Menu
Israel

Jerusalem – kun Tel Aviv alkaa kyllästyttää

Israelin ja Jordanian kiertomatkan loppu alkoi häämöttää. Olimme viettäneet matkan viimeisessä kohteessamme Tel Avivissa jo pari päivää. Kun surffausaikeet menivät tyynen sään takia mönkään, alkoi rantakaupunki  jo kyllästyttää. Viimeiselle lomapäivälle oli vaikea keksiä enää tekemistä.

Alkumatkasta olimme käyneet Jerusalemissa sen verran pikaisesti, että muutama asia oli jäänyt kaihertamaan. Jerusalemin vanhakaupunki koostuu neljästä osiosta: juutalaisten, kristittyjen, muslimien ja armenialaisten kortteleista. Alkumatkan visiitin jälkeen tajusimme, että meiltä oli jäänyt näkemättä vanhan kaupungin armenialaiskortteli ja lähes kokonaan myös juutalaiskortteli. Nämä pitäisi ehdottomasti käydä katsomassa.

Myös puutarhahaudan sijainti oli selvinnyt, ja sekin olisi kiva nähdä. Lisäksi oltiin jätetty väliin Jerusalemissa oleva holokaustimuseo. Se pitäisi kuitenkin rajallisen ajan vuoksi skipata myös nyt.

Niinpä sanottiin heipat Tel Aviville, hypättiin bussiin ja hurautettiin Jerusalemiin. Matka Tel Avivista Jerusalemiin kestää noin tunnin, joten reissu on helppo tehdä myös päiväseltään.

Jerusalem, Jewish Quarter

Jerusalem, Israel, päiväretki

Armenialais- ja juutalaiskorttelit

Otimme suunnan vanhaan kaupunkiin ja sen armenialaiskortteliin. Tämä osa vanhaa kaupunkia oli kaikkein hiljaisin. Kapeilla, mutta valoisilla kujilla kohtasimme ainoastaan muutaman muun turistin. Mitään ihmeellistä ei armenialaiskorttelista löydetty. Se tuntui olevan lähinnä asuinkäytössä, tai ainakin käyntikohteet olisi pitänyt tietää etukäteen.

Juutalaiskorttelin puolella alkoi palveluita ja ihmisiä näkyä enemmänkin. Synagogien lisäksi alueella oli joitakin raunioita ja myyntikojuja. Suuntasimme korttelin halki kohti Länsimuuria, ja saatiinkin hyvä näkymä aukiolle vähän korkeammasta paikasta.

Jerusalem, Israel, päiväretki

Jerusalem, Israel, päiväretki

Länsimuuri

Puutarhahauta

Sitten olikin jäljellä enää Puutarhahauta. Se on yksi mahdollisista Jeesuksen hautapaikoista, joskin ilmeisesti aika epätodennäköinen. Itse puutarha on kuitenkin käsittääkseni näkemisen arvoinen. Paikka sijaitsee vanhan kaupungin ulkopuolella lähellä Damaskoksen porttia. Paikka on helppo löytää mm. Google Mapsista.

Tiemme vei jälleen läpi eläväisen muslimikorttelin ja kohti Damaskoksen porttia. Puutarhahaudalle oli melko helppo löytää, mutta harmiksemme totesimme sen olevan kiinni juuri tuona päivänä.

Jerusalem, Israel, päiväretki

Länsirannan puoleinen Jerusalem

Millainen Jerusalem on matkailijan näkökulmasta

Vietimme Jerusalemissa kahdessa osassa yhteensä noin 2 vuorokautta. Aikaa olisi hyvin voinut varata vielä yhden päivän lisää, jolloin oltaisiin ehditty paremmin kierrellä myös modernia kaupunkia ja käydä vaikka holokaustimuseossa. Ennen matkaa oltiin ajateltu, että Jerusalemissa olisi nähtävää lähinnä vanhassa kaupungissa ja tuossa museossa, mutta modernimman kaupungin monipuolinen ja suvaitsevainen fiilis yllätti. Sitä olisi ollut kiva päästä kokemaan enemmänkin.

Israelissa vierailemistamme paikoista Jerusalemissa oli selvästi jännittynein tunnelma. Ehkä se johtui osittain jo ennelta lukemistamme uutisista. Jännitteisiin vaikuttaa myös se, että Jerusalem on niitä harvoja kaupunkeja, joissa Länsiranta ja varsinainen Israel kohtaavat.

Jonkinlaisesta jännittyneisyystä huolimatta Jerusalem oli melko leppoisa paikka, muslimien ja juutalaisten väliset ristiriidat olivat havaittavissa ainoastaan Damaskoksen portin ympäristössä sekä Temppelivuoren sisäänkäynnillä.

Pelasimme reissullamme kuitenkin varman päälle ja fiksasimme matkaohjelmaa sen mukaan, ettemme osuisi Jerusalemiin juuri Israelin itsenäisyyspäivän aikana. Kohdallamme voidaan puhua myös hyvästä tuurista: molemmilla kerroilla Jerusalemissa vierailumme jälkeen seuraavana päivänä jenkkituristi joutui puukotuksen kohteeksi. Jerusalemissa on selvästi jännitteitä, jotka saattavat yhtäkkiä leimahtaa.

Lue myös aiemmat Jerusalemia koskevat postaukset: David Tower ja Temppelivuori sekä Pyhän haudan kirkko ja Via Dolorosa.

Öljymäki Jerusalem

Katso myös muut Israelia koskevat postaukset:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi  ja Bloglovin’

26 Comments

 • Anna Koskela
  7.4.2018 at 10:47

  Kävimme Jerusalemissa 2016 ja en kokenut tilannetta silloin mitenkään vaaralliseksi tai uhkaavaksi. Terroritekoja tehdään kaikkialla maailmassa, joten se siitä. Suunnittelen, että lähden uudestaan, sillä niin paljon jäi ahkerasta kiertelystä huolimatta näkemättä.

  Ehkäpä Jerusalemia enemmän maan vaikea tilanne näkyi Betlehemissä. Kristittynä ja turistina matkustaminen Betlehemiin ei silti mielestäni ollut mitenkään vaarallista. Passiani ei esim.tarkistettu kertaakaan.

  Ryhmämme amerikkalaiset ja kanadalaiset osallistujat kyselivät oppaaltamme noin 5 minuutin välein: ”Ollaanko nyt Palestiinassa?” Se oli heistä jotenkin tosi ”kova” juttu? Mäntit…

  Reply
  • Suunnaton
   8.4.2018 at 22:21

   Ihan oikeassa olet siinä, että terroritekoja tehdään kaikkialla maailmassa. Kuitenkin koen niiden riskin Israelissa suuremmaksi kuin monissa muissa maissa. Onkin sitten eri asia, kohdistuvatko ne turisteihin vai tapahtuvatko enemmän Palestiinan ja Israelin raja-alueilla. Voin kuvitella, että Betlehemin reissu on vielä hieman erilainen kuin esim. Jerusalemin kokeminen.

   Reply
 • Sannahof // Unelmamaja
  8.4.2018 at 00:21

  Noi alueet on sellaisia, mitkä kiinnostaa ihan valtavasti, mutta taitaisin jänistää kuitenkin ja suuntaisin Tel Aviviin edes hiukan varmemmille vesille. Mutta joku päivä vielä haluaisin kyllä käymään Jordaniassa ja Israelissa.

  Reply
  • Suunnaton
   8.4.2018 at 22:25

   Kiva, että nuo alueet kiinnostaa! Tel Aviv voikin olla hyvä ”pehmeä lasku” lähi-itään. Sieltä on helppo tehdä päiväreissuja muuallekin, jos niistä innostuu.

   Reply
 • Sari
  8.4.2018 at 01:13

  Historiansa vuoksi Jerusalem kiinnostaa kovin. Siellä kun olisi paljon nähtävää Kunhan vaan saisivat tilanteen vakaaksi kulkea. Vaikkakin uskalsimme jo matkustaa Jlrdaniaan niin miksei Israeliin.

  Reply
  • Suunnaton
   8.4.2018 at 22:26

   Sanopa muuta. Jerusalem on oikea historian aarreaitta. Kyllä mun mielestäni Israeliin uskaltaa matkustaa siinä missä Jordaniaankin, joskin haasteet on vähän erityyppiset.

   Reply
1 2

Leave a Reply