Menu
Viro

Vinkit jouluiseen Tallinnaan

Jos haikailet keskieurooppalaisille joulutoreille, pidä mielessäsi myös Tallinnan joulutori. Tallinna on kelpo vaihtoehto, kun haluat lähteä maistelemaan glögejä, etsimään joululahjoja tai ihan vaan hakemaan joulutunnelmaa.

Tallinnan puolesta puhuu jo matkustamisen helppous: etenkin etelä-Suomesta matka Suomenlahden toiselle puolelle käy joutuisasti. Vastassa on sympaattinen joulutori, hauska piparkakkunäyttely ja joulufiilistä huokuva vanhakaupunki.

Minä kävin tutustumassa jouluiseen Tallinnaan joulukuussa 2016. Matkan pääkohteena oli Tallinnan joulutori, josta tunnetuin koostuu Raatihuoneentorille pystytetyistä kojuista. Tallinnasta löytyy myös paljon muuta jouluista nähtävää. Sää tosin oli kaikkea muuta kuin jouluinen (tai etelä-suomalaisena ehkä juuri sitä…).

Aamuvarhaisella Helsingissä sai palella kalmaisevan kylmästä ja kosteasta talvisäästä, ja samanlainen sää oli yltänyt myös Suomenlahden etelärannalle. Emme antaneet sään kuitenkaan haitata joulufiilistelyä. Oikeastaan pieni usva toi ihan kivan säväyksen kuviin.

Lähdimme matkaan Eckerö Linen m/s Finlandialla. Matka Tallinnaan kesti 2,5 tuntia suuntaansa. Aamupäivä reippailtiin Tallinnan vanhassa kaupungissa. Edellisestä Tallinnan lomamatkasta olikin jo vierähtänyt useampi vuosi, joten näitä seutuja oli ihan kiva nähdä taas.

Tallinna joulukuussa

Tallinna joulukuussa

Tallinna joulukuussa

Tallinna joulukuussa

Tallinnan joulutori

Iltapäivällä saavuttiin itse joulutorille. Tori on aika pieni, ja vaikka kojuja oli useampi kymmen, toistuivat samat tuotteet useammassa kojussa. Eniten paikalla oli neule- ja hansikasmyyjiä sekä glögikojuja. Lisäksi torilla oli yksittäisiä kojuja, joissa myytiin joulukoristeita, lihatuotteita, hunajaa, lämmintä ruokaa, sepän takomia esineitä tai upeita tikkareita. Virolaisten lisäksi torilla oli paljon myyjiä ainakin Liettuasta. Keskellä toria on suuri joulukuusi, jonka ympärille myyntikojut on sijoitettu säteiksi. Torilla on myös esiintymislava, joka tosin meidän vierailumme aikana pysyi tyhjänä.

Käytiin torilla sekä alkuiltapäivästä että myöhemmin illalla hämärän jo laskeuduttua. Alkuiltapäivästä torilla oli melko hiljaista. Kaikki kojut olivat auki, mutta asiakkaita oli melko vähän. Illemmalla tori oli jo selvästi vilkkaampi, vaikka tilaa oli silloinkin ihan mukavasti.

Hämärällä tori oli oikein sympaattinen, kun kojujen valot hohkasivat pimenevässä illassa ja torin ylle viritetyt valoköynnökset loivat omaa tunnelmaansa. Tori on avoinna yleensä loppiaiseen saakka, joten vielä joulun jälkeenkin sieltä ehtii käydä hakemassa joulutunnelmaa.

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Älä jätä väliin Piparkoogimaniaa

Joulutorin lisäksi Tallinnassa voi virittäytyä jouluun perinteisessä piparkakkunäyttelyssä, Piparkoogimaniassa. Piparkakkumania on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja se on jo muodostunut perinteeksi Tallinnassa.

Tällä kertaa näyttelyn aiheena oli metsä. Ja millaisia taideteoksia taiteilijat ovatkaan saaneet aikaan! Oli Nalle Puhin metsää, karhunpesää, kantoja, lintuja, liito-oravia, naamioita, puita… En olisi uskonut, miten hienoa jälkeä piparkakusta voi saada. Perinteiset piparitalot kalpenevat noille aikaansaannoksille käsittämättömällä tavalla.

Näyttelyyn saapuessa vieraille annetaan ohjeistus, että painakaa mieleenne kaikkein hienoin taideteos. Näyttelykierroksen päätteeksi parhaan taideteoksen numero kirjataan paperille, joka sujautetaan äänestyslaatikkoon. Näyttelykauden lopussa äänet lasketaan, ja niiden perusteella valitaan tämänvuotinen voittaja. Ei kuulosta kovin vaikealta tehtävältä, eihän?

Voin kertoa, että heti ensimmäisten teosten kohdalla olin muuttanut mieltäni parhaasta piparitekeleestä jo monta kertaa. Näyttelyn edetessä vastaan tuli toistaan hienompia ja mielikuvituksellisempia teoksia. Hauskaa oli, että teosten tekijöistä löytyi jos jonkinlaista kokoonpanoa. Oli lasten tekemiä teoksia, perheen yhteisiä aikaansaannoksia, kaveriporukoiden ja aikuisten tekemiä piparkakkurakennelmia.

Tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Piparkoogimania on yleensä avoinna tammikuulle saakka, joten vielä joulun jälkeenkin ehtii käydä tunnelmoimassa piparkakun huumaavaa tuoksua ja toistaan upeampia teoksia (joko mainitsin sen tarpeeksi monta kertaa?).

Näyttelytila löytyy vanhan kaupungin laidalta melko läheltä Viru keskusta osoitteesta Pärnu Maantee 6. Tapahtuman sisäänpääsymaksu on vain muutaman euron, joten liput eivät paljon lompakkoa laihduta. Tarkemmat tiedot aukioloajoista ynnä muusta kannattaa vilkaista tapahtuman nettisivuilta.

Näistä kelpaa ottaa mallia ensi joulun piparitaloa suunnitellessa, vai mitä mieltä olet?

Piparkoogimaania

Piparkoogimaania

Jouluinen Tallinna

Tallinnan joulutori

Lue myös toisesta kivan tunnelmallisesta talvikohteesta: Huurteisen kaunis Fiskars ja vilaus Billnäsiä


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

4 Comments

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  26.12.2016 at 13:44

  En oo kuullutkaan tuosta piparkakkujutusta, pitääpä ensi jouluna käydä katsomassa. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   26.12.2016 at 17:40

   Mullekin se oli ihan uus juttu. Kannattaa käydä!

   Reply
 • Katinka
  10.1.2017 at 21:01

  Voi miten upeita kuvia tutusta paikasta. Ihania yksityiskohtia (minäkin tykkään kovasti kuvata yksityiskohtia). Tämä blogi pitää penkoa todella. Jään ehdottomasti seuraamaan. Mukavaa alkanutta matkailuvuota!

  Reply
  • Suunnaton
   11.1.2017 at 17:16

   Voi kiitos! Olipa ihana kommentti – lämmitti mieltä.
   Aika alkutekijöissään blogi vielä on, mutta postauksia on valmisteilla vino pino 🙂 Tervetuloa mukaan!

   Reply

Leave a Reply