Menu
Albania

Berat, ristiriitainen kaupunki Albanian ytimessä

Valkoiset talot kohoavat vuoren rinteelle, laakson pohjalla virtaa joki. Kerrostalolähiössä albanialaiset elävät arkista elämäänsä ja kaiken yllä kohoaa lähes 1000 vuotta vanha linnoitus. Tämä on Berat.

2010 vuoden paikkeilla halusin palata Balkanille, johon olin muutamaa vuotta aiemmin ihastunut Bosniassa, Serbiassa ja Kroatiassa. Tällä kertaa halusin päästä tutkimaan Albaniaa. Albaniaa, joka on ollut pitkään suljettuna, ja josta ihmisten ainoat mielikuvat koskivat lähinnä albaanipakolaisia. Matkamme vei Albanian pääkaupungista Tiranasta hieman etelämmäs Beratiin ja sieltä edelleen Makedonian kautta takaisin Tiranaan.

Berat

Keski-Albaniassa sijaitsevaa Beratin kaupunkia kutsutaan myös nimellä tuhannen ikkunan kaupunki. Katsoessasi alla olevaa kuvaa, ymmärrät ehkä miksi. Beratin vanhakaupunki koostuu ottomaaniaikaisista valkoisista taloista, jotka kiipeävät vuorenrinnettä ylöspäin ja katselevat kaupunkiin sadoin, ellei jopa tuhansin ikkunoin. Tämän historiallisen alueen vuoksi Berat on päässyt myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Berat, Albania, valkoiset talot, vaaka

Beratin linnoitus

Valkoisen kaupungin lisäksi Beratista löytyy myös muuta historiallista nähtävää. Kaupungin ylle kohoavan vuoren päälle on aikoinaan, noin 1200-luvulla, rakennettu linnoitus. Kuten koko Beratin kaupunki, on myös linnoitus kävelymatkan päässä keskustasta. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että vaikka reitti on suht hyväkuntoista tietä, on koko kilometrin kävelymatka ylämäkeä.

Linnoitukseen on pieni sisäänpääsymaksu, mutta ainakin illalla portista pääsi kulkemaan vapaasti sisään. Linnoituksessa ei ollut virallisia opastuksia ainakaan 2010 vuoden paikkeilla, mutta saatat hyvinkin löytää paikallisen opastajan retkellesi.

Me olimme hetken aikaa ehditty kiertelemään raunioiden reunalla, kun seuraamme lyöttäytyi iäkäs mies. Hän halusi näyttää muutamia parhaita maisemapaikkoja, ja lopulta kierrätti meitä ympäri linnoituksen aluetta. Miehen perässä kiipeilimme raunioilla ja kurkistimme pimeisiin rakennuksiin, jotka tuntuivat olevan lähes sortumispisteessä. Pääsimme kurkistamaan paikkoihin, joihin emme olisi omin avuin uskaltautuneet tai kehdanneet mennä. Opastus oli lopulta aika hauska, ja maksoimmekin miehelle muutaman killingin vaivanpalkkaa.

Linnoitus sijaitsee korkealla mäen päällä, ja sieltä on upeat maisemat joka suuntaan. Linnoitukselta voit ihailla vierellä kohoavia vuoria, alhaalla virtaavaa jokea tai laaksoon leviävää Beratin kaupunkia.

Itse linnoituksessa on monenlaisia sopukoita, joita voi tutkia, ja löytyipä sieltä myös joku vanha minareetin kaltainen tornikin, johon pääsi kiipeämään kapeita kierreportaita pitkin. Ensimmäisenä iltana olimme ainoat ulkomaalaiset koko linnoituksen alueella, ja seuraavanakin päivänä kohtasimme vain kymmenkunta muuta turistia.

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Miksi Albaniaan kannattaa matkustaa

Vielä yksi vinkki linnoitukselle täytyy antaa. Vältä siellä syömistä. Tai jos syöt, ota kaupungista omat eväät mukaan. Olimme lukeneet matkaoppaasta, että linnoituksella on yksi ravintola. Opaskirjassa suositeltiin tätä paikkaa, joten päätimme sijoittaa lounashetkemme linnoitukselle. Älä tee samaa virhettä.

Ravintola oli hyvin pieni, siellä oli vain muutama pöytä. Omistajan suosituksesta päädyimme tilaamaan kattauksen erilaisia albanialaisia ruokia. Mikro kilahteli taustalla, kun pöytään kannettiin kymmenkunta erilaista annosta.

Osa ruokalajeista oli ihan kohtuullisia, mutta laatu oli kaukana siitä, mihin olimme Albaniassa ehtineet tottua. Upeiden tuoreiden raaka-aineiden sijaan ruoka vaikutti siltä, että se oli valmistettu jo vähintään päivää aiemmin.

Vuohenjuustopiiraat maistuivat lähinnä tallilta, emmekä kumpikaan saaneet niitä syötyä. Omistaja ystävällisesti kysyi, haluaisimmeko ottaa ne mukaamme. Perinteiseen suomalaiseen tapaan olimme liian ystävällisiä, ja kävelimme ravintolasta ulos pettyneinä ja lannanhajuiset folionyytit käsissämme. Meillä ei ollut pienintäkään aikomusta syödä piiraita loppuun.

Kun myöhemmin laskeuduimme linnoitukselta kohti kaupunkia, kuulimme tien viereltä heikkoa vikinää. Jossain pusikon keskellä oli selvästi koiranpentuja. Pienet nälkäiset suut antoivatkin meille hyvän tekosyyn heittää piiraat pusikkoon, ja ruoan haaskaamisen sijaan tunsimme pientä tyytyväisyyttä.

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Beratin kaupunki

Berat kaupunkina on pienehkö (n. 60 000 asukasta), mutta kaupungista löytyy kuitenkin muun muassa yliopisto. On hämmentävää, miten samassa pienessä kaupungissa voi olla niin historiallisia alueita, roskaisia joenvarsikatuja sekä rähjäisiä kerrostaloalueita, ja kuitenkin kaiken keskellä kohoaa modernilta vaikuttava yliopisto.

En vielä tänäkään päivänä osaa oikein sanoa, mitä mieltä Beratista olin. Vaikka ottomaanien aikainen valkoinen kaupunki ja vanha linnoitus olivat hienoja, ei Berat kuitenkaan sykähdyttänyt. Toisaalta, jos olisimme jättäneet Beratin pois matkaohjelmasta, olisi Albaniasta jäänyt aika erilainen mielikuva. Oli ehkä ihan hyvä päästä näkemään paitsi historiallista Albaniaa, myös arkielämää vähän Tiranaa pienemmässä kaupungissa.

Beratissa näkyi hyvin, miten maaseutu on edelleen läsnä, vaikka kaupungissa ollaankin. Beratissa aasit laidunsivat takapihoilla ja vanha mies paimensi kalkkunoitaan linnoituksen reunalla. Berat on sitä Albaniaa, jota auton ikkunasta voi nähdä ajaessaan halki Albanian maaseudun ja pikkukylien.

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Beratin historiallinen ja monipuolinen kaupunki Albaniassa

Katso muut Albanian postaukseni täältä.

Berat muissa matkablogeissa:


Seuraatko Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

14 Comments

 • Reissu-Jani
  22.2.2018 at 19:07

  Berat on hieno paikka – kävin siellä vuonna 2014. Samaisen linna ravintolassa kävin juomassa oluen. Se mikä ihmetytti silloin se, että vieressä viiniköynnöksessä roikkui käsikranaatti tai kaksi. Parempaa ruokaa sai lähempänä kaupunkia (linnan johtuvan kadun varrelta) löytyi loisto ravintola. Olin yötä Hotel Osumissa, jossa oli erinomainen aamiainen ja ystävällinen henkilökunta. Illalla oli mukava kävellä kävelykadulla ja seurata paikallisten elämää.

  Reply
  • Suunnaton
   22.2.2018 at 20:49

   No johan on 😮 Toisaalta, jokin osa minussa ei ylläty lainkaan siitä, että Albaniasta saattaa löytyä jotakin niin kummallista kuin käsikranaatteja. Hyviä vinkkejä ravintoloihin ja hotelliin! Kiva kun kommentoit!

   Reply
 • Laura /Irtiottoja maailmalle
  24.2.2018 at 09:10

  Meille Berat oli kyllä ihan todella positiivinen kokemus. Joku siinä kaupungin tunnelmassa vaan viehätti! Kuten teilläkin, ilman Beratia Albaniasta olisi jäänyt tosi erilainen kuva – eikä suinkaan parempaan päin. Toki meidän pyörähdys Albaniassa oli alle viikon, että eipä siinä kunnon kuvaa muutenkaan ehtinyt saamaan ja nyt pyörittelenkin säännöllisesti mielessä ajatusta maahan paluusta.. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:35

   Kiva, että tykkäsitte! Beratissa oli kyllä oikein leppoisa tunnelma, jos lasketaan pois linnoituksessa olleet paikalliset myymämummot, jotka yrittivät hyötyä turisteista kaikilla tavoin.

   Reply
 • Jenna / Enemmän kuin äiti
  25.2.2018 at 14:48

  Albania on täysin vieras kohde, jonne olisi mielenkiintoista joskus päästä käymään. Rakastan vanhoja pieniä ja idyllisiä kaupunkeja, mutta en tiedä onko tuossa vähän liikaakin rappioromantiikkaa mun makuun.. Joka tapauksessa haluaisin käydä!

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:36

   Berat ja muutenkin Albania oli tosi sympaattista aluetta. Tuota rappiota toki näkee aika paljon sekä kaupungeissa että maaseudulla, mutta kaikki hotellit ja muu turisti-infra oli melko hyväkuntoista. Uskallan siis suositella Albaniaa 🙂

   Reply
 • Berat näyttää kyllä upealta, tulee mieleen omalta Albanian reissulta Gjirokastra jotka muistaakseni yhdisti yhdessä yhden isomman Unescon maailmanperintökohteen. Me ei käyty Beratissa, sillä ei ollut aikaa molempiin ja jostain syystä päädyttiin Gjirokastraan. Tosi tunnelmallisen näköinen toi Berat, vaikuttaa että siellä olisi enemmän nähtävää – tuo linnoitus on todella vaikuttava!

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:38

   Minäkin muistelen, että Berat ja Gjirokastra ovat yhtä Unescon kohdetta. Monet onkin tainneet sanoa tuon saman, että nuo kaksi kaupunkia muistuttavat toisiaan aika lailla. Meiltä taas Gjirokastra ja muutkin etelän kohteet jäi väliin ajanpuutteen vuoksi.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  2.3.2018 at 10:50

  Kiitos vinkistä! Olen Albaniassa ollut vain Sarandessa, ja se oli kyllä melkoinen loukko ainakin silloin monta vuotta sitten. Tällaisessa paikassa on selvästi luonnetta. En minä ihan varauksettomasti ihastunut ja lentoja alkanut varailla, mutta tuhannet ikkunat näyttivät upeilta! Mikron kilahtelu ravintolassa on mulle myös kova paikka! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:40

   Mainiota! Tykkäsin kyllä Albanian sisämaasta kovasti, ja voisin hyvin käydä siellä uudestaankin. Jostain kohteista on vaikea määritellä mikä siitä tekee niin hienon, ja Albania oli kokonaisuudessaan juuri tällainen paikka.

   Reply
 • Vaikuttaapa tuo oikein sympaattiselta kylältä! Minua on pitkään jo houkuttanut lähteä käymään Albaniassa! Tarvitseekin laittaa tämä korvan taakse, jos matka joskus toteutuu! Harmi tuo ravintolakokemus, se saa aina harmaita hiuksia kun maksaa pettymyksestä. Onneksi osasit nyt varoittaa muita sinne suuntaavia! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:40

   Ihanaa, kun ihmiset ovat alkaneet löytää Albanian. Ehdottomasti kannattaa lähteä! 🙂

   Reply
 • Marttiina | Onioni.fi
  26.1.2019 at 04:28

  Kiitos linkkauksesta! Kiva nähdä tuttuja maisemia ja lukea mietteitä kaupungista toisesta näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan itselle jäi Beratista hyvä fiilis. Ehkä, kun oltiin tuolla vanhan Beratin kuplassa, ja oli niin onnistuneet kokemukset sekä ravintoloiden että majoituksen suhteen. Ja se miten rauhallista siellä oli ainakin kesäkuun alussa (2017) 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.1.2019 at 14:33

   Aika harva Beratissa tuntuu vielä käyneen – tai ainakaan kovin montaa ei itselleni ole tullut vastaan. Berat (ja muutenkin Albanian sisämaa) oli tosiaan ihanan rauhallinen!

   Reply

Leave a Reply