Menu
Israel

Tel Aviv – kun täydellinen matkakohde ei sytytä

Tel Avivin matkakertomukset ovat jumittaneet pääkoppani kiemuroissa. En ole tiennyt, mistä suunnasta lähtisin tuota kaupunkia käsittelemään. Olen kuvaillut Jerusalemin tunnelmia, kertonut Jordaniassa matkustamisesta niin pääkaupunki Ammanissa, Petran historiallisessa kaupungissa, Wadi Rumin aavikolla kuin monissa muissa Jordanian kohteissa. Olen paljastanut, kuinka ennakkoluuloistani huolimatta Eilat oli ihan mukava paikka. Viimeisimpänä kirjoitin Israelin itsenäisyyspäivästä, jonka pääsimme Tel Avivissa kokemaan. Olen jopa kirjoittanut kutakuinkin valmiiksi viimeisen postauksen Jerusalemista, jossa piipahdimme vielä uudemman kerran Tel Avivista käsin. Mutta tämä Tel Avivin matkakertomus on jumittanut.

Tel Aviv jätti jotenkin ristiriitaiset tunteet. Kaupunki on lähes kaikkea sitä, mitä kaupunkilomalta voi toivoa: rentoa tunnelmaa, rantaa, arkkitehtuuria ja shoppailumahdollisuuksia. Tel Avivissa oli lukuisia hyviä puolia, joiden takia kaupunkiin olisi voinut päätä pahkaa rakastua. Silti jotain jäi uupumaan.

Tel Avivin kokemuksemme ei ollut ihan perinteisin matkakokemus. Ensinnäkin pääsimme kokemaan kolmelle päivälle venyvän Israelin itsenäisyyspäivän. Toisekseen päädyimme seikkailemaan Tel Avivin bisneskeskustaan, kun kirjaimellisesti haimme lentoyhtiöltä korvauksia siitä, että olimme jättäytyneet omalta lennoltamme pois ja saavuimme Israeliin vasta iltalennolla. Korvausten hakeminen ei ollut ihan kaikkein simppelein juttu. Siitä voit lukea enemmän tästä lentojen ylibuukkauksesta kertovasta postauksesta.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista, Israelin kartta, Israel kartta, Israel rannikko

Israel, bauhaus, bauhaus-arkkitehtuuri

Ranta

Tel Aviv on yksi Israelin rantakaupungeista. Sen sijainti Välimeren rannalla on mitä ihanteellisin rantalomailijalle ja vesipedoille. Kaupungilla on pitkä pätkä rantaviivaa, ja rannan tuntumasta löytyy niin auringonottopaikkoja, puistoja, kuntoilualueita kuin koirien suosimia uimapaikkoja. Rannan vierellä kulkee uudehko rantabulevardi, jota pitkin voi tehdä leppoisan päiväkävelyn tai napata kaupunkipyörän alleen ja hurauttaa rantaa myöten vaikka Jaffan vanhaan kaupunkiin.

Meillä rantaelämä jäi melko olemattomaksi. Fiilisteltiin kyllä rantabulevardilla ja käytiin kastelemassa varpaat veteen auringon laskiessa ja itsenäisyyspäivän sireenien soidessa. Meidän oli tarkoitus lähteä myös surffaamaan. Jordanian Aqabassa oltiin päästy ensimmäistä kertaa kokeilemaan laitesukellusta, ja oltiin suunniteltu ensimmäisten surffituntien ottamista Tel Avivissa. Ehdittiin jo etsiä rannalta sopiva surffikoulu, sopia tunnista seuraavalle päivälle ja maksaa varausmaksukin. Mutta kun surffauspäivä koitti, ei keli ollut suosiollinen. Aallot olivat niin pieniä, ettei surffaamisesta tulisi mitään. Yritys ehdotti meille suppailua, mutta kun emme innostuneet siitä, saimme varausmaksun takaisin ja jouduimme hautaamaan haaveet surffikokeilusta.

rantabulevardi, Israel

Bauhaus-arkkitehtuuri

Tel Aviv, tai ainakin osa siitä, tunnetaan valkoisena kaupunkina. Maine perustuu hieman funkkistyyliä muistuttaviin bauhaus-arkkitehtuurin mukaisiin vaaleisiin rakennuksiin, joita Tel Avivin keskustassa on lukuisia. Olin näistä innoissani, sillä rakennustyyli muistuttaa hieman lempiarkkitehtini Alvar Aallon luomuksia. Lisäksi bauhaus-rakennukset toivat mieleen Hercule Poirot -tv-sarjassa näkyvät talot. Arkkitehtuurifanaatikon mielestä bauhaus-rakennukset olivat ehkä yksi Tel Avivin hienoimmista puolista. Rakennuksiin tehdään myös tutustumiskierroksia, mutta jouduin valitettavasti jättämään ne välistä.

Israel, Tel Aviv, Bauhaus-arkkitehtuuri, suihkulähde

Jaffa

Bauhaus-alueen lisäksi Tel Avivista löytyy myös muita erikoisia alueita. Jaffa on vanha satamakaupunki ja aikoinaan ollut erillinen kaupunkinsa. Tel Avivin kasvaessa Jaffa ja Tel Aviv ovat kuitenkin kasvaneet kiinni toisiinsa. Jaffassa kannattaa käydä fiilistelemässä hieman erilaista tunnelmaa. Satamassa näkyy kalastusaluksia ja verkkoja, rakennukset ovat selvästi pienempiä ja arabialaistyylisiä, ja Jaffassa tuntuu olevan muuta Tel Avivia enemmän muslimeja.

Matkaa Tel Avivista Jaffaan on muutamia kilometrejä. Matkan saa näppärästi tehtyä esimerkiksi kaupunkipyörillä. Kun vilautat luottokorttia kaupunkipyöräaseman automaattiin, saat lainattua pyörän. Perillä voit palauttaa sen toiselle kaupunkipyöräasemalle. Kaupunkipyöräpisteitä löytyy melko paljon sekä Jaffasta että muualta Tel Avivista. Jos et halua maksaa ylimääräistä, kannattaa pitää huoli, ettei ylitä ohjeissa mainittua enimmäislaina-aikaa.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kulttuuri ja tunnelma

Iso osa Tel Avivin viehätystä on kaupungin rento tunnelma. Vaikka ollaankin Israelissa, jossa kauppojen ja juna-asemien turvatarkastukset ovat arkipäivää, tuntuu elämänmeno aika letkeältä. Ehkä osansa siihen tekee Tel Avivin sateenkaarikulttuuri? Päällimmäinen mielikuvani kaupungista onkin, että se sopisi sangen mainiosti lomakohteeksi hipstereille. Toisaalta sen monipuolisuus tekee kaupungista hyvän lomakohteen melkein kenelle tahansa.

Tarkoista turvajärjestelyistä puheen ollen, mekin saimme kokea hieman jänniä hetkiä. Olimme matkalla hotelliltamme ravintolaan, kun totesimme liikenteen pysähtyneen. Poliisit olivat laittaneet kadun poikki, sekä autot että jalankulkijat seisoivat odottamassa. Paikalle päästyämme ihmettelimme, kun edessä olevalla kadunpätkällä ei näkynyt ketään. Ainoa liikkuva asia oli pieni robotti. Pomminpurkurobotti. Siinä se pyöri erään bussipysäkin ympärillä ihan parinkymmenen metrin päässä meistä. Oli jännittävää, ja hieman pelottavaakin seurata, miten robotti tonki pysäkiltä löytynyttä pussia ja teki siihen koeräjäytyksiä.

Aikansa pommiepäilyä operoituaan poliisi päästi liikenteen taas kulkemaan kadulla. Tämän jälkeen olo oli aika kuumottava ja jokaista epämääräistä laukkua tai nyssäkään tuli tiirattua hyvin tarkkaan.

Mutta tästäkin episodista huolimatta Tel Avivin tunnelma oli oikein leppoisa, ja kaupungissa pääsee varmasti lomatunnelmaan.

Israel, bauhaus, bauhaus-arkkitehtuuri

Päiväretket Tel Avivista

Haifa

Tel Avivin keskeinen sijainti ja toisaalta Israelin pieni koko mahdollistavat lukuisten päiväretkien tekemisen Tel Avivista käsin. Yksi hyvä mahdollisuus on Haifan kaupunki Tel Avivista 100 kilometriä pohjoiseen. Matka taittuu näppärästi junalla, ja perillä on vastassa taas hieman erilainen kaupunki.

Haifan erikoisuus on Bahai-puutarha, josta avautuu huikaisevan hienot näkymät Haifan kaupunkiin ja kauas merelle. Puutarhassa olet pyhän alueen läheisyydessä, sillä upeat istutukset levittäytyvät Bahai-uskon pyhäkön ympärille.

Jaa että mikä Bahai? Uskon yhtenä pääpiirteenä on pyrkimys maailmanrauhaan, ihmiskunnan yhdistämiseen ja uskontojen ykseyteen.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Bahai-puutarha oli myös minulle suurin syy vierailla Haifassa. Olin odottanut kaupungissa käymistä koko pariviikkoisen reissumme ajan. Mutta kuten arvata saattaa, kun matkalta odottaa jotakin oikein paljon, päätyy se pettymykseksi. Nyt pettymyksen syy ei kuitenkaan ollut itse kohteessa vaan valitettavissa sattumuksissa.

Päivänä, jona päätimme lähteä Haifaan, päätti joku tauti iskeä päälle ja koko matkan ajan olin aika vetämättömissä. En osannut nauttia junan ikkunoista aukeavista merimaisemista saatikaan itse Haifan kaupungista.

Mutta pettymykset eivät päättyneet siihen. Puutarhoille päästyämme kävi ilmi, että siellä pääsisi vierailemaan ainoastaan kaikkein alimmilla portailla. Mitä ihmettä? Olin tarkkaan selvittänyt, että puutarhojen pitäisi olla tänään avoinna yleisölle. Ei auttanut muu kuin kavuta muutama kymmenen askelmaa ylöspäin ja tyytyä siihen, että se oli tässä. Varsinaisiin puutarhoihin oli turha kuvitellakaan pääsevänsä. Haifan kuvista tutut hulppeat maisemat jäisivät näkemättä.

Mitä tästä opimme? Selvitä puutarhojen aukioloajat yhteen, kahteen ja kolmanteenkin kertaan. Ja tarkista vielä kerran. Tosin en tiedä mistä, koska kaikkien lähteideni perusteella puutarhan piti tuona päivänä olla auki.

Israel, Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Caesarea

Matkalla Haifaan voit bongata meren rannalta roomalaisia raunioita. Kyseessä on Caesarean kansallispuisto. Oma kokemukseni kohteesta jäi tuohon junabongaukseen, mutta matkavalmistelujeni perusteella Caesarea vaikutti tutustumisen arvoiselta. Kannattaa katsoa lisätietoja esimerkiksi Tourist Israelin nettisivuilta.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Akko

Kun Haifasta jatkaa matkaa vielä hieman pohjoisemmaksi, löytyy Välimeren rannalta Akkon kaupunki. Akkon vanhakaupunki on UNESCO:n kohde, ja se vaikuttaa varsin tutustumisen arvoiselta. Täälläkään emme itse käyneet, joten lisätietoja voit katsoa esimerkiksi täältä.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Genesaretinjärvi

Jos haluat päästä Raamatun maisemiin, ota auto alle ja aja Genesaretinjärvelle. Ympäri järveä on erilaisia kohteita, ja päivä kuluu varmasti leppoisasti alueella ihmetellen. Itse emme järvellä käyneet, mutta pidemmällä reissulla se olisi voinut olla mukava päiväretkikohde.

Tel Aviv, päiväretki Tel Avivista

Kuva Pixabaysta

Jerusalem

Jerusalem ansaitsee ehdottomasti ainakin kahden tai kolmen päivän visiitin, mutta jos aikaa ei ole käytettäväksi niin paljoa, tee Jerusalemiin edes päiväretki. Tel Avivin ja Jerusalemin välin kulkee näppärästi bussilla ja päivässä ehtii näkemään pintaraapaisun vanhasta kaupungista. Kokemuksiani Jerusalemista voit lukea näistä postauksista:

Jerusalem, vanha kaupunki, Pyhän haudan kirkko, Öljymäki

Oletko sinä käynyt Tel Avivissa tai kiinnostaako se matkakohteena? Jos sinulta löytyy hyviä vinkkejä kaupunkiin tai päiväretkikohteiksi, vinkkaa niistä ihmeessä kommenttikentässä.

Kiinnostaisivatko myös muut Israelia koskevat postaukset:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

22 Comments

  • Marja
    3.5.2018 at 12:43

    Tel Aviv on varmaan yksi turvallisimmista paikoista matkustaa juuri sen takia että noihin tilanteisiin että joku idiootti jättää kasseja tai pusseja vartioimatta, suhtaudutaan erittäin korkealla prioriteetillä. Esimerkiksi suurempi riski että matkalla Pariisiin tapahtuu jotain ikävää nykyään. Pariisissa rautatieasemalla oli todella paljon vartioita viimeksi kun kävin, mikä on oikeasti tosi hyvä juttu.

    Reply
1 2

Leave a Reply