Menu
Suomi

Auringonlaskun retki Torronsuon kansallispuistoon

Auringossa hohtavat pitkokset kuljettavat kohti Torronsuon avaraa suomaisemaa. Alkukesän kukat kukkivat harmaantuneiden pitkospuiden vierellä ja suopursut levittävät huumaavaa tuoksuaan. Taustalla kuuluva käen kukunta tuo kesän tähän hetkeen toukokuun viimeisenä päivänä.


Torronsuon kansallispuisto pähkinänkuoressa

Sijainti:
Reitin pituus:

Vaativuus:
Parasta kohteessa:
Kuljettavissa koiran kanssa:

Yöpyminen:
Tulenteko:

Tammela, Kanta-Häme
Rengasreitit 1,5 km ja 10 km
Helppo
Upeat suomaisemat
Kyllä
Kielletty kansallispuiston alueella
Kiljamon tulentekopaikalla (Huom. Tarkista metsäpalovaroitukset: Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kielletty kokonaan.)


Torronsuon kansallispuisto on kuin Patvinsuo Pohjois-Karjalassa?

Olen jo pitkään katsellut kuvia Torronsuon kansallispuistosta ja kuvitellut, että se on samankaltainen kuin Pohjois-Karjalassa sijaitseva Patvinsuo. Molemmissa laakea suoalue levittäytyy pitkospuiden ympärille.

Viimein kesäkuussa 2019 sain aikaiseksi vierailla hämäläisellä Torronsuolla ja pääsin näkemään kansallispuiston omin silmin. Kuinka väärässä olinkaan ollut! Patvinsuo ja Torronsuo olivat yhtä kaukana toisistaan, kun Pohjois-Karjalan ja Kanta-Hämeen voi vaan ajatella olevan!

Siinä missä Patvinsuolla on aivan hiirenhiljaista, kuuluu Torronsuon kansallispuistoon läheisten maanteiden tasainen, joskin hiljainen jyminä. Mutta on luontokin erilainen. Patvinsuo on jollain tavalla tasainen ja tuntuu jatkuvan samanlaisena silmänkantamattomiin, kun taas Torronsuon kansallispuistossa suo on kumpareista ja pienten mäntyjen täplittämää. Eikä ole ihmekään, että suomaisemat ovat erilaisia: näiden kahden kansallispuiston suot ovat tyypiltään aivan erilaisia. Torronsuon kansallispuistossa lähes kaikki suot ovat keskiosaltaan laitoja korkeampia keidassoita, kun taas Patvinsuon kansallispuistossa suurin osa suosta on aapasuota, jossa keskikohta on reunoja alempana.

Aapasuolla lumen sulamisvedet valuvat suoalueen keskustaan, jolloin suo voi muistuttaa enemmän järveä kuin suota. Ei ihmekään, että vielä pari viikkoa aikaisemmin Patvinsuon kansallispuiston pitkospuilla sai kahlata nilkkojaan myöten vedessä. Torronsuo oli nyt, ja ilmeisesti jo toukokuun alussa, kulkemiseen riittävän kuiva.

Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut metsässä
Torronsuon kansallispuisto, lakka
Torronsuon kansallispuisto, maisema

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuistossa kulkee kaksi merkittyä rengaslenkkiä: 1,5 kilometrin pituinen kierros, joka kulkee Kiljamon lintutornin kautta ja suon laitaa pitkin, sekä enemmän suolla kulkeva 10 kilometrin pituinen rengasreitti, jossa paluumatka täytyy kulkea maantien laitaa. Minä päädyin kulkemaan lyhyemmän rengasreitin, minkä lisäksi tein parin kilometrin piston suolle.

Alkumatkan olin hieman hämmentynyt. Kaipasin suolle, mutta pitkospuut tuntuivat kulkevan metsän keskellä. Torronsuo näkyi kyllä vieressä, mutta pitkokset risteilivät kukkivien suopursujen täplittämässä mäntymetsässä poiketen välillä syvemmälle metsään. Oli täälläkin kaunista. Takanani laskeva aurinko värjäsi maiseman lempeästi ja kurkki kirkkaana puiden välistä.

Torronsuon kansallispuisto, esteettömät pitkospuut
Alkumatkasta lintulavalle saakka pääsee kulkemaan esteettömiä pitkospuita pitkin.
Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut

Torronsuon kansallispuisto, suopursut

Viimein saavuin pitkospuiden risteykseen, josta lyhyempi rengasreitti kääntyi kohti Kiljamon lintutornia ja pidempi suuntasi kohti Torronsuon suoaukeaa. Suolle astellessani odotin Patvinsuon kaltaista ympäristöä, mutta jouduin ehkä hieman pettymään. Torronsuo ei ollutkaan ihan niin kaunis kuin erämainen Patvinsuo.

Otti aikansa, että pääsin yli ennakko-odotuksistani ja aloin nähdä Torronsuon kauneuden. Käppyräiset männyt olivat itse asiassa todella kauniita. Pitkospuiden vierellä pilkahti milloin valkoinen lakan kukka, milloin vaaleanpunainen suokukan kukinto. Metsäisillä osuuksilla kukkivat suopursut toivat valoa hämärtyvään maisemaan. Suopursun ihana tuoksu täytti ilman, kun kumarruin kuvaamaan kukkia.

Torronsuon kansallispuisto, pitkokset

Auringonlasku Torronsuolla

Olin halunnut ajoittaa retkeni Torronsuon kansallispuistoon illaksi. Kansallispuisto oli kesäiltana ihanan rauhallinen. Pysäköintipaikalla oli vain pari autoa, eikä suolla liikkunut ketään muuta. Auringonlasku oli maaginen. Täydellinen hetki valokuvaajalle.

Paluumatkalle kääntyessäni aurinko loisti vastaan ja korosti tupasvillan hempeää valkoista tupsua. Metsäisillä osuuksilla auringon viimeiset säteet saivat pitkospuut loistamaan ja nousemaan esiin muuten tummuvasta maisemasta.

Käki kukkui läheisessä metsässä ja välillä toinen käki vastasi suon toiselta laidalta. Suon laakeimmalla kohdalla kulkiessani joku lintu huudahteli krii, ja hetkeä myöhemmin lähistöltä kuului toisen linnun pulputusta.

Vaikka Torronsuon kansallispuisto tuntui alkumatkasta hieman hämmentävältä, vei se lopulta sydämeni. Maisemaonnellisuus nousi täälläkin pintaan, kun sain astella pitkospuita alkukesän hämärtyvässä illassa ja lintujen huhuillessa ympärillä.

Torronsuon kansallispuisto, tupasvilla
Torronsuon kansallispuisto, auringonlasku
Torronsuon kansallispuisto, pitkospuut ja suopursu
Torronsuon kansallispuisto, suopursu ja pitkokset

Vinkit Torronsuon kansallispuistoon

  • Torronsuon kansallispuiston pysäköintialueelta pääsee läheiselle suon laidalla olevalle tasanteelle leveitä, esteettömiä pitkospuita pitkin. Myös Kiljamon lintutornille vie esteetön reitti, joka on leveää, joskin ylämäkeen kulkevaa hiekkatietä.
  • Metsän keskellä sijaitsevalla Kiljamon lintutornilla on tulipaikka ja huussit, mutta ei erityisempiä maisemia. Korkeanpaikankammoista huimaavasta lintutornista näkee ympäröivään kansallispuistoon.
  • Torronsuon kansallispuiston pitkospuita uusitaan vuosien 2019 ja 2020 aikana. Vanhat pitkokset ovat paikoitellen huonossa kunnossa, mutta niillä pääsee kuitenkin kulkemaan varsin hyvin.
  • Torronsuon kansallispuistossa on kaksi virallista rengasreittiä: 1,5 km ja 10 km pituiset reitit. Patikointimatkaa saa sovellettua, kun poikkeaa lyhyemmältä lenkiltä edestakaiselle pistolle Torronsuon keskiosiin johdattaville pitkoksille. Näiden lisäksi Eerikkilän urheiluopiston vierellä näyttää kulkevan rengasreitti.
  • Torronsuon kansallispuisto sijaitsee Tammelan kunnassa reilut 100 kilometriä sekä Helsingistä, Turusta, Tampereelta että Lahdesta.
  • Torronsuon kansallispuiston viralliset reitit lähtevät Kiljamon pysäköintipaikalta, joka sijaitsee seututien 282 varressa Talpion ja Torron kylien välillä, noin 10 kilometriä Forssasta etelään.
  • Torronsuon kansallispuiston reittikuvaukset sekä kartan ja esitteen löydät Luontoon.fi-sivuilta.
  • Torronsuosta löydät kirjoituksia myös näistä blogeista: Lähtöportti, Kohteena maailma, Pohjoistuuli puhaltaa ja Retkipaikka.
Torronsuon kansallispuisto, näkötorni
Kiljamon näkötorni
Torronsuon kansallispuisto, maisema näkötornista
Maisemat Kiljamon näkötornista Torronsuolle päin
Torronsuon kansallispuisto, kartta
Lisää suomaisemia ja suolla kulkevia retkeilyreittejä löydät näistä postauksistani:
Torronsuon kansallispuisto, tupasvilla ja aurinko

Voit seurata Suunnattoman seikkailuja myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

24 Comments

  • Outi / Maa Quzuu
    11.8.2019 at 10:07

    Mun on jo monesti pitänyt mennä tänne! Näyttää kauniilta paikalta ja nuo pitkospuut tuo vahvasti mieleen lapsuuden maisemat Lapissa 🙂

    Reply
    • Suunnaton
      17.8.2019 at 12:14

      Ehdottomasti kannattaa! Torronsuolle pääsee tosi näppärästi päiväretkellekin Etelä-Suomesta.

      Reply
  • Jenni / Globe Called Home
    17.8.2019 at 02:11

    Tosi ihania nää sun kansallispuistokirjoitukset! Täällä jo mietin, minne kaikialle haluan seuraavalla kesään ajoittuvalla Suomen-lomalla… 🙂

    Reply
    • Suunnaton
      17.8.2019 at 12:05

      Kiitos Jenni! Ihanasti sanottu <3
      Tervetuloa Suomeen, sitten kun sen aika koittaa 🙂

      Reply
1 2

Leave a Reply