Menu
Kanada

Ensimmäinen päivä Kanadassa: kun stereotypiat paljastuivat todeksi

Kanada, tuo pohjoinen maa täynnä jylhiä erämaita. Maa, jossa korkeat kuuset nousevat jokien rannoilla. Joet, joissa karhut keväisin kalastavat ja joihin majavat rakentavat pesiään. Maa, jossa asuu kiekkohullu kansa, joka kutsuu rahojaan hassunhauskoilla nimillä. Kanada, joka on tunnettu ratsupoliiseistaan, vaahteranlehdistään ja Wayne Gretzkystä. Kanadassa pääsin heti toteamaan, että stereotypiat todellakin pitävät paikkansa.

Olen koko ikäni tuntenut sympatiaa Kanadaa kohtaan. Onhan se kuin Suomi, mutta vain massiivisessa mittakaavassa.

Kun päätimme muuttaa Yellowstoneen suuntautuneen road trippimme reittiä niin, että lähtisimmekin matkaan Kanadasta, hihkuin riemusta. Vihdoin näkisin tuon kotoisan, mutta kuitenkin niin vieraan maan! Millainen se todella oli, pitivätkö stereotypiat paikkansa?

Villiruusut ja jokimaisema, Jasper

Kanadalainen stereotypia: Jääkiekkohulluus

Saavuimme Kanadaan 12 tunnin matkustamisen jälkeen. Kello oli Suomen aikaa kutakuinkin kolme yöllä. Passintarkastusjonossa odotellessamme olo oli väsynyt ja turtunut. Pitkä matkustuspäivä oli vienyt kaiken energian. Kuitenkin, astuessamme sisään lentokentän matkatavara-aulaan ilmeemme kirkastuivat heti. Liukuhihnojen keskeltä meitä tervehtivät jääkiekonpelaajat!

Kyllä! Saavuimme Kanadaan, ja heti ensimmäiseksi kohtasimme joukkueellisen jääkiekonpelaajiksi muotoiltuja mallinukkeja. Unettomassa pöhnässä nauratti. Ei ole todellista!

Edmontonin lentokenttä oli osattu brändätä huolella. Kaikki matkatavarahihnat oli somistettu jonkin paikallisen joukkueen mukaan. Edmonton Oilersin lisäksi aulasta löytyi muun muassa toinenkin jääkiekkoaiheinen sekä paikallisen jenkkifutisseuran Edmonton Eskimosin koristama matkatavarahihna. Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, että nyt ollaan Kanadassa, koristi aulaa myös valtava kanadanhirvipatsas.

Edmontonin lentokenttä, kanadalainen stereotypia

Kanadalainen stereotypia: Kohteliaisuus

Tulopäivämme tärkein ohjelmanumero oli löytää Walmart ja ostaa sieltä navigaattori tulevien viikkojen seikkailua varten. Nappattuamme auton lentokentän autovuokraamosta, suunnistimme lähimpään Walmartiin. Navigaattorin lisäksi täältä piti löytää ilmapatjat telttayöpymisiä varten, saippuat ja shampoot, joita ei oltu kannettu kotoa asti sekä eväät seuraaville päiville.

Jos olet katsonut How I met your mother -sarjaa, olet ehkä nähnyt sen jakson, jossa kanadalainen pyytää anteeksi, kun toinen ihminen tönäisi häntä tahallaan. Kuulostaa absurdilta, mutta kutakuinkin tällaiseen maailmaan olimme juuri tupsahtaneet. Kaupassa ei tarvinnut kuin seistä toisen asiakkaan lähellä, niin sai kuunnella pitkän litanian anteeksipyyntöjä. Voi anteeksi, olinko minä sinun tielläsi. 

Jotta kanadakokemus olisi täydellinen, olimme tietenkin sattuneet matkustamaan Kanadaan juuri sen 150-vuotisjuhlavuonna. Kauppa oli täynnä kanadateemaisia leivoksia, kanada-aiheisia vaatteita ja vaahteranlehdillä brändättyjä tavaroita. Mekin valitsimme retkituoleiksimme Canada 150 -malliset punaiset tuolit, joiden selkänojaa koristi valkoinen vaahteranlehti. Rakkautta ensisilmäyksellä!

Canada 150 leivokset

Kanadalainen stereotypia: Ratsupoliisit

Ensimmäisenä Kanadan aamuna jäin hotellihuoneeseen potemaan flunssaani, kun mies paineli CrossFit-salille. Kulutin aikaani katselemalla kanadalaisia tv-sarjoja. Ruudusta tuli jokin amerikkalaistyylinen tv-show, jossa jaettiin yleisölle valtavia määriä erilaisia lahjoja. Tulevan CanadaDayn kunniaksi ohjelman teemana oli kanadalaisuus. Yleisölle rahdattiin valtavat määrät erilaisia kanadalaisia tuotteita vaahterasiirapista ketsuppisipseihin.

Nyt voit kuvitella kaikkein kanadalaisimman tavan tuoda lahjakärryt yleisölle.

Mounties! Kanadalaisia tuotteita täynnä olevia tavarakärryjä työnsivät tietenkin punatakkiset ratsupoliisit!

Kanadalainen stereotypia: Jylhä luonto

Tähän mennessä emme suinkaan olleet saaneet nauttia pehmeästä laskusta kanadalaiseen kulttuuriin vaan uponneet kuin tiiliskivet keskelle kanadalaisia stereotypioita. Edmontonissa vietetyn aamun jälkeen lähdimme ajamaan kohti Jasperin kansallispuistoa.

En meinannut malttaa istua paikallani, kun ensimmäiset Kalliovuorten huiput ilmestyivät horisonttiin. Jasperiin saapuessamme meinasin pakahtua onnesta. Tie kulki joen rantaa. Vuoret kohosivat ympärillämme.

Valkean joen rannoilla kasvoi kapeita kuusia ja veden virtausta halkoi satunnaiset hiekkasärkät. Maisema oli juuri sellainen, jonka olin kuvitellutkin Kanadassa näkeväni. Pysähdyimme levähdyspaikalle ihailemaan maisemaa. Aurinko paahtoi taivaalta, mutta voimakas tuuli teki lämmöstä miellyttävää. Fiilis oli uskomaton. Tässä sitä nyt oltiin, Kanadan erämaan äärellä.

Levähdyspaikan maisema, Jasper

Joki, Jasper, kanadalainen stereotypia

Kanadalainen stereotypia: Villieläimet

Ennen leirintäalueelle siirtymistä päätimme käydä tutustumassa Medicine Lakeen ja Maligne Lakeen. Näistä järvistä Maligne Lake sijaitsee yli 40 kilometriä pitkän tien päässä ja Medicine Lake sen varrella. Maligne Lake on tunnettu yhdestä Jasperin kansallispuiston suosituimmasta nähtävyydestä, Spirit Islandista. Saareen pääsee tutustumaan veneretkellä tai melomalla. Me kuitenkin päätettiin jättää nämä välistä ja käydä vain kävelemässä järven rannalla.

Kävelimme metsäpolkua pitkin hiljaisuudessa. Järvi välkehti viressämme. Emme olleet ehtineet kävellä kovinkaan pitkälle, kun kohtasimme perheen, joka katseli tiiviisti metsään. Siellä täytyi olla jotakin mielenkiintoista. Puiden välistä kurkisti pieni peura. Ihmettelimme ja kuvasimme herkkää eläintä hyvin tovin, kunnes se kääntyi metsään ja me jatkoimme matkaamme polkua pitkin.

Yllätykseksemme peura lähtikin kulkemaan samaa matkaa meidän kanssamme ja pian se taas kurkisteli puiden lomasta. Pysähdyimme jälleen kuvaamaan. Peura osoittautui varsin uteliaaksi kaveriksi, ja se tuli aivan metsän reunaan. Se tuntui ihmettelevän meitä aivan yhtä paljon kuin me ihailimme sitä.

Olimme toivoneet näkevämme Kalliovuorilla paljon eläimiä, mutta tuntui uskomattomalta, että heti ensimmäisenä päivänä villieläin tulisi näin lähelle.

Peura, Jasper, kanadalaiset stereotypiat

Ensimmäisen päivän eläinhavainnot eivät suinkaan jääneet tähän. Paluumatkalla näimme autoja pysähtyneenä tien varteen. Tämä ei voi tarkoittaa kuin yhtä asiaa! Mekin pysäytimme auton aivan asfaltin reunaan ja kuikuilimme ympärillemme. Tässä vaiheessa autovalintamme osoittautui yhdeksi matkamme parhaista valinnoista. Meillä oli kattoikkuna! Kun muut yrittivät nähdä ympärilleen auton lasien läpi, avasin minä kattoikkunan ja pääsin tarkastelemaan ympäristöä paitsi korkeammalta, myös esteettömästi koko 360′ alalta.

Ruuhkan syyksi paljastui mustakarhu, joka laidunsi tien vieressä. Ennenkuin olin saanut kamerat kuvausvalmiuteen, hölkötteli karhu tien yli jonossa seisovien autojen välistä ja katosi toiselle puolelle pensaikkoon. Jos jo peuran kohtaaminen oli saanut meidät innostuneen hämmennyksen valtaan, tuntui karhun bongaaminen lottovoitolta.

Iloisin mielin jatkoimme kohti Jasperin kylää, jonka laitamilla leirintäalueemme sijaitsi. Juuri kun olimme ehtineet kääntyä päätieltä sivummalle, piti auto taas pysäyttää. Tällä kertaa tien vieressä ruokaili vapiti, joka tunnetaan myös kanadanhirvenä (elk). Innosta pinkeänä hyppäsin ulos autosta ja annoin kameran laulaa. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, että näitä eläimiä tulisin matkan aikana näkemään lukuisia kertoja.

Canada 150 kahvikupit, kanadalainen stereotypia

Lue myös aiemmat Kalliovuorten road tripiin liittyvät postaukset:

sekä muut postaukset Jasperin kansallispuistosta:

Minkälaisia stereotypioita sinä liität Kanadaan? Entä oletko matkoillasi kohdannut muita stereotypioita, jotka ovat paljastuneet todeksi?


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

22 Comments

 • Teija / Lähdetään Taas
  7.10.2017 at 21:20

  Oih! Minäkin haluaisin Kanadaan todistamaan näitä stereotypioita. Villieläimet, vuoret. Kaikki kelpaisi 🙂 Noita ratsupoliiseja en tosin muistanutkaan ennen kuin tästä luin. Hauska kirjoitus!

  Reply
  • Suunnaton
   13.11.2017 at 20:50

   Kiitos Teija! Kanada oli todella sympaattinen kaikkine stereotypioineen 🙂

   Reply
1 2

Leave a Reply