Menu
Kanada

4 satumaisen kaunista jäätikköjärveä Kanadan Kalliovuorilla

Kanadan Kalliovuorten keskellä kulkevaa Icefields Parkwayta ei suotta kehuta yhdeksi maailman kauneimmaksi maisemareitiksi. Lumihuippuisten vuorten ja turkooseina hohtavien jäätikköjärvien yhdistelmä on voittamaton. Jasperin ja Banffin kansallispuistot yhdistävää tietä ei kannata ajaa läpi kaasu pohjassa, vaan pysähdellä välillä ihailemaan maisemia ja tekemään pieniä kävelyretkiä vuoristojärvien rannoilla. Suosittelen tutkimaan karttaa ainakin sen verran, että osaat bongata matkan varrelta myös ne järvet, jotka eivät näy suoraan tielle. Kokosin tähän postaukseen neljä järveä, jotka kannattaa painaa mieleen.

Waterfowl Lakes

Pohjoisemmasta Jasperin kansallispuistosta Banffin kansallispuistoon saavuttaessa Waterfowl Lakes on ensimmäisiä järviä, jotka hohtavat Icefields Parkway -maisematien varrella. Nimi on monikossa, sillä alueella on kaksi Waterfowl-järveä, alempi ja ylempi. Turkoosien järvien välillä virtaa ihana turkoosina hohtava joki.

Toinen järvistä näkyy Icefields Parkwaylle, josta käännytään metsän siimekseen pysäköintialueelle. Sieltä lähtee polku, joka jakautuu joen varressa kahtia. Tässä voi valita, haluaako lähteä alemmalle vai ylemmälle järvelle. Matkaa pysäköintipaikalta kummallekin järvelle on noin kilometrin verran. Lisäksi alueelta löytyy pidempiä patikointireittejä, kuten 7 kilometrin mittainen lenkki kauempana sijaitseville vuoristojärville.

Me päätimme kääntyä joen vartta vasemmalle ja kävellä kohti Upper Waterfowl Lakea. Kävelyreitti on ihana, se seurailee koko matkan suloista joenuomaa. Järveä lähestyttäessä maa alkaa olla märkä, ja siellä täällä on mutaisia vesilätäköitä. Tällekin kävelyretkelle kannattaa varustautua kunnollisin kengin.

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Järven rannalla eteen avautuu upea maisema. Turkoosin järven takana kohoaa vuoret, joiden huippuja lumi vielä raidoittaa. Järven rannalla on jokunen picnicpöytä, ja sileäksi hioutuneista pikkukivistä muodostunut ranta kutsuu uimaan. Ympärillä ei näy ketään muita. Nyt olisi hyvä hetki heittää talviturkki kirpakkaan vuoristojärveen. Se jää kuitenkin vielä tekemättä, ja päädymme vain ihastelemaan maisemia. Paluumatkalla tekisi mieli pyörähtää myös alemmalla järvellä, mutta kello tikittää takaraivossa. Jos haluamme ehtiä Banffiin ja leirintäalueelle valoisaan aikaan, on jouduttava eteenpäin.

Waterfowl Lakesilla on myös leirintäalue. Metsän keskelle rakennetulla leirintäalueella on muutamia telttoja ja jokunen asuntovaunu. Infraa löytyy jonkin verran, mutta se ei ole ihan luksustasoa. Retkeilijätyyppiselle matkailijalle tämä voisi olla hyvä välietappi Icefields Parkwaylla. Koko tietä Jasperista Banffiin on hankala ehtiä ajamaan päivässä niin, että ehtisi pysähdellä ihailemaan maisemia ja tekemään edes lyhyitä kävelyretkiä. Yöpyminen täällä puolessa välissä Jasperin ja Banffin kyliä olisi ollut hyvä vaihtoehto. Meillä on kuitenkin telttapaikka varattuna Banffista, joten ei auta kuin jatkaa matkaa ja tulla seuraavana päivänä jonkin matkaa takaisin ihastelemaan seuraavia jäätikköjärviä.

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Peyto Lake

Banffin kansallispuiston ehkä tunnetuin jäätikköjärvi on samean turkoosi Peyto Lake. Sen siluetti muistuttaa koiraa tai sutta. Järven rantaan ei pääse kävelemään (ainakaan helposti), vaan sitä ihastellaan ylhäältä käsin. Peyto Lake tuntuu olevan monen Kalliovuorten kävijän must see -listalla. Itse suhtauduin järveen vähän varauksella, mutta halusin kuitenkin päästä näkemään sen. Jotenkin sameavetiseltä näyttävä järvi ei houkutellut niin paljoa, kuin kirkkaat jäätikköjärvet.

Peyto Lake on hyvin omalaatuinen. Jos turkoosia vettä ei tunnu muualta löytyvän, täällä näet sitä varmasti. Peyto Laken eteläpäässä on jäätikkö, josta vesi virtaa suoraan järveen. Vesi lienee niin vahvan turkoosia juuri tästä syystä. Hienojakoinen turkoosia väriä heijastava kiviaines pääsee jäätiköltä suoraan järveen ja tekee vedestä erikoisen näköisen. Jäätikköä on surullista katsoa, sillä monien muiden jäätiköiden tapaan sekin on sulanut runsaasti ja sen reuna on paennut kauas taakse. Näköalapaikalla on tauluja, joista jäätikön sulamistahtia voi tarkastella.

Peyto Lake ei ole aivan niin helppopääsyinen kuin monet muut Kalliovuorten kohteet. Auto jätetään pysäköintipaikalle, minkä jälkeen kävellään 10-15 minuutin matka polkua pitkin näköalapaikalle. Terveelle ihmiselle matka ei tunnu juuri missään, mutta polku kiemurtelee metsän keskellä, ja siinä on paikoitellen jyrkähköjä nousuja. Inva-ajoneuvoille onkin varattu erillinen pysäköintialue ylempänä. Sieltä reitti näköalatasanteelle lienee helpompi.

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Bow Lake

Ehkä kaikkein eniten Kalliovuorten jäätikköjärvistä odotin Bow Lakea. Sen turkoosina kimmeltävä vedenpinta ja taustalla kohoavat vuoret vaikuttivat unelmalta. Ajaessamme Jasperin kansallispuistosta kohti Banffia kiemurtelimme Icefields Parkwayn maisematietä vuorten keskellä. Erään mutkan jälkeen tie alkoi viettää alaspäin ja edessä kimalteli järvi. Vasta järven rannalla hokasin, että tässä se nyt on. Bow Lake.

Järvi ei ollut aivan niin turkoosi kuin olin odottanut, mutta siihen oli tällä matkalla jo totuttu. Olivathan kuvissa niin turkooseina tyrskyävät Athabasca ja Sunwapta Fallsitkin näin kesäkuun lopussa lähinnä vaaleanharmaita. Sameaan jokiveteen verrattuna Bow Lake oli kuitenkin kaunis. Vesi oli kirkasta ja korkeat vuoret nousivat suoraan järven pinnasta.

Bow Laken itäreunalla on pysäköintipaikka, josta pääsee kävelemään vesirajaan saakka. Väittäisin, että suurin osa järvellä kävijöistä pysähtyy tässä. Järven pohjoispäässä näkyi olevan majoitusrakennuksia, ja sieltä myös lähtisi patikointireitti. Me päädyimme viettämään lounastauon järveä ihastellen. Pysäköintipaikalta lähtee pieni tie, joka seurailee järven rantaa lyhyen matkaa ja päättyy picnic-alueelle.

Täällä metsän keskellä on huomattavasti rauhallisempaa. Järven rannalla ja sen välittömässä läheisyydessä on kymmenkunta pöytää, joiden luo on löytänyt vain muutama ihminen. Saamme valita parhaan pöydän aivan järven rannalta. Aurinko paistaa, vuoret kohoavat taustalla ja järvivesi liplattaa sileäksi hioutuneiden pikkukivien päällystämälle rannalle.

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Herbert Lake

Olisimme sujuvasti ajaneet Herbert Laken ohi, mikäli ajankohta ei olisi osunut niin täydellisesti kohdalleen. Olimme hyvää vauhtia suhaamassa kohti Banffia, kun huomasimme tien vieressä lukuisia ihmisiä. Kalliovuorilla se tarkoittaa usein vain yhtä asiaa. Jossain on eläin. Pysäytimme auton pienen matkan päähän ja riensin paikalle. Vilaukselta olin auton ikkunasta nähnyt kauniin maiseman, mutta olisiko paikalla jotakin muutakin nähtävää?

Ei ollut. Ihmiset olivat pysähtyneet ihailemaan maisemaa. Eikä suotta. Minua ei harmittanut lainkaan, että tällä kertaa eläimiä ei näkynyt. Maisema oli niin upea, että sen takia kannatti pysähtyä. Seisoimme Herbert Laken rannalla. Se ei ole turkoosi, kuten monet muut järvet Kalliovuorilla, ja kun seuraavana päivänä ajoimme järven ohi, siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Järvi oli kuin mikä tahansa suomalainen lätäkkö.

Mutta juuri nyt se oli upea. Aurinko oli laskemassa ja ilma oli täysin tyyni. Järven pinnalla ei näkynyt värettäkään, se oli aivan kuin peili. Taustalla kohoavat vuoret heijastuivat sen pinnasta, ja järven pohjassa lepäävät tukit näkyivät selvästi kirkkaan veden läpi. Näkymässä oli jotakin käsittämätöntä rauhaa.

Kanadan Kalliovuorten jäätikköjärvet

Banffin kansallispuisto tuntuu olevan turkoosien jäätikköjärvien tyyssija. Näiden neljän järven lisäksi kansallispuistossa on myös lukuisia muita hienoja järviä muun muassa Lake Louisen ja Banffin kylien läheisyydessä. Näistä ja Banffin eläinbongauksista kerron kuitenkin lisää vähän myöhemmin.

Mitä kaikkia Kalliovuorten road trippimme pitikään sisällään? Tutustu USA:ssa ja Kanadassa kierrelleen road tripimme reittiin ja matkaohjelmaan.

Lue myös muut postaukset Jasperin ja Banffin kansallispuistoista:


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

30 Comments

 • No nyt melkein aloin laskemaan tämän postauksesi ansiosta että riittääkö meillä ensi kesän Jenkkien road tripillä aikaa poiketa tuonne… Huikean näköisiä paikkoja <3 No ehkei me sentään lähdetä nyt hoppuilemaan, mutta kyllä Banff ja Jasper upeine maisemineen ja mm. järvineen ovat listalla! Harmillista tietenkin on se että jäätiköt sulavat vauhdilla. Norjassa olen nähnyt hienon jäätikköjärven, Blåvatnetin, se on kirjaimellisesti ihan sininen.

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:43

   Hih! Yhteen reissuun tekisi aina mieli ahtaa paljon ihania paikkoja. Tuo Blåvatnet olisi hieno joskus nähdä.

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  24.2.2018 at 23:21

  Mahtavia kuvia! Tuonne olisi niin ihana päästä käymään ja patikoimaan. Kaikki paikat näyttivät upeilta ja jos ikinä tuonne suuntaa pääsen niin ihan ehdottomasti täytyy kurvata tuota reittä pitkin! Tuo koirajärvi oli todella hauska.

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:44

   Kiitos Martta! Icefields Parkway on maisemineen ehdottomasti kokemisen ja ajamisen arvoinen.

   Reply
 • Voi vitsit, miten kauniita paikkoja. Kanada on keikkunut haavelistallani jo vuosia, mutta en ole sitten jostakin syystä sinne ikinä lentoja napannut. Syksyllä tosin oli jo ostoskorissa Islanti-Kanada -lentolippupaketti, mutta sitten rupesin taas jahkailemaan. Ehkäpä tulevana syksynä voisin vihdoinkin tuonne suunnata!

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:47

   Muistankin, että olit joskus maininnut tuosta Islanti-Kanada -suunnitelmasta. Mullakin Kanada keikkui pitkään sellaisena ”olisi ihan kiva poiketa” -kohteena, mutta tämän reissun jälkeen on ampaissut vauhdilla kärkeen niiden paikkojen joukkoon, joihin olisi ehdotonta päästä uudelleenkin. Mä haaveilen uusintareissusta juuri alkusyksyn aikaan, jolloin luonto olisi taas vähän erilaista. Eli tuo syksyajatus kuulostaa oikein kannattavalta 🙂

   Reply
 • Sanna I Seven Seas
  25.2.2018 at 11:40

  Huh, on kyllä jäätävän kauniita paikkoja! Toki surullista kuulla, että jäätiköt sulavat…
  Toi järvien turkoosi sävy on kyllä hämmentävän epärealistinen, mutta pakko uskoa kun itsekin nähnyt viitteitä siitä Kanadan Vancouverin ja Whistlerin seuduilla. Olivat ilmeisesti vaan alkusoittoa tuolle kauneudelle, mistä nämä kuvat ovat. Houkuttelevia kohteita kaikkiaan!

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:48

   Sanopa muuta. Tuo väri on jotakin ihan käsittämätöntä. Etenkin koiran muotoisessa Peyto Lakessa sen matan turkoosin väri näyttää jo epätodelliselta.

   Reply
 • Mikko|Shangri-la.fi
  25.2.2018 at 12:25

  Vautsi mitä kuvia! Kanada rupeaa houkuttelemaan entistä enemmän erämaakohteena. Milloinkahan sitä saisi aikaiseksi suunniteltua kivan kierroksen sinne päin ihmettelemään mahtavia maisemia..

  Reply
  • Suunnaton
   5.3.2018 at 08:49

   Kiitos Mikko! Kanadan erämaat ja luonto on todellakin upeita.

   Reply
1 2

Leave a Reply