa pidemmälle lenkille Ilvesreittiä pitkin. Ja jos patikointi kyllästyttää, laske vene vesille ja tutustu kansallispuistoon järveltä käsin.

Lisätietoja:

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto

Hämeen retkikohteet

Hämeen retkikohteet


Torronsuon kansallispuisto

Torronsuo tuo mieleeni valkeana kukkivat suopursut, linnunlaulun ja upean laskevan auringon. Suomen syvimmällä suolla pääsee helposti solahtamaan erämaatunnelmaan, jota tosin sekoittaa läheisiltä teiltä kuuluva liikenteen humina.

Torronsuolla kulkee 1,5 kilometrin ja 10 kilometrin pituiset rengasreitit. Hyvä vaihtoehto on myös poiketa 1,5 kilometrin reitiltä pitkospuita pitkin Torronsuolle ja kääntyä takaisin kun siltä tuntuu. Korkeanpaikankammoiset voivat käydä testaamassa rohkeuttaan pysäköintipaikan lähellä kohoavassa lintutornissa. Kiljamon lintutornin vieressä on nuotiopaikka, mutta yöpyminen ei kansallispuiston alueella ole sallittua.

Lisätietoja:

Torronsuon kansallispuisto

Hämeen retkikohteet

Saaren kansanpuisto

Saaren kansanpuisto on sympaattinen ja helppo päiväretkikohde lähellä Tammelan keskustaa. Muutaman kilometrin pituiset reitit kiertävät pienen Suujärven ympäri vehreitä järven rantoja pitkin ja kiipeävät välillä kapealle harjulle.

Saaren kansanpuisto on sopiva kohde pienelle päiväkävelylle tai kesäpäivän viettoon. Kansanpuistoon voit lähteä vaikka uimaan tai grillailemaan rannalla sijaitsevalle laavulle (muistathan taas tarkastaa metsäpalovaroituksen).

Järven ympäri kiertävät reitit ovat muuten tosi helppokulkuisia, mutta Määrlammin ja Suulammin välillä kulkevalla harjulla on luvassa hieman kiipeämistä. Suujärven länsiranta puolestaan on varsin kivikkoista, mutta tämän pätkän voi halutessaan ohittaa kulkemalla tien reunaa pitkin.

Lisätietoja:

Hämeen retkikohteet

Saaren kansanpuisto

Hämeen retkikohteet


Päijänteen kansallispuisto

Aiemmat retkikohteet sijaitsevat Kanta-Hämeessä Tammelan ja Lopen alueella, mutta napataan mukaan vielä yksi kohde Päijät-Hämeen puolelta. Päijänteen kansallispuistossa pääroolissa on nimensä mukaisesti Päijänteen järvi.

Päijänteen kansallispuiston pisin patikointireitti sijaitsee Kelventeen saaressa, jonne pääsee ainoastaan veneellä. Kapean saaren halki kulkeva reitti on noin 10 kilometrin pituinen suuntaansa, ja sen varrella pääsee ihmettelemään niin kivistä rakentuneita rantavalleja kuin korkeita harjujakin. Kelventeellä on useita upeita hiekkarantoja ja nuotiopaikkoja evästelyä varten. Jos ei omaa paattia löydy, voi Kelventeelle tilata kyydin esimerkiksi Lehmonkärjestä. (Huom. Saimme Lehmonkärjeltä alennuksen venekyydistä ja majoituksista viettäessämme matkabloggaajien toukokuista viikonloppua Päijänteellä.)

Päijänteen kansallispuistosta löytyy toki myös muutama helpommin saavutettava reitti, joiden läheisyyteen pääsee ihan maata pitkin. Yksi näistä on Pulkkilanharjulla sijaitseva 2 kilometrin pituinen luontopolku ja siihen liittyvä 2,2 kilometrin mittainen merkitty reitti. Kiva paikka pysähtyä vaikka automatkalla!

Lisätietoja:

  • Toisiin maisemiin -matkablogi | Mökkeilyä ja retkeilyä Päijänteen kansallispuistossa
  • MaaQuzuu -matkablogi | Kun toukokuinen telttaretki muuttui huvilamajoitukseksi – Viikonloppu Päijänteen kansallispuistossa ja Lehmonkärjen huviloilla
  • Lähtöportti -matkablogi | Kevätretki Pulkkilanharjulle
  • Luontoon.fi

Hämeen retkikohteet

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto

Hämeen retkikohteet


Ja onhan näitä muitakin! Evo, Aulanko, Ruostejärvi, Pääjärvi… On ihana tietää, että Hämeessä riittää uusia polkuja koluttavaksi tulevillekin vuosille.

Jos pidempi vaellus kiinnostaa, kannattaa tutustua yli 200 kilometrin pituiseen Hämeen Ilvesreittiin. Vaellusreitti kulkee monen tässä postauksessa mainitun retkikohteen kautta, ja sillä pääsee ihailemaan mm. Iso-Melkuttimen upean väristä järveä, Komion upeita harjuja ja Liesjärven monipuolista luontoa.

Miltä nämä Hämeen retkikohteet vaikuttavat? Onko sulla hyviä retkivinkkejä Hämeeseen?


Lisää inspiraatiota suomalaisiin retkikohteisiin löydät mm. näiden linkkien kautta:


Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

No Comments

    Leave a Reply