Menu
Kanada

Athabasca Falls ja Sunwapta Falls – pauhaavat vesiputoukset Kalliovuorten sydämessä

Rauhallisesti virtaava Athabasca-joki muuttuu yhtäkkiä jyriseväksi pedoksi. Valtavat vesimassat putoavat syvälle kanjoniin. Veden pauhu peittää alleen kaikki muut äänet. Tyrskyävä vesi räiskyy joka suuntaan ja kastelee kaiken ympärillä olevan. Ikään kuin taivaalta satava vesi ei olisi sitä jo tehnyt.

Kanadan Kalliovuorilla sijaitsevan Jasperin kansallispuiston suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu kaksi vesiputousta. Molemmat vesiputoukset, Athabasca Falls ja Sunwapta Falls, sijaitsevat upean maisemareitin, Icefields Parkwayn varrella. Molempien putousten läpi virtaa Athabasca River, joka saa alkunsa Columbian jäätikköalueelta Jasperin kansallispuiston eteläosista. Lukuisissa kuvissa joki ja sen putoukset hohtavat upean turkooseina. Sellaista näkymää minäkin odotin, kun kesällä 2017 tekemämme Kalliovuorten road tripimme reitti vei Jasperin kansallispuiston läpi. Valitettavasti jouduin hieman pettymään.

Athabasca falls, Jasper

Athabasca Falls

Mount Edith Cavellin upeissa jäätikkömaisemissa kierreltyämme jatkoimme matkaamme Athabasca Fallseille. Putoukset sijaitsevat suhteellisen lähellä Jasperin kylää, joten ne olisi näppärä käydä katsastamassa nyt, kun täällä suunnalla pyörimme. Suhteellisen lyhyt tarkoittaa tässä tapauksessa 30 kilometriä, joka Jasperin kansallispuiston mittakaavassa on melko lyhyt matka. Seuraavana päivänä pakkaisimme taas tavarat autoon ja lähtisimme ajamaan Icefields Parkwayta pitkin kohti Banffin kansallispuistoa.

Jo parkkipaikalla kävi selväksi, että yksin täällä ei tarvitsisi olla. Näppärästi Icefields Parkwayn varrella sijaitseva putous kerää varmasti jokaisen kansallispuistossa liikkuvan turistin ihailemaan näkymiä. Suurimman ihmismassan aiheuttivat aasialaiset turistibussit, jotka purskauttivat kerralla useamman kymmentä ihmistä Athabasca Fallsin näköalatasanteille. Toisaalta aasialaisturistit katosivat paikalta yhtä nopeasti kuin olivat sinne ilmestyneetkin.

Athabasca Fallseja on turha kuvitella katselevansa itsekseen. Sateisena kesäkuun päivänä alueella kuitenkin mahtui kulkemaan ihan hyvin. Talven jäljiltä Athabasca-joessa virtaa valtavat määrät vettä. Niinpä myös vesiputoukset ovat tähän aikaan varsin massiiviset. Aivan putouksen vieressä seisoessaan voi tuntea pauhaavan veden voiman. Alas kanjoniin tyrskyävään veteen ei tosiaan tekisi mieli joutua. Vesi paiskautuu kallionseinämiin sellaisella voimalla, että putouksesta olisi turha kuvitella pääsevänsä enää ylös.

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Sunwapta Falls

Etelänpänä Icefields Parkwayn varrella pauhaa Sunwapta Falls. Athabasca Fallseilla vietetyn iltapäivän jälkeen olimme seuraavana aamuna heittäneet hyvästit ensimmäiselle telttapaikallemme Whistlers Campgroundilla ja kääntäneet auton keulan kohti etelää. Tämän päivän aikana ajaisimme halki Icefields Parkwayn kauniiden maisemien ja siirtyisimme samalla Jasperin kansallispuiston puolelta viereiseen Banffin kansallispuistoon.

Ensin pysähdyimme kuitenkin Sunwapta Fallseilla. Kokemus oli melkoisen samanlainen kuin edellisenä päivänä Athabasca Fallseilla. Liikuimme näköalatasanteelta toiselle aasialaisten turistien keskellä puikkelehtien ja sateen ropistessa niskaamme.

Athabasca Falls on suosittu nähtävyys. Se erottuu muista Kalliovuorten vesiputouksista saarensa ansiosta. Juuri ennen kuin Athabasca-joki syöksyy pauhaten alas kanjoniin, jakautuu joki kahtia. Joen keskellä on pieni saari, joka nousee parhaimmillaan turkoosin veden keskeltä tehden vesiputousnäkymästä täydellisen. Toki tälläkin kertaa, saimme katsella harmaana jylläävää vettä.

Sunwapta Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Mutta jylläämisen se tosiaan osasi. Alimmalla tasanteella seisoessa vesiputouksen voima todella tuntui. Jos mahdollista, Sunwapta Fallseilla vesi pauhasi vielä suuremmalla voimalla kuin Athabasca Fallseilla.

Putouksen jälkeen vesi syöksyy täälläkin kapeaan kanjoniin. Kallion seinämät kohoavat jyrkkinä pauhaavasta vedestä. Tänne, pystysuoralle seinämälle, oli korppi tehnyt pesän. Hurjana mylläävien vesimassojen yläpuolella korpinpoikaset keikkuivat pienellä kielekkeellä kuin pohtien, uskaltaisivatko lähteä lentoon.

Sunwapta Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Sunwapta Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Tämä pysäköintipaikan lähellä sijaitseva putous ei suinkaan ole ainoa Sunwapta Fallseilla. Hiekkaisia polkuja voisi jatkaa edemmäs alemmille putouksille. Meillä oli edessä pitkä  ajomatka ja useita pysähdyksiä, joten emme viitsineet lähteä sateessa tarpomaan pidemmälle. Alempaa putousta voit käydä kurkkaamassa Vaihda vapaalle -blogista.

Sunwapta Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Miksi jäätikköjokien vesi on turkoosia?

Olin Kalliovuorilla odottanut näkeväni niitä upean turkooseja vesiputouksia, joita monet valokuvat ovat tulvillaan. Jouduin kuitenkin pettymään karvaasti. Tämä vesi ei tosiaankaan ollut turkoosia. Se oli harmaata.

Jäätikköjokien turkoosi väri johtuu hienojakoisesta kiviaineksesta, joka saa valon heijastumaan ja veden näyttämään kirkkaan turkoosilta. Keväällä lumen ja jäätikön sulaessa vuoristojokien virtaus kasvaa huomattavasti. Voimakas virta vetää mukaansa isompia hiekanjyviä, jolloin vedestä heijastuva valo ei värjääkään vettä turkoosiksi, vaan saa sen näyttämään valkealta tai harmaalta.

Alkukesällä matkustaessamme saimme nähdä Kalliovuorten vesiputoukset massiivisina ja pauhaavina, mutta kolikon kääntöpuolena veden väri ei tosiaan ollut upeimmillaan.

Jos olet lukenut Kalliovuorten matkakertomuksia Vaihda vapaalle -blogista, olet todennäköisesti ihaillut näitä samoja Athabasca ja Sunwapta Fallsien vesiputouksia turkoosin sävyisinä. Elina ja Tomi olivatkin käyneet Kalliovuorilla syksyllä, jolloin jäätikköjoissa virtaa vettä paljon maltillisemmin ja vesi pysyy kirkkaan turkoosina. Sain luvan lainata näitä syksyisiä kuvia tähän juttuun, joten voitte nähdä värieron ihan itse.

Nyt oman reissun jälkeen Vaihda vapaalle -blogin kuvia selatessani mua alkoi ihan naurattaa. Miten voi olla, että ollaan osuttu ottamaan niin samankaltaisia kuvia.

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Athabasca Falls kesäkuussa 2017

Athabasca Falls syyskuussa 2016. Kuva lainattu Vaihda vapaalle -blogista.

Athabasca Falls, Jasperin kansallispuisto, Kanadan Kalliovuoret

Athabasca Falls kesäkuussa 2017.

Athabasca Falls syyskuussa 2016. Kuva lainattu Vaihda vapaalle -blogista.

Sunwapta Fallseilta matkamme jatkui Icefields Parkwayn upeissa vuoristomaisemissa kohti seuraavia vesiputouksia. Siellä saisimme ihailla turkoosia vettä ihan omassa rauhassamme. Kyllä, luit oikein. Ei harmaata vaan turkoosia vettä. Tuosta Kanadan Kalliovuorten piilotetusta helmestä kuitenkin lisää vasta myöhemmässä postauksessa.

Katso myös Kalliovuorten road tripimme reitti ja kohteet sekä muut blogitekstit Jasperin kansallispuistosta:


Seuraatko Suunnaton-blogia jo sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

36 Comments

 • Ne Tammelat
  9.1.2018 at 22:31

  Kerrassaan upeita maisemia! Kanada houkuttelee kovasti ja ehkäpä joku päivä vielä saadaan reissu sinne järjestymään. Mulla on todo-listalla tuo virtaavan veden vangitseminen kameralla. Nämä teidän kuvat ovat kyllä ihan huikean hienoja, vaikkei se turkoosi vesi nyt osunutkaan kohdalle.

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:26

   Ihana kuulla, kiitos! Näitä virtaavan veden kuvia mäkin olen kovasti viimeaikoina harjotellut. Näille putouksille oli onneksi aika helppo kantaa jalustakin mukana.

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  10.1.2018 at 13:08

  Ihastelin näitä Jasperin upeita maisemia jo aikoinaan Vaihda Vapaalla -blogissa ja nämä teidän kokemukset kyllä vain lisäävät matkakuumetta Kanadan suuntaan! <3

  Reply
  • Suunnaton
   10.1.2018 at 20:27

   Oi, mainiota! Hauska kuulla, että olet aiemminkin päätynyt ihailemaan Jasperin maisemia 🙂

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  12.1.2018 at 16:47

  Wau mitkä maisemat! Voin vaan kuvitella sen pettymyksen kun vesi onkin kotimaasta tuttua harmaata tavisvettä eikä upean turkoosia niinkuin syksyllä! Aina sitä oppii uutta näitä postauksia lukiessa, en tosiaan tiennyt että tuo on siihen värin vaihtoon syynä. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   12.1.2018 at 23:43

   Niinpä, odotin vähän liikoja. Mutta onneksi putoukset olivat muuten tosi mahtipontiset.

   Reply
 • Anne/ Matkahetket
  12.1.2018 at 18:06

  Aivan mielettömiä maisemia taasen! Kanadaan on kyllä pakko päästä joskus, juurikin tuon upean luonnon vuoksi. <3

  Reply
  • Suunnaton
   12.1.2018 at 23:44

   Tuolla reissulla oli niin upeita maisemia niin paljon, että niihin alkoi jollain tavalla jo turtua. Vaikka loppuun asti olivatkin upeita <3

   Reply
 • Katariina/Maisemajahdissa
  12.1.2018 at 22:45

  Upeita maisemia, vaikka vesi ei turkoosia ollutkaan 🙂 Me ollaan lähdössä kesällä hiukan samoille huudeilla, ja ainakin Banffin kansallispuisto saadaan mahdutettua roadtripin ohjelmaan, Jasperiinkin mieli tekisi, mutta taitaa loppua aika kesken, kun näkemisenarvoisia ja kiinnostavia paikkoja on noilla seuduilla jotenkin ihan loputtomasti 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   12.1.2018 at 23:45

   Ihanaa! Millainen reissu teillä on suunnitteilla?

   Reply
   • Katariina/Maisemajahdissa
    13.1.2018 at 11:39

    Reittisuunnitelma on tällä hetkellä suunnilleen tällainen (mutta elää yhä): Vancouver-Banff-Yellowstone-Bryce Canyon-Las Vegas-Joshua Tree National Park-San Diego. Vancoucer Islandin (lähinnä Victoria) ymppäämistä tohon mietin vielä. Aikaa tasan kuukausi ja mukana kaksi aikuista ja kolme alle kymmenen vuotiasta lasta. Allekirjoittanut nauttii eniten luonnosta ja hienoista maisemista, mutta lapset toivoo teemapuistoja ja Las Vegasin välkettä. Otetaan teltta mukaan, joten yöpymiset kansallispuistoissa hoidetaan teltalla. Hyviä vinkkejä noille seuduille otan mielellään vastaan 🙂

    Reply
    • Suunnaton
     15.1.2018 at 17:11

     Kuulostaapa ihanalta! Noista kohteista melkein kaikki ovat vielä tai ovat olleet aiemmin mun haavelistallani 🙂 Jos teillä on Banffin ja Yellowstonen välillä yhtään ylimääräistä aikaa, kannattaa piipahtaa USA:n puolella olevassa Glacierin kansallispuistossa vaikka päiväseltään. Ja jos lapsia kiinnostaa dinosaurukset, Calgarysta 1,5 h koilliseen on tosi laadukas dinosaurusmuseo aitoine fossiileineen.
     Telttailu oli kansallispuistoissa tosi kivaa. Hauskaa, että tekin päädyitte siihen! Ainakin Yellowstonesta kannattaa varata telttapaikat etukäteen. Meinaan lähiaikoina julkaista telttailusta vähän tarkemman postauksen, joten sieltä voi käydä poimimassa vinkkejä talteen.

     Reply
 • Uskomattomia nuo kuvat molemmista vesiputouksista! Tuonne on vielä päästävä itsekin! Tuo oli minullekin uutta ja mielenkiintoista tietoa, miksi veden väri vaihtelee noin paljon eri vuoden aikoina. Asuin joskus Itävallan alpeilla ja sielläkin oli jäätiköiltä sulanut vesi laakson joissa toisinaan ihanan turkoosia. Vesiputoukset ovat kyllä ehdottomasti yksiä kauniimpia luonnonihmeitä!

  Reply
  • Suunnaton
   15.1.2018 at 17:12

   Oi, Itävallan Alpeilla on varmasti upeaa asua! Vesiputouksissa vaan on jotakin .

   Reply
1 2

Leave a Reply