Menu
USA

Suloinen susiperhe ja lukuisat Yellowstonen geysirit

Maailmassa ei juuri ole ihmeellisempää paikkaa kuin Yellowstone. Maankuoren alla piileskelevaä supertulivuori muistuttaa olemassaolostaan puhkumalla vettä ja kaasuja ilmoille eri puolilla Yellowstonen valtavan kokoista kansallispuistoa. Yellowstonen teillä ajaessa vastaan tulee tauluja, joissa ilmoitetaan kraaterin reunan sijaitsaitsevan tällä kohdalla. Tosiaan, nyt ollaan megalomaanisen tulivuoren päällä!

Ikäänkuin tässä ei olisi jo tarpeeksi ihmeteltävää, on Yellowstone äärimmäisen hyvä paikka nähdä luonnossa eläviä susia ja karhuja. Puhumattakaan Yellowstonessa laiduntavista valtavista biisonilaumoista sekä lukuisista kanadanhirvistä.

Me kävimme Yellowstonessa osana Kalliovuorten road trippiämme heinäkuussa 2017. Vietimme helteisessä puistossa neljä päivää ihmetellen erilaisia kuumavesilähteitä, bongaillen eläimiä sekä kierrellen muita Yellowstonen luonnonnähtävyyksiä.

Yellowstone

Tässä postauksessa kerron ensimmäisestä päivästämme Yellowstonessa. Olimme viettäneet edellisen päivän Yellowstonen eteläpuolella sijaitsevassa Grand Tetonin kansallispuistossa ja ajaneet sieltä yöksi Yellowstonen puolelle Grand Villagen leirintäalueelle (karttakuvassa alhaalla).

Yellowstone, reitti

Old Faithful

Aamulla suuntasimme ensimmäisenä Yellowstonen suosituimmalle geysirille, Old Faithfulille. Tämä yli 30 metrin korkuiseksi vesipatsaaksi purkautuva geysir on nimensä mukainen varsin luotettava. Geysir purkautuu 60-110 minuutin välein ja on siten hyvin suosittu nähtävyys Yellowstonessa. Muut geysirit purkautuvat joko harvemmin tai paljon satunnaisemmin.

Me saimme odotella Old Faithfulin purkautumista puolisen tuntia. Old Faihtfulin ympärille rakennettu katsomo täyttyi vähitellen jännittyneesti odottavista katsojista. Arvioidun purkautumisajan lähestyessä geysir kiusoitteli päästämällä höyryjä ja pieniä vesiryöpsähdyksiä, mutta hiljeni taas sitten pitkäksi aikaa. Vanha luotettava ei tällä kertaa halunnut olla ihan niin luotettava, vaan piti näytöksensä lopulta jonkin verran arvioitua aikaa myöhemmin. Voi niitä kohahduksia ja riemunkiljahduksia, joita korkea vesipatsas sai aikaan ympärille kerääntyneissä sadoissa katsojissa!

Old Faithful

Seuraavan kerran vesipatsas nousi ilmoille jo nopeammin. Me olimme siinä vaiheessa lähteneet kiertämään alueen muita kuumavesilähteitä ja katsoimme Old Faithfulia sen toiselta puolelta hieman kauempaa. Purkaus oli ehkä jopa hienomman näköinen pienen välimatkan päästä.

Old Faithfulin alueella on valtava määrä muitakin kuumavesilähteitä, joista osa purkautuu geysireinä ja osa näyttäytyy mitä värikkäämpinä vesialtaina. Mieleen jäivät erityisesti aiemmin niin sinisenä hohtanut Morning Glory Pool sekä nimensä mukaisesti joen rannalla sijaitseva Riverside Geysir, jonka purkautumista odotimme helteessä istuen yli puoli tuntia.

Upea Morning Glory on muuttanut väriä sinisestä vihreään sen vuoksi, että ihmiset ovat viskoneet lähteeseen kaikenlaista tavaraa. Tämä on muuttanut lähteen bakteerikantaa, joka tuottaa lähteeseen sen upean väriloiston. Tästä ja muista reissun ärsytyksen aiheista kerroin tarkemmin postauksessa, jonka kirjoitin heti ensimmäisenä reissun jälkeen.

Vietimme alueella yli neljä tuntia kuumavesilähteitä ihaillen ja geysirien purkautumisia odotellen. Yli 30’C helteessä tämä oli aikamoinen urakka. Old Faithfulin alueen geysireistä kerron tarkemmin vielä omassa postauksessaan.

Morning Glory Pool

Geysir Yellowstone

West Thumb

Alkuillasta palasimme edellisen yöpaikkamme, Grant Villagen lähelle. Nyt täällä alueen eteläosissa liikkuessamme halusimme käydä katsomassa Yellowstonejärven rannalla sijaitsevan tuulisen West Thumb -geysiralueen.

West Thumbin alueella kimmeltää niin turkooseja kuumavesialtaita kuin ruskean eri sävyissä läiskäistyjä kuplivia mutalätäköitä. Täällä erikoisinta on kuitenkin järven pinnan alla sijaitsevat geysirit. En kuitenkaan osannut ihailla niitä kovin kauaa. Sateenkaaren eri väreissä loistavien kuumavesialtaiden ja pärskähtelevien geysireiden jälkeen ne eivät näyttäneet kovin erikoisilta.

Yellowstonen ihmeellisyyksien keskellä aivot kääntyvät pahasti nurjalleen. Yellowstone on niin täynnä toistaan ihastuttavampia asioita, että erikoisistakin asioista tulee hyvin tavanomaisia. Näin jälkikäteen katsottuna nuo järven pinnan alla nousevat tötteröt näyttävät tosi kummallisilta ja niitä olisi pitänyt osata ihailla paremmin paikanpäällä.

Kuumavesilähde Yellowstone

West Thumb

Kuumavesilähde Yellowstone

Mutatulivuori

Eläinbongauksia

Päivän geysirkierrosten jälkeen, illan vähitellen hämärtyessä teimme ensimmäiset huikeat eläinhavaintomme Yellowstonessa. Hayden Valleyssa näimme valtavia biisonilaumoja ja juutuimme ruuhkaan, jonka biisoneita ihmettelemään jääneet autot olivat aiheuttaneet. Hieman myöhemmin, ruuhkan jo hellitettyä, tien laitaan oli kerääntynyt muutama kymmenen autoa. Olimme jo Kanadan puolella ehtineet tottua siihen, että autoruuhka tarkoitti yleensä mahdollisuutta bongata erikoisempia eläimiä.

Vihjeet eivät pettäneet tälläkään kertaa. Jyrkänteen alapuolella vastapäisessä rinteessä hipsi susiemo poikastensa kanssa. Tavanomaiseen tuuriini kiikarimme olivat menneet rikki juuri tätä ennen, joten jouduin tähyilemään susiperhettä kameran linssin läpi. Sudet olivat sen verran kaukana, että niiden löytämiseen meni aika kauan, vaikka avuliaat kanssabongarit yrittivätkin neuvoa, mistä kohdasta rinnettä sudet löytyisivät.

Lopulta sudet löytyivät ja saimme ihailla niiden kulkemista pitkän tovin. Tämä oli ihan huikea kokemus, jollaista en todellakaan osannut odottaa. Susia, ja vieläpä poikasten kanssa!

Yellowstonen sudet

Canyon Village

Yöksi siirryimme Yellowstonen keskivaiheille Canyon Villageen. Canyon Village on yksi Yellowstonen suurimmista ”kylistä”. Canyon Villagesta löytyy niin ravintoloita, kauppoja, majoitustiloja kuin pesulakin. Kaupoissa oli myynnissä jos jonkinnäköistä matkamuistoa – ja niiden lisäksi kiikareita! Saimme ostettua rikkimenneiden tilalle uudet kiikarit, jotka tosin osoittautuivat aivan järjettömän huonoiksi.

Ensimmäinen päivä Yellowstonessa tarjosi lähes täydellisen näytöksen siitä, mitä kaikkea tässä huikeassa kansallispuistossa voi päästä näkemään. Mielettömiä kokemuksia aina värikkäistä kuumavesilähteistä suloisiin sudenpentuihin. Ja olimme nähneet puistosta vasta neljänneksen!

Yellowstone biisonit

Katso myös aiemmat Yellowstoneen liittyvät postaukset:


Löydät Suunnattoman myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

22 Comments

 • Anna K.
  3.8.2018 at 22:55

  En ole ikinä tullut ajatelleeksi, miten valtavasta alueesta on kyse! Vaikka USA ei juurikaan kiinnosta, niin tämä kyllä olisi näkemisen arvoinen. Voi susiperhe!
  On kyllä uskomatonta, miten typeriä ihmiset voivat olla heittäessään roinaa tuohon järveen. Saisivat itse käydä siellä vähän kiehahtamassa! 😀

  Reply
  • Suunnaton
   6.8.2018 at 08:55

   Joo, kyllä tuolla helposti saa kulutettua vaikka kuinka monta päivää!

   Reply
1 2

Leave a Reply