Toukokuussa 2016 kiersimme kaksi viikkoa Israelissa ja Jordaniassa. Olimme jo käyneet Jerusalemissa ja viettäneet viikon verran Jordaniassa, kun saavuimme takaisin Israelin puolelle. Eilat sijaitsee aivan jordanialaisen rantakaupungin Aqaban vieressä, joten rajanylityksen jälkeen oli näppärä jäädä päiväksi Eilatiin. Mielikuva Eilatista rantakohteena ja suosittuna turistirysänä ei ole houkutellut minua lainkaan. Niinpä odotukset eivät olleet kovin korkealla, kun Eilatiin suunnattiin.
Eilatissa olisi mahdollista käydä delfiinirannalla, sukeltaa tai tehdä retkiä autiomaahan. Epäeettiseksi haukuttu delfiinialue ei houkutellut, sukeltamista oltiin kokeiltu jo Aqabassa ja pidempiin retkiin ei nyt ollut aikaa, sillä pian jatkettaisiin matkaamme Tel Aviviin. Niinpä saavuttiin Eilatiin ilman sen kummempia suunnitelmia.
Vaikka Eilat ei etukäteen houkutellut lainkaan, osoittautui siellä vietetty aika oikein leppoisaksi. Jordaniassa vietetyn viikon jälkeen oli jollain tavalla helpotus tulla takaisin Israeliin. Vaikka pidin Jordaniasta valtavasti ja matka oli onnistunut todella hyvin, oli siellä oleminen jotenkin rankkaa. Varmasti suurin syy siihen oli Jordaniassa noudatettava pukukoodi, vaikka se suhteellisen vapaa onkin.
Kyse on aika modernista muslimivaltiosta, mutta Jordaniassa naisten on hyvä pukeutua vaatteisiin, jotka peittävät vähintään polvet ja olkapäät, mieluiten myös nilkat ja kyynärpäät. Olin varautunut matkaan sopivilla vaatteilla, mutta pidemmän päälle oli henkisesti rankkaa, ettei voinut pukea ylleen sitä mitä haluaisi. Jordanian suosituimmissa turistikohteissa toki näkee jos jonkinmoista vipeltäjää, mutta mielelläni pukeudun paikallista väestöä kunnioittaen.
Tämän jälkeen oli ihana pukeutua Eilatissa mekkoihin, shortseihin ja toppeihin.
Vuorokausi Eilatissa osoittautui juuri sopivaksi ajaksi nollautua. Kävimme lepäilemässä hotellin uima-altaalla ja kiertelemässä kauppakeskusta. Rannalla sijatseva Mall Hayam on ihan kattava shoppailupaikka vaatekauppoineen.
Kauppakeskuksen yläkerrassa on useamman ruokapaikan ”ravintolamaailma”, jossa meinasi olla liiankin paljon valinnanvaraa – sen verran herkulliselta pikaruokapaikkojen israelilainen ruoka näytti. Kauppakeskuksessa Israelin todellisuus iski taas vasten kasvoja. Sisään pääsi vain turvatarkastuksen kautta ja käytävillä partioi siviilipukuisia vartioita asevyöt lantiolla keikkuen.
Illalla jalkauduimme rantabulevardille katselemaan turisteja täynnä olevan alueen menoa ja eri väreissä vilkkuvia huvipuistolaitteita. Normaalisti karsastaisin tämän tyyppistä paikkaa, mutta nyt se vaikutti oikein mukavalta. Jordanian puolella oli selvästi tullut hieman ikävä länsimaisia hapatuksia.
Vietimme aikamme Eilatissa pääasiassa turistien suosimalla ja hotellien täyttämällä alueella lentokentän itäpuolella. Kävimme kuitenkin tutustumassa myös paikallisten asuinalueisiin lentokentän länsipuolella. Lentokentän? Kyllä, sellainen sattuu sijaitsemaan ihan keskellä kaupunkia. Matkustaminen ei voi olla helpompaa kuin täällä – lentokentältä kävelee hotelleille vartissa.
Eilatin asuinalueet eivät osoittautuneet kovinkaan kiinnostaviksi. Ravintoloita ei juurikaan ollut ja niistä harvoistakin sai aika mitäänsanomatonta ruokaa. Eilatin bussiterminaali sijaitsee samassa osassa kaupunkia. Hotellialueelta sinne voi hyvin kävellä, mutta mukavuudenhaluisempi hyppää mieluummin taksiin.
Rinkat selässä keikkuen mekin tallustimme bussiasemalle ja ostimme liput Tel Aviviin. Ensimmäiseen bussiin ei mahduttu mukaan, mutta tunnin odotuksen jälkeen kipusimme hyväkuntoisen ilmastoidun bussin kyytiin ja aloitimme matkan kohti Tel Avivia halki hiekkaisten maisemien.
Onko sinulla hyviä vinkkejä Eilatiin? Mitä itse pidät kaupungista, tai millaisia mielikuvia siitä on?
Reissun edellinen teksti: Sukelluksia, ruokaähkyjä ja biitsitöntä rantalomailua Aqabassa
Reissun seuraava teksti: Israelin itsenäisyyspäivä – Hiljentyvä Tel Aviv ja taivaankantta halkovat hävittäjät
Katso myös muut Israelia koskevat postaukset:
- Jerusalem: Länsimuuri, Temppelivuori, David Tower
- Jerusalem: Pyhän haudan kirkko ja Via Dolorosa
- Jerusalem: Juutalais- ja armenialaiskorttelit
- Jerusalemin hotelli: The Eldan Hotel
- Matka Länsirannan halki
- Tel Aviv – kun täydellinen matkakohde ei sytytä
- Vinkit rajanylitykseen Israelista Jordaniaan
Jos harkitset vierailemista Jordanian puolella, vilkaise myös nämä postaukset:
- 11 upeaa matkakohdetta Jordaniassa
- Aqaba
- Ensimmäistä kertaa sukeltamassa (Aqaba)
- Wadi Rum – unohtumaton matka punaisessa autiomaassa
- Petran kalliokaupunki
- Petra – roomalaisilta raunioilta vuorten huipulle
- Petra by Night – kalliokaupunki kynttilänvalossa
- Kuollutmeri
- Matkaopas Jordaniaan
- Liikkuminen Jordaniassa – kokemukset taksimafiasta ja vinkit matkan suunnitteluun
- muut Jordaniaan koskevat matkajutut löydät täältä
Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:
Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi
Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’
34 Comments
Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
20.9.2017 at 21:02Joskus näille helpommille hengähdystauoille on todellakin tilausta ja on ihana ottaa hetki ihan rennosti. ennen uusia seikkailullisempia hetkiä ja retkiä Onpä kätevää, että lentokentältä kävelee vartissa hotellille, se on harvinaista herkkua!
Suunnaton
21.9.2017 at 06:19No näinpä. Hyvin tiivistetty Mia!
Pirkko / Meriharakka
21.9.2017 at 01:59Me olemme itseasiassa käyneet Eilatissa kahdesti, mutta molemmat kerrat jo tosi kauan sitten. Teimme retkiä mm. Kuolleelle merelle ja jooa Jerusalemiin, vaikka se päiväkohteeksi raskas olikin. Muistan noilta reissuilta miten sotilaat aseineen rannalla kyllä vähän hätkähdyttivät, etenkin toisella reissulla kun seurueessamme oli pieniä lapsia. Mutta ihan ok kohde, monipuolinen.
Suunnaton
21.9.2017 at 06:19Ohhoh, Jerusalem on tosiaan ollut aikamoinen päiväkohde. Sen verran pitkä matka sinne Eilatista on, vaikkei Israel erityisen suuri maa olekaan.
Emilia/Matkan varrella
22.9.2017 at 11:17Olen kuullut parilta kaverilta suosituksia Eilatiin, olivat tykänneet kovasti. Noille seuduille suunnatessa tekisin samanlaisen monen stopin reissun kuin te, tuntuisi tuhlaukselta olla yhdessä (turisti)kohteessa koko aika. Tuntuu muuten käsittämättömältä, että lentokenttä sijaitsee keskellä kaupunkia ja sinne voi kävellä hotellilta! 😀
Suunnaton
13.11.2017 at 20:44Se lentokenttä oli kyllä hauska detalji! Kiertomatka tuolla oli kyllä tosi hyvä ratkaisu. Vaikka mekin ehdittiin monessa paikassa ehdittiin käydä, tuntui että edelleenkin jäi paikkoja näkemättä.
Merja / Merjan matkassa
22.9.2017 at 22:10Israel kiinnostaa kovasti ja lähinnä haluaisin Tel Aviviin. Kiva kuulla sun kokemuksia sieltä. En tiennytkään, että Eilat on länsimaalaisempi kuin Aqaba. Pukeutumissäännöt kieltämättä ahdistavat, kun ei voi pukeutua niinkuin haluaisi. Ei sillä, että mikroshortseissa pyörisin muutenkaan..
Suunnaton
13.11.2017 at 20:45Se noissa pukeutumissäännöissä onkin vaikeinta sulattaa, että kun itse pukeutuu mielestään varsin hillitysti, voi se muiden mielestä olla ihan liian paljastavaa.
Johanna / Fin Nomads
23.9.2017 at 06:29Joskus tuollainen pieni pyrähdys turistimestassa voi toimia ihan tervetulleena breikkinä reissun päällä. Enemmän turisteja tarkoittaa yleensä myös helppoutta ja enemmän valikoimaa kaiken suhteen 🙂 Me ei olla käyty ikinä Israelissa, mutta se vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta maalta. Aika erikoinen tuollainen turvatarkastus ostarilla, mutta toisaalta siellä voi sitten varmaankin olla turvallisin mielin, kun vartiointi toimii.
Suunnaton
13.11.2017 at 20:47Hyvin kiteytetty! Seikkailullisemman loman keskellä on ihan rentouttavaa päästä hetkeksi helppoon ympäristöön. Sama meillä kävi aikoinaan Albaniassa, kun ihastuttiin Makedonian puolella olevaan Ohridin rantakohteeseen. Albania oli ihana, mutta Ohrid ihana breikki kaiken sen ..Albanian.. keskellä. Lisäksi oltiin siellä vielä lokakuussa, eli saatiin turistikohteessakin olla aika rauhassa.
Paula - Viinilaakson viemää
23.9.2017 at 20:07Meidän hotelli oli ihan rannan tuntumassa ja oltiin ehkä muutenkin sellaiseen vuoden aikaan, ettei ollut pahin turistiryysis. Tästä on tosin aika kauan jo aikaakin. Meidän mielestä Eilat oli ihan kiva paikka jos ei etsi mitään kummempia elämyksiä. Sopii sellaiseen rentoiluun. Meikäläiselle tosin ehkä yksi kerta riitti ja kaipasimme enemmän menoa joten teimme sitten aika monta retkeä (Jerusalemiin ja Jordaniaan).
Ne turvatarkastukset oli kyllä alkuun aika hämmentäviä mutta turvallisuus ensin. Lentokentällä jouduttiin ihan erikoistarkastukseen mikä tuntui enemmän show:lta kuin oikealta turvatarkastukselta. Kastottiin jopa valokuvatkin kamerasta… mutta päästiin lopulta jatkamaan!
Suunnaton
13.11.2017 at 20:48Eilat on kyllä suht näppärä, kun sieltä pystyy tekemään hyvin päiväretkiä eri paikkoihin. Ja sekin kaupunki muuttuu todella paljon sen mukaan, minkälainen turistipiikki on käynnissä. Me käytiin siellä toukokussa, ja turisteja oli vielä ihan kohtuullisen pieni määrä.
Margit
1.4.2018 at 21:44Eilat on muutenkin rennompi kuin pelkästään pukeutumisen kannalta. Sieltä puuttuu myös Aqaban tyrkyttävä myyntityyli, palvelu on länsimaisen asiallista, mutta ystävällistä. Ja me kyllä todella tykättiin delfiiniriutasta, siellä oli nähty valtavasti vaivaa sen rakentamiseksi eikä delfiineillä ollut mitään ’ongelmia’ vaan ne saavat kulkea vapaasti sekä riutalla että sen ulkopuolella – ruoka-aika palauttaa ne takaisin helpon murkinan ääreen. Mistähän nuo negatiiset kommentit ovat peräisin? Eilatissa on tarjolla paljonkin lomapuuhaa, ja Negevin autiomaassa on mainioita retkikohteita. Meitä ei liioin haitannut yhtään nuo turvajärjestelyt, eipä niihin juuri kiinnittänyt edes huomiota. En sanoisi sen enempää turrerysäksi kuin Kreikan saaria
Suunnaton
2.4.2018 at 11:06Kiva kun kommentoit, Margit! Mukava kuulla mielipiteitäsi Eilatista. Ihan totta, että siellä on Jordaniaan verrattuna länsimaisen hillittyä asiakaspalvelua. Kiva kuulla, että delfiiniriutalla olisi asiat toteutettu hyvin. Muistelen, että olisin lukenut jotakin rajatusta alueesta tai turistien törttöilyistä delfiinien kustannuksella. Nyt kun etsin pikaisesti tietoa muistini tueksi, en enää törmännyt noihin muutaman vuoden takaisiin tietoihin. Olisikohan mielikuvani liittynyt delfiinien ruokintaan…? Se kun voi vaikuttaa delfiinien luontaiseen käyttäytymiseen ja selviämistaitoihin. Joka tapauksessa paikka näyttää paremmalta kuin monet delfinaariot.
Negevin autiomaa jäi meiltä näkemättä – siellä olisi ollut mielenkiintoista päästä käymään.