Menu
Albania / Makedonia

Huikea Albania, joka synnytti Suunnattoman matkablogin

Viime viikolla vietettyjen blogin yksivuotissynttäreiden kunniaksi lienee viimeinkin aika sanoa sananen Albaniasta. Kyllä, Albaniasta, sillä koko blogin syntymisestä on syytä kiittää tuota pitkään sulkeutuneena ollutta maata.

Ai miksi? Minäpä kerron.

Viitisen vuotta sitten istuimme olohuoneessamme selailemassa karttakirjaa. Mihinhän sitä seuraavaksi matkustaisi? Kirjan sivuja selaillessa silmät kiinnittyivät yhteen kolkkaan Balkanilla. Albania. Mikähän paikka se oikein on?

Vielä 2010-luvun alkupuolella juuri kukaan ei matkustanut Albaniaan. En tuntenut ketään, joka olisi koskaan kuullutkaan kenestäkään, joka olisi käynyt Albaniassa. Pohjoisempi Balkan, Kroatia etunenässä oli jo vähitellen saamassa jalansijaa matkailijoiden suunnitelmissa, mutta Albaniaan ei kukaan edes harkinnut matkustavansa.

Yritimme löytää tietoa Albaniasta. Blogeista ei löytynyt mainintaa, matkailusivustot eivät tuntuneet juurikaan tunnistavan koko maata. Sohvasurffaajat -ohjelmasarjasta löytyi joku kämäinen jakso Albaniasta, ja Pallontallaajien keskustelupalstalla oli muutama lyhyt viesti aiheesta. Muuten – ei juuri mitään.

Pitihän Albaniaan päästä. Ajattele, että vielä 2000-luvulla voi olla Euroopan maa, jossa juuri kukaan ei ole koskaan käynyt, ja josta mielikuvana esiin nousivat vain albaanipakolaiset. Eräänä lokakuisena päivänä sitten nousimme Turkish Airlinesin koneeseen, joka kuljetti meidät Istanbulin kautta Albanian pääkaupunkiin Tiranaan.

En koskaan unohda sitä tunnetta, joka minut valtasi Tiranan kentällä passintarkastusjonossa seisoessani. Täällä sitä nyt ollaan. Lähes tyhjällä kentällä, Albaniassa. Tuolla edessä on ovet, jotka avautuvat Albaniaan. Eikä minulla ole pienintäkään aavistusta, minkälainen maailma siellä odottaa.

Tirana, Albania, betonirakennus

Tirana, Albania, pyramidin ikkunat

Berat, Albania, valkoiset talot, vaaka

Albaniassa matkustaminen

Olimme varanneet matkaamme puolisentoista viikkoa. Olimme saaneet tehtyä matkavalmisteluita sen verran, että olimme suurinpiirtein valinneet matkakohteemme. Rannikkokaupungit saisivat nyt jäädä pois matkaohjelmasta. Jälkiviisaana voin sanoa, että ehkä olisi kuitenkin pitänyt käydä siellä, sillä nyt, vuonna 2017, matkailijat alkavat enenevissä määrin löytämään näihin rantakohteisiin. Viisi vuotta aiemmin ne olisivat voineet olla alkuperäisempiä.

Päätimme matkallamme keskittyä Albanian keski- ja itäosiin. Pääkaupunki Tirana olisi luonnollinen valinta, sillä lentomme laskeutui Tiranaan. Lisäksi halusimme käydä UNESCO:n maailmanperintökohteessa Beratissa. Vähän lomailuntynkääkin mahtui mukaan, sillä päätimme vierailla Ohrid-järvellä, joka sijaitsee Albanian ja Makedonian rajalla. Parhaat Ohrid-järven kohteet tuntuivat löytyvän Makedonian puolelta, joten tulisimme vierailemaan myös Makedoniassa.

Tirana, Albania, aukio

Berat, Albania, valkoiset talot vuorella

Ohrid, Makedonia, vene

Albaniassa olisi ehkä voinut vuokrata auton, mutta päätimme turvautua julkisiin kulkuvälineisiin. Tämä toi matkalle monia mutkia, eikä varmasti ollut se kaikkein helpoin vaihtoehto. Mutta en kadu päätöstä pätkääkään. Monet busseissa vietetyt matkat ovat jääneet Albanian reissulta mieleen kaikkein parhaiten.

Road tripit ja auton vuokraaminen tuntuvat olevan tätä nykyä kovin suosittu matkustusmuoto Albaniassa. Jos et kuitenkaan halua körötellä huonokuntoisilla teillä ja pelätä auton hajoavan seuraavaan isompaan kuoppaan, on julkisilla matkustaminen hyvä vaihtoehto. Julkinen liikenne pelittää Albaniassa melko hyvin. Linja-autojen ja taksien lisäksi Albaniassa liikennöi monista muista maista tutut pikkubussit, joilla on kutakuinkin tietty reitti, mutta tarkan aikataulun sijaan ne lähtevät liikkeelle silloin, kun ajoneuvo on täynnä.

Berat, Albania, linja-autoasema

Bussilla matkustaminen

Tiranasta Beratiin, Beratista Elbasaniin ja Ohridista Makedonian puolelta takaisin Tiranaan matkustimme linja-autoilla. Kuuntelimme hassua paikallista musiikkia samalla kun keskeneräiset rakennustyömaat ja vähitellen ränsistyvät bunkkerit vilisivät ikkunoiden takana. Bussilla matkustaminen on selkeää ja helppoa. Ohrid-järven pohjoispäässä sijaitsevalla Makedonian ja Albanian rajalla odotimme bussissa, kun kaikilta matkustajilta kerättiin passit, vietiin raja-aseman rakennukseen ja tuotiin lopulta takaisin. Helppoa ja vaivatonta.

Pikkubussilla matkustaminen

Pikkubussiin turvauduimme matkallamme Beratista Ohridiin, Albanian ja Makedonian rajalle saakka. Alkumatkan Tiranasta Elbasaniin olimme päässeet bussilla, mutta Elbasanista Ohridiin meidän pitäisi jatkaa pikkubussilla. Pikkubussin löytäminen Elbasanista ei ollutkaan ihan helpoin vaihtoehto. Jäädessämme bussista pois Elbasanin linja-autoasemalla kyselimme, miten löytäisimme pikkubusseille. Ihmiset mainitsivat muutaman kerran jonkin stadionin, mutteivät tuntuneet osaavan kertoa, miten pikkubussien lähtöpaikalle pääsee. Lopulta päädyimme kävelemään kilometritolkulla turhaan, matkustamaan pari korttelia taksilla ja kysymään neuvoa vielä muutamaan otteeseen. Lopulta, reilun tunnin kuluttua löysimme itse tuon stadionin, jonka vierestä pikkubussit lähtevät. Jos päädyt liikkumaan Beratista Ohridiin julkisilla, ota linja-autoaseman ja pikkubussiasema sijainnit talteen jo etukäteen. Linja-autoaseman löydät kirjoittamalla googleen Terminali Autobusave, Elbasan ja pikkubussiaseman nimellä Librazhd Bound Bus/Minibus Station, Elbasan.

Albaniassa infrastruktuuri ei ole ihan Suomen tasoa (puhukaa vaan Suomen korjausvelasta, mutta meillä on vielä todella hyvä tilanne), eikä kaikki muukaan kuljetuksiin liittyvä noudata ihan samoja standardeja. Tuossa samaisessa Elbasanista Makedonian rajan tuntumassa sijaitsevaan Pogradecin pikkukaupunkiin liikennöivässä pikkubussissa kuljettaja oli päättänyt maksimoida hyödyn. Viimeisessä penkkirivissä oli ainoastaan kaksi kiinteää istuinta ja niiden välissä tyhjä rako. Kustannustehokas kuljettaja oli näppäränä sijoittanut istuinten väliin huteran muovijakkaran. Siinä eräs italialainen mies sai tasapainotella koko parin tunnin ajomatkan.

Pikkubussi tyhjeni Podgarecissa, mutta meillä olisi vielä matkaa Makedonian puolelle Ohridin kaupunkiin. Pikkubussin kuljettaja suostui lisämaksusta kuljettamaan meidät muutaman kilometrin päähän Albanian ja Makedonian raja-asemalle. Koko matkan hintaan nähden kuskin pyytämä summa oli suuri, mutta väsyneen suomalaisen kukkarolle melko pieni summa. Kuljettaja jätti meidät aivan Ohrid-järven eteläpäässä sijaitsevan raja-aseman tuntumaan. Rajan yli kävelimme jalan. Ylitys sujui ongelmitta. Muutaman vitsin heitimme sekä albanialaisten että makedonialaisten rajavalvojien kanssa, ja pääsimme Makedonian puolelle.

Taksilla Albanian ja Makedonian rajalta Ohridiin

Makedonian raja-asemalta liikennöi silloin tällöin bussi Ohridiin. Päätimme ensin jäädä odottamaan bussia, mutta jonkin ajan kuluttua paikalle kurvasi taksi. Taksimatka ei ollut ihan tavanomaisimmasta päästä, sillä sen sijaan, että kuljettaja olisi vienyt meidät suoraan määränpäähämme, poikkesimme matkalla noutamaan pari kuljettajan kaveria mukaan.

Ohrid, Makedonia, auringonlasku

Ohrid, Makedonia, vanha rakennus

Kieli

Albanian kieli

Albanian kieli muistuttaa monilta osin romaanisia kieliä. Albaniassa asioimista helpottaa, mikäli osaat italiaa, ranskaa tai espanjaa. Me hyödyimme tästä erityisesti bussimatkalla Tiranasta Beratiin. Tiranan linja-autoasemalla tiedustelimme kuljettajalta, milloin bussi on lähdössä. Kuljettaja ymmärsi englantia, mutta vastasi mitä ilmeisemmin albaniaksi. Kymmenen minuutin päästä. Selvä. Vasta istumapaikalle kävellessäni tajusin, että kuljettaja ei tainnutkaan puhua englantia. Siitä huolimatta ymmärsin vastauksen sujuvasti.

Toinen konkreettinen hyöty romaanisten kielten osaamisesta on ruoan tilaaminen ravintoloissa. Ainakin meidän matkustaessamme Albaniassa vuonna 2013, monet ruokalistoista olivat albaniaksi. Espanjan ja ranskan taidon avulla pystyimme kuitenkin hyvin tulkitsemaan, mitä mikin annos piti sisällään. Ja vaikka ruokalistat olisivatkin englanniksi, saattaa jokin tuntemattomampi sana olla helpompi päätellä albaniasta kuin englannista. (Tästä syystä pyydän esimerkiksi Espanjassa toiselle meistä englannin- ja toiselle espanjankielisen ruokalistan.) Jos romaaniset kielet eivät ole hanskassa, ei hätää, pärjäät Albaniassa ihan hyvin englanniksikin.

Makedonian kieli

Albaniasta poiketen makedonian kieli on slaavilaista sukua, ja sitä kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin. Romaanisten kielten avulla on siis aivan turha kuvitellakaan pärjäävänsä Makedoniassa. Toisaalta ainakin Ohridin ympäristössä pärjäsi hyvin myös englannilla. Kyrillisten kirjainten kanssa saa välillä temppuilla ja yrittää vertailla opaskirjassa ja bussin valotaulussa olevia nimiä päästäkseen oikeaan bussiin. Täällä venäjän osaaminen voisi olla ihan hyödyllistä.

Ohrid, Makedonia, lisko

Miksi Albaniaan kannattaa matkustaa?

Ruoka

Albanialainen ruoka on aivan taivaallisen hyvää. Ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista ja on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella herkullista. Kokeile ainakin tuoreita salaatteja ja kesäkurpitsaan (vai munakoisoon?) tehtyjä annoksia. Et tule katumaan!

Koska Albania

Harvassa on ne paikat, jossa pääset näin helposti kokemaan aivan toisenlaisen maailman. Albaniassa voit nähdä vanhan miehen paimentamassa kalkkunalaumaa ja satoja ja taas satoja betonibunkkereita. Albania oli pitkään suljettu maa. Se avautui muulle maailmalle vasta 90-luvun alussa. Maan melko hirveäkin historia on taannut sen, että Albania on pitkään säilynyt omintakeisena paikkana. Albanian sulkeutuneisuus on jämähtänyt monen ihmisen ajatuksiin, minkä takia maata ei ole aiemmin osattu ajatella matkailukohteena. Jopa Tiranassa kohtaamamme nuori jäätelönmyyjä ihmetteli, että miksi ihmeessä te olette tulleet Albaniaan?

Kommunismi ja Hoxhan diktatuuri takasivat sen, että Albania säilyi hyvin eristyksissä muusta Euroopasta. Hoxha ja järjettömät (?) pelkonsa aiheuttivat sen, että Albaniaan rakennettiin yli 700 000 betonista bunkkeria. Nämä rakennelmat ränsistyvät nyt pitkin Albanian maaseutua, mutta yhä ne ovat siellä, ihmetyttämässä Albaniaan päätyviä matkailijoita.

Kaiken tämän takia ja näistä asioista huolimatta Albania on ollut yksi unohtumattomimmista matkakohteistani. Albania on upea, se on kaunis ja ennen kaikkea hyvin erilainen. Jos haluat kokea Albanian, mene sinne nyt. Mene, ennen kuin kaikki Kroatian ja Montenegron nähneet matkailijat päättävät suunnata tuohon ennen niin suljettuun maahan.

Jäikö jonkin asia Albaniassa vielä mietityttämään? Kysy ihmeessä, jos jokin asia kiinnostaa!

Tirana, Albania, moskeija

Tirana, Albania, rakennukset

Blogin synty

Miten tämä kaikki sitten liittyy blogiin?

Tämän jutun ensimmäisissä kappaleissa kerroin, kuinka valtavan vaikeaa oli löytää minkäänlaista tietoa Albaniasta. Muutamat ihmiset tuntuivat maassa käyneen, mutta tietoa oli löydettävissä hyvin niukasti. Mieleeni jäi kytemään ajatus, että olisi hienoa auttaa muita ihmisiä, jotka suunnittelevat matkaa sellaiseen kohteeseen, jossa minä olen käynyt. Muutamaa vuotta myöhemmin löysin itseni selailemasta matkablogeja. Oli tullut aika kantaa korteni kekoon.


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

34 Comments

 • minna
  18.12.2017 at 15:43

  Albania on kyllä itsellekin ollut erittäin ikimuistettava kohde, jossa kävin viikon verran vuonna 2014. Sama juttu kyllä, etten tiennyt oikein ketään, jotka olisi edes maassa käyneet, ja paikan päällä hostellissa vaikutelma oli, että monelle se olikin lähinnä päivän-parin läpikulkumaa. Tiranan liikennekulttuuri kyllä sai suomalaisen lähes paniikkiin pariksi ekaksi päiväksi!

  Blogiin löysin Blogilistalta tämän Albania-merkinnän bongattuani, joten pitääpä tutustua tarkemminkin.

  Reply
  • Suunnaton
   18.12.2017 at 16:12

   Kiva kun löysit blogiini, lämpimästi tervetuloa!
   Tiranan liikennekulttuuri oli tosiaan alkuun aika jännittävä. Jalankulkijana sai ihan tarkkaan miettiä, mistä välistä sitä oikein pääsisi tien yli. Missä kaikissa paikoissa Albaniassa kävit?

   Reply
 • Hanneli / duunireissaaja
  18.12.2017 at 17:22

  Me ollaan menossa Albanian eteläosiin ens kesänä. Vielä pohditaan miten liikutaan ja kuinka kauan ollaan, mutta eiköhän se suunnitelma tässä selkene.

  Reply
  • Suunnaton
   18.12.2017 at 17:25

   Ai te meinaatte nyt sitten käydä myös Albaniassa. Hauskaa! Siellä eteläosissakin on kiinnostavia paikkoja, jotka meidän oli valitettavasti pakko jättää omalla reissullamme väliin.

   Reply
 • illusia
  18.12.2017 at 21:21

  Matkakohteena Balkanin maat ovat suosikkejani ja Albania on todellakin niistä kiinnostavin. Tutkittavaa ja ihmeteltävää riittää. Ensimmäisellä reissulla (2014) kävimme Tiranassa, Himarëssa ja Beratissa. Siirtymisiin käytimme paikallisbusseja, Kotorista/Kotoriin meillä oli tilattu yhteiskuljetus.
  http://illusiafinland.blogspot.fi/2014/05/tirana-albania.html

  Viime vuoden syksyllä palasimme Tiranaan (taas Kotorin kautta), sieltä matka jatkui Dhërmiin, Himarëen, Sarandëen, Gjirokastëriin ja Pogradeciin. Mekin kävelimme rajan yli, Makedoniassa kävimme Lake Ohridissa ja lensimme kotiin Skopjesta.
  http://illusiafinland.blogspot.fi/2016/09/albania.html
  (Jos haluat lukea kaikki päivitykset, klikkaa alhaalla vasemmalla ”Uudempi teksti”.)

  Kielestä sen verran, että rannikolla puhutaan myös kreikkaa, johtuen Korfun läheisyydestä.

  Reply
  • Suunnaton
   26.12.2017 at 15:10

   Oletpa ehtinyt reissaamaan Albaniassa vaikka kuinka paljon! Maata olisi kiva päästä tutkimaan enemmänkin.
   Hyvä lisäys tuo kreikka! Me ei varsinaisesti rannikolla käyty, joten tuo on jäänyt itseltäni havaitsematta.

   Reply
 • Sari
  22.12.2017 at 17:22

  Facebookista löytyy Matkusta Albaniaan!-ryhmä. Sieltä voi kysellä kaikkea
  https://www.facebook.com/groups/1658693804374107/

  Reply
 • Albaniassa oltiin viime kesänä 2017. Kuljettiin julkisilla Montenegrosta Tiranaan, siitä otettiin taksi Durresiin. Olisiko ollut kahdelta 20 €. Bussilla piti Durresista mennä Sarandaan mutta viime hetkellä valitsimme taksin. Sarandasta pääsi lautalla Korfulle. Sieltä lensimme kotiin. Lisää voi lukea: https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2017/08/03/yhteenveto-matkalaukkureissustamme-kroatia-bosnia-montenegro-albania-ja-kreikka-reitilla/

  Reply
  • Suunnaton
   26.12.2017 at 15:12

   Teilläkin on ollut mainio reissu! Montenegro olisi ihana vielä joskus päästä näkemään. Taksit ovat näköjään myös pitkillä matkoilla varsin kilpailukykyisissä hinnoissa, ainakin jos Suomen hintatasoon vertaa.

   Reply
 • Albania vaikuttaa kyllä todella eksoottiselta kohteelta, etenkin kun ottaa huomioon, kuinka lähellä se on! Itse asiassa, kun nyt tarkistin kartasta, niin Italiaa se on etenkin lähellä…pääsisiköhän sinne ihan jollain lautalla? Kiva postaus, pitää ottaa Albania harkintaan.

  Reply
  • Suunnaton
   27.12.2017 at 13:27

   Totta, etenkin Italiasta käsin Albania on todella lähellä! Käsittääkseni Italian ja Albanian välillä kulkee lauttoja. Se voisi olla aika näppärä kulkupeli.

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  27.12.2017 at 16:42

  Kaikkea se Albania teettää, kuten vaikka hyvän matkablogin! Minä, Kroatian ja Montenegron nähnyt matkailija, olen muuten suunnittelemassa matkaa Albaniaan 😀 En vielä tiedä milloin sinne ehdin, mutta alustavana ideana olisi lentää Kosovoon, viihtyä Ohridin rannoilla Makedoniassa ja seikkailla hieman ympäri Albaniaa. Teillä kuulostaa olleen mainio reissu! Parhaat tarinat syntyvät esimerkiksi noista taksikuskeista ja niiden kavereista, jää paljon enemmän kerrottavaa kuin vaikka ennakkosuunnitelmien mukaan onnistuneista automatkoista.

  Reply
  • Suunnaton
   27.12.2017 at 17:05

   Niinpä! Melkein ostettiin talokin ”koska Albania” 😀
   Tuo matkasuunnitelma kuulostaa ihan täydelliseltä! Ohrid ja Albania on aika hyvä kombinaatio rosoisuutta ja lepoisaa, joskin hieman erilaista, rantaelämää. Kun siihen lisää vielä Kosovon, ollaan jo aika perfecton matkan äärellä.

   Reply
 • Emma
  28.12.2017 at 13:24

  Olipas hyvä että päädyitte Albaniaan! 🙂 Mä kävin kans joskus miljoona vuotta sitten Montenegrosta käsin päiväretkellä Albaniassa ja silloin se oli jotenkin tosi jännää ja eksoottista. Tästä on varmaan siis joku 10 vuotta – silloin Montenegrokin oli vielä suomalaisten matkailijoiden keskuudessa aika eksoottinen. Täytyy kuitenkin myöntää, etten mitenkään varauksetta silloin ihastunut Albaniaan, mutta ihan selkeästi oli jo näkyvissä, että siitä tulee vielä joskus Balkanin seuraava rantakohde. Nyt voisi olla mielenkiintoista palata noihin maisemiin – ja Ohrid-järvi on jäänyt minua kiinnostamaan myös!

  Reply
  • Suunnaton
   29.12.2017 at 12:07

   Montenegrokin on varmasti ollut upea tuolloin! (Ei sillä, etteikö se olisi sitä varmasti vielä tänäkin päivänä 🙂 ). En ihmettele yhtään, ettet täysin ihastunut Albaniaan. Se on sen verran erikoisempi ja rakennusten puolesta karumpi maa, että se vaatii varmaan hetken aikaa sulattelua.

   Reply
 • Joanna Sormunen
  28.12.2017 at 19:06

  Kiitos kun osallistuit tähän ensimmäiseen Viikon Kuva Maailmalta Link-Up Partyyn! Toivottavasti sinusta tulee vakituinen osallistuja, blogiasi on erittäin mielenkiintoinen lukea. Hyvä että sait inspiraation aloittaa se 🙂
  Albania on yksi maista joissa ehdottomasti haluaisin käydä. Se on varmasti hyvin omintakeinen historiansa tähden ja olisi ihana päästä näkemään se ennen kuin mainitsemasi massat saapuvat.

  Reply
  • Suunnaton
   29.12.2017 at 12:08

   Kiitos Joanna! Albanian suljettu historia tosiaan tekee maasta ihan omanlaisensa.

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  28.12.2017 at 19:28

  Harmittaa, ettei yhdistetty meidän Montenegron reissuun myös Albaniaa. Olisin kovasti halunnut, mutta eihän sitä kaikkialle kerkeä, kun aikaa ei ole loputtomasti. Suomalainen ystäväperhe on asunut Albaniassa pitkään, joten heiltä olisi varmasti saanut paljon vinkkejä ja opastusta. 🙂 Tämän postauksen myötä kyllä Albaniakuume nousi jälleen! Ihania kuviakin.

  Reply
  • Suunnaton
   29.12.2017 at 12:09

   No näinpä. Etenkin Balkanilla tekisi mieli yhdistää samaan reissuun vaikka kuinka monta maata, mutta jotain on aina jätettävä ulkopuolelle. Huippua kuulla, että Albania voisi edelleen kiinnostaa!

   Reply
1 2

Leave a Reply