Häme on oikea retkeilijän aarreaitta! Upealta järviylängöltä löytyy päiväretkikohteita moneen makuun, ja järvien keskellä riittää vaellettavaa pidemmällekin reissulle. Miltä kuulostaisivat retki Suomen syvimmälle suolle, hiljaiset harjumaisemat tai veneretki halki Päijänteen selän? Keräsin tähän postaukseen kuusi vinkkiä Hämeen retkikohteisiin.
Iso-Melkutin
Iso-Melkuttimen kirkkaat vedet saavat tämän upean retkikohteen nousemaan aika ajoin esiin some-keskusteluissa. Eikä ihme, sillä onhan tämä Lopella sijaitseva järvi järkevän matkan päässä niin pääkaupunkiseudulta kuin useista Etelä-Suomen isoista kaupungeistakin.
Seitsemän kilometrin pituinen merkitty reitti kiertää Iso-Melkutin -järven rantoja pitkin ja saattaa kulkijan komeilta mäntyharjuilta vehreisiin rantametsiin ja kirkasvetisille hiekkarannoille. Iso-Melkuttimen upeaa turkoosin sävyissä hohtavaa järven pintaa pääsee ihailemaan myös poikkeamalla kapeille ja pitkille niemille, joissa maisema avautuu ympärille korkean harjun päältä.
Kannattaa pakata eväät reppuuun, antaa polun kuljettaa halki upeiden maisemien ja pysähtyä puolimatkassa järven länsipäähän laavulle nauttimaan retkiherkuista. Nuotiopaikkakin laavulta löytyy, tosin sitä on syytä käyttää vain, jos alueella ei ole voimassa metsäpalovaroituksia (voit tarkastaa ne Ilmatieteenlaitoksen sivuilta).
Iso-Melkuttimen rannoille kelpaisi jäädä ihan pidemmäksikin aikaa! Ainakin meillä MaaQuzuu-Outin ja Toisiin maisemiin -Hannelin kanssa alkoi harjuilla tallustellessamme kehkeytyä suunnitelma telttaretkestä näihin maisemiin.
Lisätietoja:
Komion luonnonsuojelualue
Komio oli itselleni ihan täydellinen yllätys ja varsin positiivinen sellainen! Komion luonnonsuojelualue jää helposti lähellä sijaitsevan Iso-Melkuttimen jalkoihin, mutta myös Komiolla kannattaa ehdottomasti käydä.
Komion luonnonsuojelualueeseen pääsee tutustumaan 6,5 kilometrin ja 3,5 kilometrin rengasreiteillä. Jos pidempi kävelymatka kiinnostaa, voi nämä vierekkäin, mutta eri alueilla kulkevat rengasreitit yhdistää tai tutustua Komion kautta kulkevan Poronpolun eri reittivaihtoehtoihin.
6,5 kilometrin pituinen Luutaharjun Samo kulkee ensin karun kulotetun maiseman halki, sukeltaa syvän vihreään metsään ja poikkeaa pienen suolammen kautta ennen kuin kiipeää korkealle hiekkaharjujen päälle. Tämän jälkeen maisemat vaihtelevat mäntyharjuista ikivanhoihin kuusimetsiin, kunnes edessä aukeaa lähes Lappia tai itäisen Suomen vaaroja muistuttava maisema hämäläisten metsien ylle.
Harjun reunaa kulkiessa kannattaa pitää silmät auki, sillä metsikössä saattaa hyvinkin vilahtaa kauris. Kerrotaanpa täällä kulkevan myös hirviä, ilveksiä ja jopa karhuja ja susia. Omalla kohdallani eläinbongaukset jäivät kauriiseen ja satunnaisiin lintuihin, mutta onneksi maastossakin riittää ihmeteltävää. Komiolla voi sukeltaa ajatuksissaan tuhansien vuosien päähän, jolloin jääkausi muokkasi maaston täyteen korkeita harjuja ja syviä suppia.
Loppusilauksen Luutaharjun Samolle antaa Luutasuo, jonka pitkoksilla pääsee fiilistelemään suoluontoa ja jotka johdattelevat Luutalammin rantaan. Täällä olevalla nuotiopaikalla voi kaivaa eväät repusta, ellei ole ehtinyt jo harjulla heittäytyä pitkäkseen mättäälle nauttimaan maisemista ja niistä eväistä.
Lisätietoja:
Liesjärven kansallispuisto
Liesjärven kansallispuistossa riittää patikoitavaa useammaksikin päiväksi! Liesjärven eteläosissa pääsee tutustumaan perinnetilan elämään, vehreään luontopolkuun ja ränsistyneisiin kuusikoihin, kun taas pohjoisosan polut kuljettavat korkeille kallioille ja kapealle järviä halkovalle Kyynäränharjulle.
Liesjärvellä riittää valinnanvaraa niin reiteissä kuin maisemissakin. Kipua Hyypiökalliolle, jää yöksi järven rantaan Savilahden alueelle tai suuntaa pidemmälle lenkille Ilvesreittiä pitkin. Ja jos patikointi kyllästyttää, laske vene vesille ja tutustu kansallispuistoon järveltä käsin.
Lisätietoja:
- Fiftyfifty-matkablogi | Päiväretki Helsingistä: Liesjärven kansallispuisto
- Luontoon.fi
- Erärenki (Kanoottien ja kajakkien ym. vuokraus)
Torronsuon kansallispuisto
Torronsuo tuo mieleeni valkeana kukkivat suopursut, linnunlaulun ja upean laskevan auringon. Suomen syvimmällä suolla pääsee helposti solahtamaan erämaatunnelmaan, jota tosin sekoittaa läheisiltä teiltä kuuluva liikenteen humina.
Torronsuolla kulkee 1,5 kilometrin ja 10 kilometrin pituiset rengasreitit. Hyvä vaihtoehto on myös poiketa 1,5 kilometrin reitiltä pitkospuita pitkin Torronsuolle ja kääntyä takaisin kun siltä tuntuu. Korkeanpaikankammoiset voivat käydä testaamassa rohkeuttaan pysäköintipaikan lähellä kohoavassa lintutornissa. Kiljamon lintutornin vieressä on nuotiopaikka, mutta yöpyminen ei kansallispuiston alueella ole sallittua.
Lisätietoja:
- Auringonlaskun retki Torronsuon kansallispuistoon
- Unelmatrippi-matkablogi | Torronsuon kansallispuisto: patikointia erämaamaisemissa
- Lähtöportti-matkablogi | Kevätpäivä Torronsuolla
- Luontoon.fi
No Comments