Menu
Jordania

Petra vai Wadi Rum – kumpi on sinun matkakohteesi Jordaniassa?

Petra ja Wadi Rum sijaitsevat kumpikin näppärän etäisyyden päässä Jordanian suositusta rantalomakohteesta, Aqabasta. Petraan ja Wadi Rumiin voi kumpaankin tehdä päiväreissun, ja kummassakin voi viipyä yön yli. Kumpaakin voi sydämeni pohjasta suositella. Mutta mitä jos aika on kortilla, ja näistä kahdesta täytyy valita toinen. Kumman puoleen vaaka kallistuu? Valitako Petra vai Wadi Rum?

Petra on ehkä Jordanian tunnetuin matkakohde. UNESCO:n maailmanperintölistallekin kuuluva muinainen nabatealaisten kaupunki. Nabatealaiset olivat Jordanian seudulla noin 2000 vuotta sitten elänyt kauppiaskansa. Sittemmin Petraa ovat asuttaneet myös roomalaiset. Petra on tunnettu upeista kallioon hakatuista julkisivuistaan. Petrasta löytyy myös paljon muuta. Lue niistä aiemmista kirjoituksistani:

Wadi Rum on hieman tuntemattomampi kohde Jordaniassa. Se kuitenkin kuuluu Petran ohella monen jordaniankävijän matkasuunnitelmiin. Wadi Rum on Jordanian eteläosassa sijaitseva autiomaa, joka niin ikään on UNESCO:n maailmanperintökohde. Myös Wadi Rumista löytyy jälkiä nabatealaisten elämästä. Wadi Rumin historiaan liittyy myös olennaisesti brittikapteeni T.E. Lawrence, joka vaikutti Wadi Rumin laaksossa arabikapinan aikana 1917-1918. Wadi Rumin kokemuksistani voit lukea tarkemmin näistä postauksista:

Kumpi näistä kohteista sopisi juuri sinulle, Petra vai Wadi Rum?

The Street of Facades

Petra

Olet kiinnostunut historiasta

Kuten edellä tuli todettua, sekä Petralla että Wadi Rumilla on mielenkiintoinen ja monipuolinen historia. Petrassa historia on kuitenkin paremmin nähtävissä. Hautakammioiden kallioon koverretut julkisivut ja raunioitunut roomalaiskaupunki tekevät Petran menneisyydestä käsinkoskelteltavan. Wadi Rumissa historia näkyy muutamina kalliokaiverruksina sekä lähinnä paikannimistössä.

Pidät patikoimisesta

Petra on valtavan laaja kohde, jossa käveltävää riittää useammallekin päivälle. Jo Petraan päästäkseen täytyy kävellä useampi kilometri, puhumattakaan kaupungin toisella laidalla pitkien portaiden päässä sijaitsevasta ns. luostarin alueesta. Petrassa voi liikkua myös hevosen, aasin tai kamelin kyydissä, mutta valveutuneempi matkailija jättää nämä väliin tai ainakin kiinnittää erityistä huomiota eläinten kohteluun.

Myös Wadi Rumissa järjestetään vaelluksia. Nämä kuitenkin ovat useimmiten osa useamman päivän retkeä, eli jos käytettävissä on ainoastaan yksi päivä, ei käveleminen Wadi Rumissa liene konkreettinen vaihtoehto, yksittäisiä pysähdyspaikkoja lukuunottamatta.

Haluat jeeppisafarille

Wadi Rumin retket toteutetaan lähestulkoon poikkeuksetta jeeppisafareina. Autiomaassa on tiettyjä käyntikohteita, joissa lähes jokainen matkanjärjestäjä käyttää asiakkaansa. Välimatkat ajetaan jeepillä tai vastaavalla autolla. Wadi Rumin reissussa kaikkein unohtumattominta on nimenomaan auton kyydissä ajetut osuudet. Jos hyvin käy, saatat päästä istumaan auton katolle tai retkenjärjestäjälläsi on käytössä avolavainen auto. Tällöin upeista maisemista pääsee osalliseksi ihan erilailla kuin sisällä autossa istuessa.

Petrassa tällaisia autoretkiä ei tietääkseni järjestestetä, eikä historiallisen kaupungin sisällä näy lainkaan autoja.

Wadi Rum, maisema, jeep

Wadi Rum

Haluat nähdä eläimiä

Petran kulkureitit vilisevät erilaisia eläimiä, joita käytetään ihmisten tai tavaroiden kuljettamiseen. Hevosrattaat kiitävät hirmuista vauhtia pitkin kapeaa solaa ja kamelit löntystelevät aukeilla paikoilla turisteja selässään kantaen. Mäkisemmillä osuuksilla aasit ja muulit liukastelevat kalliolla rahtia kantaessaan. Näiden eläinten näkeminen ei kuitenkaan tuota välttämättä kovin suurta iloa, sillä osa eläimistä on selvästi suomalaisella mittapuulla huonosti pidettyjä.

Petrassa voit lisäksi kohdata paikallisten mukana kulkevia kissoja ja koiria. Eikä unohdeta kymmeniä tai jopa satoja vuohia, jotka laiduntavat Petran vehreämmillä alueilla.

Wadi Rumin autiomaassa eläimiä näkee selvästi vähemmän kuin Petrassa. Myös Wadi Rumissa on mahdollista taittaa lyhyempi tai pidempi matka kamelin selässä, mutta siihen näiden kohteiden yhtäläisyydet loppuvat. Me saimme kenttälounaan ohessa ihastella myös luonnonvaraisia eläimiä. Oppaamme asetti lounaastamme ylijääneet leivät kivelle, mikä houkutteli paikalle autiomaan asukkeja. Kallion varjossa istuessamme saimme ihastella, kuinka linnut ja liskot kävivät vuorotellen hakemassa osuutensa leivästä.

Wadi Rum, liskot, linnut

Wadi Rum

Haluat ratsastaa kamelilla

Kuten todettua, kamelilla ratsastaminen on mahdollista sekä Petrassa että Wadi Rumissa. Petrassa näin kameleita ainoastaan suurimmilla aukioilla, joten veikkaisin, että ratsastusretket ovat melko lyhyitä. Wadi Rumissa kamelilla on mahdollista ratsastaa joko lyhyt etappi tai lähteä yhden tai jopa useamman päivän vaellukselle kamelin kyydissä.

Pidät vuorista

Jos Petrassa jaksaa kivuta kallioiden päälle, pääsee osaksi upeista vuoristomaisemista, joskaan aivan Alppien kaltaisista vuorista ei ole kyse. Wadi Rumin autiomaassa ei voida puhua varsinaisesti vuorista, mutta myös siellä hiekkakenttää katkovat valtavan kokoiset kalliomuodostelmat. Vuorifani saa ihailtavaa kummassakin kohteessa.

Wadi Rum, the Chicken Rock, maisema

Wadi Rum

Haluat vierailla elokuvien kuvauspaikoilla

Petra lienee tunnetuin Indiana Jones -elokuvista, sillä Petran Treasury näkyy komeasti Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvassa. Transformers-fanit saattavat tunnistaa Petran myös Kaatuneiden kosto -elokuvasta.

Samassa Transformers-elokuvassa voi ihailla myös Wadi Rumin maisemia. Lisäksi Wadi Rum on suosittu kuvauspaikka avaruuselokuvien parissa. Wadi Rumissa on kuvattu muun muassa Red Planet, The Last Days on Mars, The Martian ja Prometheus. Luonnollisesti Wadi Rumissa on kuvattu myös sen historiaan liittyvä Lawrence of Arabia -elokuva. Näiden lisäksi nämä kuvaukselliset kohteet ovat toimineet myös monien muiden leffojen kuvauspaikkoina.

Haluat kiertää UNESCO:n maailmaperintölistan kohteet

Sekä Petra että Wadi Rum kuuluvat UNESCO:n listalle ja täyttävät tämän kriteerin.

Petra, kamelit

Petra

Valitse Petra myös näistä syistä

 • Haluat pidemmällä retkellä yöpyä hotellissa: Petran visiitin yhteydessä on helppo yöpyä Wadi Musan pikkukaupungin lukuisissa hotelleissa tai hostelleissa.
 • Haluat piknikille roomalaisen kaupungin raunioille.

Valitse Wadi Rum myös näistä syistä

 • Haluat pidemmällä retkellä yöpyä beduiiniteltassa, syödä perinteistä maan alla grillattua ruokaa ja hyvällä tuurilla ihailla autiomaan tähtitaivasta. Monet matkanjärjestäjät tarjoavat yönyliretkiä omiin telttakyliinsä.
 • Haluat upottaa varpaat hiekkaan. Tämä onnistuu lähes missä tahansa Wadi Rumissa.
 • Haluat katsella ihailla laskevaa aurinkoa dyynillä istuen.
 • Haluat kiivetä korkealle kalliosta muodostuneelle kaarelle. (Suositeltava itsensätestauspaikka korkeanpaikankammoisille.)

Kumpi sinun mielestäsi vaikuttaa mielenkiintoisemmalta kohteelta, Petra vai Wadi Rum? Oletko käynyt jommassa kummassa? Kumpaa suosittelisit muille matkailijoille?

Katso myös:


Seuraathan Suunnaton-blogia myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi, Blogipolku ja Bloglovin’

24 Comments

 • Stacy
  10.6.2017 at 16:43

  Wadi Rum on enemmän minun paikkani, sillä luonnonvaraiset eläimet kiinnostavat, etenkin tiput. Indiana Jones taas on lasten leffa, eikä edes kovin hyvä sellainen. Sinällään minua kyllä kiinnostaa historialliset rakennukset, mutta on niin nähty. Kaipaan aikaa ennen nettiä, silloin piti mennä kirjastoon ja hyvällä onnella näki jonkin mustavalkoisen valokuvan paikasta.

  Reply
  • Suunnaton
   21.6.2017 at 22:23

   Historialliset rakennukset tosiaan helposti kokee inflaation. Onneksi Petrassa on niin paljon muutakin – se kokonaisuus on upea. Wadi Rumista nyt puhumattakaan <3

   Reply
 • Sanna I Siveltimellä
  16.6.2017 at 19:06

  Molempi parempi 🙂 Mutta jotenkin Indiana Jones vetäis tuonne Petran puolelle. En muuten yhtään ihmettele että esim The Martian on kuvattu tuolla. Näyttääkin ihan just siltä.

  Reply
  • Suunnaton
   21.6.2017 at 22:19

   Näitä leffoja onkin ollut hauska katsella sen jälkeen, kun on käynyt noissa paikoissa. Kohtaukset saa ihan uuden näkökulman kun tietää, millaista kameran ulkopuolellakin on.

   Reply
1 2

Leave a Reply