Menu
Yleinen

Vinkkejä matkablogin aloittamiseen sekä tunnustuksia bloggaajille

Talven aikana monet blogit ovat taas keränneet tunnustusta. Tunnustusten jakajina toimivat toiset bloggaajat. Käytäntö on minusta mainio. Tunnustusten avulla bloggaajat saavat mukavaa ja rakentavaa palautetta työstään, ja niiden avulla blogien lukijoille tarjotaan hyvä mahdollisuus löytää uusia blogeja lukulistoilleen.

Yleensä tunnustuksissa nostetaan esiin blogeja, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa blogosfäärissä ja joiden sisältö on erinomaista. Yllätys olikin suuri, kun helmikuussa Suunnaton sai ensimmäisen tunnustuksensa. Tästä kuuluu kiitos Reise reise -blogille.

Blogitunnustuksen saaneen blogin kuuluu paitsi nimetä uusia bloggaajia tunnustuksen saajiksi, myös antaa aloitteleville bloggaajille vinkkejä. Aloitteleville bloggaajille vinkkejä? Minultako? Bloggaajalta, jonka blogi juuri täytti kolme kuukautta? Tehtävä tuntuu absurdilta – minunhan niitä vinkkejä pitäisi vastaanottaa. Päätinkin katsoa tehtävää vähän toisesta vinkkelistä ja suunnata vinkkini niille, jotka vasta harkitsevat matkablogin aloittamista.

Vinkkejä sinulle, joka harkitset matkablogin aloittamista

Vinkki nro 1

Valitse blogin nimi tarkoin. Tämä on blogin aloittamisessa ehkä se kaikkein haastavin vaihe. Nimen olisi hyvä erottautua riittävästi muista. Nimen täytyy toimia nyt, mutta sen pitäisi toimia myös viiden vuoden päästä. Jos nyt keskityt Euroopan matkoihin, kannattaako blogia kuitenkaan nimetä sen mukaan. Toimiiko Essin seikkailut Euroopassa -nimi enää blogilla, joka viiden vuoden päästä kertoo Aasian matkoista?

Vinkki nro 2

Valitse kohdeyleisösi. Haluatko kirjoittaa Väinölle, joka ei koskaan ole käynyt Turkua kauempana? Tai onko kohteenasi kaksikymppinen reppureissaaja, joka viettää aikaa Thaimaan rannoilla ja käy Suomessa vain kääntymässä? Kirjoitatko tarinoita oululaiselle Sannalle, joka lukee blogeja niiden välittämän fiiliksen vuoksi? Vai haluatko tarjota matkavinkkejä Pekalle, Elisalle tai Tainalle, jotka päätyvät blogiisi lukemaan tarkkoja matkavinkkejä tiettyihin kohteisiin?

Blogin kuuluu olla kirjoittajansa näköinen ja sitä täytyy olla kiva kirjoittaa. Kannattaa silti miettiä, minkä tyyppisiä tekstejä kirjoittaa ja pitää tekstien linja kutakuinkin samantyyppisenä. Kokeneelle reissaajalle voi olla turhauttavaa lukea perusvinkkejä siitä, miten lentokentän turvatarkastuksessa toimitaan. Toisaalta ensimmäistä kertaa matkustava voi mennä turhan hämilleen lyhenteitä ja matkailutermejä vilisevän tekstin kanssa. Älä ahmi kaikkea, vaan pidä blogissa tietty punainen lanka.

Vinkki nro 3

Pyri julkaisemaan riittävän usein ja tasaisesti. Blogin on vaikea vakiinnuttaa lukijakuntaa, jos ensimmäiset neljä tekstiä julkaistaan kolmen päivän sisällä ja viides juttu ilmestyy vasta kuukautta myöhemmin, kun kukaan ei enää muista blogin olemassaoloa. Hyödynnä blogin ajastustyökalua valmiiden juttujen julkaisemiseen, jos tiedossa on paljon työkiireitä tai pitkä netitön jakso.

Vinkki nro 4

Valitse sopiva blogialusta. Tietotekniikkanerolle on tarjolla jos jonkinlaista vaihtoehtoa, mutta myös tavallinen tietokoneen käyttäjä pääsee hyvin bloggaamisessa alkuun. Matkablogin voi perustaa muun muassa Pallontallaajien tai Rantapallon alaisuuteen. Selvitä ja vertaile eri vaihtoehtoja ennen kuin perustat blogin.

Vinkki nro 5

Hyödynnä sosiaalista mediaa. Bloggaaminen voi olla ja on paljon muutakin kuin blogin kirjoittamista. Tee blogille oma sivunsa Facebookiin ja perusta tilit Instagramiin ja Twitteriin. Sujuva somettaja ottaa haltuun myös monia muita kanavia. Mitä laajemmalla repertuaarilla aloitat bloggaamisen, sitä nopeammin pääset siihen kiinni. Muista toki myös omat resurssisi.

Vinkki nro 6

Verkostoidu. Tästä termistä on muodostunut kirosana monelle opiskelijalle ja työuraansa aloittelevalle, mutta ei sitä turhaan rummuteta. Bloggaaminen on paljon hauskempaa, kun tuntee ihmisiä blogien takaa. Minä päädyin ensimmäiseen bloggaajatapaamiseen, kun olin kirjoittanut blogia muutaman viikon. Enkä kadu heittäytymistäni tippaakaan! Tuon tapahtuman jälkeen kirjoitin vinkkejä ensikertalaisille messubloggaajille. Käy tsekkaamassa myös ne.

Tallinna, piparinäyttely

Suunnattoman alkusysäys

Blogitunnustukseen kuuluu myös kertoa, kuinka itse aloitti bloggaamisen. Olin joskus vuosia aiemmin kirjoittanut toiseen harrastukseeni liittyvää blogia ja vaihto-opiskeluvuonnani kirjoitin kuulumisiani blogin muotoon. Nämä ovat kuitenkin kaukana siitä, mikä käsitys bloggaamisesta nykyään on.

Monen vuoden ajan hain matkavinkkejä Pallontallaajien foorumilta ja pyrin jakamaan kokemuksiani myös muille keskustelijoille. Jossain vaiheessa, kun blogit olivat saavuttaneet nykyisen muotonsa, aloin hakemaan matkavinkkejä myös matkablogeista.

Muutama vuosi sitten Albanian matkaa suunnitellessa vinkkejä ei kuitenkaan tuntunut löytyvän oikein mistään. Tämä toimi ehkä suurimpana kannustimena sille, miksi perustin oman blogin. Miksi en pukisi kokemuksiani sellaiseen muotoon, josta myös muut matkaansa suunnittelevat voisivat saada kokemuksia?

Kun blogin perustamisen aika tuli, minulle oli päivänselvää, mihin blogini haluan perustaa. Historiani Pallontallaajieni kanssa johti siihen, etten oikeastaan edes harkinnut muita vaihtoehtoja. Enkä ole katunut päätöstäni hetkeäkään.

tunnustus

Blogitunnustukset

Lopuksi nimeän uudet blogit palkinnon saajiksi. Minulla ei ole lukulistalla kovinkaan montaa sellaista blogia, joiden jutut lukisin aina. Ennemminkin luen sellaisia postauksia, jotka kertovat minua kiinnostavista matkakohteista. Niinpä haluan nimetä sellaisia blogeja, joita olen viime aikoina lukenut. Osa blogeista on varmasti saanut tunnustuksen jo aiemmin, mutta siinä tapauksessa blogit ovat moninkertaisen tunnustuksen arvoisia.

Vaihda vapaalle on yksi harvoista jatkuvasti seuraamistani blogeista. Täältä löytyy vinkkejä niin Alaskaan, Kanadaan kuin Afrikan safareillekin. Tekstit ovat mukaansatempaavia, mutta niistä löytyy myös hyviä vinkkejä niille, jotka harkitsevat suuntaavansa samaan matkakohteeseen.

Irtiottoja maailmalle -blogi on Namibian tarinoidensa kanssa viime aikoina toiminut hyvänä lisälääkkeenä afrikkakuumeen lievittämiseen – tai ehkä vain pahentanut sitä.

Adalmina’s Adventures päivittyy tällä hetkellä maailmanympärimatkalta. Itseäni ovat kiinnostaneet erityisesti harvinaiset reissukertomukset Etelänapamantereelta sekä Papua Uusi-Guineasta.

Syö Matkusta Rakasta -blogin Meri vaikuttaa tällä hetkellä Belgradissa. Balkanilta on mahtavaa kuulla uusia matkavinkkejä ja toisaalta sukeltaa omiin muistoihin tuosta maailmankolkasta.

Tasty Travelissimo yhdistää sujuvasti matkailua ja ruokaa. Viimeksi hain täältä vinkkejä Madridin tapasbaareihin.

Pöndekengissä ja Fiftyfifty ansaitsevat maininnan jo ihan sen takia, että Mira ja Sonja olivat ensimmäisinä toivottamassa Suunnattoman tervetulleeksi matkablogien maailmaan. Kiitos siitä! Molemmat blogit ovat tietenkin myös muuten seuraamisen arvoisia.

Edit 5.4.2017: Täytyy ehdottomasti nostaa vielä esiin tänään puolivuotissynttäreitään juhliva Lentopelkoblogi. Instatilistä alkunsa saanut blogi ripottelee helmiä muun muassa Montenegron tuntemattomammista kohteista. Myös valokuvissa on sellaista otetta, josta saa hyvin inspiraatiota omaan juurtuneeseen kuvaamistapaansa. Aloitteleva matkabloggaaja kiittää Jannia ja Anssia vertaistuesta.

Tunnustuksen ohjeistuksen mukaan tunnustuksen saaneen blogin tulisi toimia seuraavasti:

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnon saajaksi

Kuuluvatko mainitsemani blogit myös sinun lukulistallesi? Mikä sinun mielestäsi tekee niistä lukemisen ja tunnustuksen arvoisia?
Mitkä tekijät ylipäätään tekevät (matka)blogeista sellaisia, että niitä on mukava seurata?


Suunnaton-blogi löytyy myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook: @suunnaton
Instagram: @suunnaton
Twitter: @Suunnaton_blogi
Pinterest: @Suunnaton_blogi

Suunnaton löytyy myös blogipalveluista
Blogit.fi ja Bloglovin’

10 Comments

 • Oi, nöyrä kiitos tunnustuksesta! Tässä oli kyllä paljon hyödyllisiä vinkkejä aloittelijoille. Tätä lukiessa kuitenkin eniten ihmetyttää, että ihanko oikeasti siitä on vasta kolme kuukautta kun blogiisi ensimmäisen kerran eksyin? :0

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2017 at 20:50

   Ihan samoin ihmettelen, että niinkö vähän aikaa olen vasta blogia kirjoittanut. Tuntuu, että olisin ollut näissä piireissä jo pidempään 😮 Kertoo jotain siitä, kuinka kivasti blogi- ja bloggaajamaailma on ottanut vastaan!

   Reply
 • Voi, kiitos tunnustuksesta! Ja ihanaa, että ollaan sut saatu meidän matkabloggaajien joukkoon! 🙂 Hyvät vinkit olit koonnut, vaikka taivalta ei kovin kauan olekaan vielä takana. 😉

  Reply
  • Suunnaton
   4.4.2017 at 21:21

   Kiitos! On ollut ihan parasta saada tutustua kanssabloggaajiin 🙂

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  5.4.2017 at 16:03

  Olipas ihana löytää oma blogi tältä listalta, kiitos paljon! Oli kyllä tosi kiva tutustua matkamessuilla ja jutella toisellekin vasta bloggaamisen aloittaneelle! 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.4.2017 at 18:34

   Oli, ehdottomasti. Sinne kyllä todellakin kannatti lähteä, vaikka olikin vielä ihan noviisi matkabloggaajana.
   Synttärionnittelut Lentopelkoblogille!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  5.4.2017 at 18:08

  Kiitos kovasti maininnasta ja hyvät vinkit sulla aloittejialle! 🙂 Mulla on käynyt vähän huonompi tuuri noiden blogitapaamisten osalta, enkä ole ehtinyt edes matkamessuille moneen vuoteen, mutta toivottavasti tapaan piakkoin muitakin matkabloggaajia. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.4.2017 at 18:33

   Kiitos, kiva kuulla! Olisi kyllä tosi kiva nähdä livenäkin – toivottavasti osutaan joskus (pian) samoihin tapahtumiin 🙂

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  5.4.2017 at 18:10

  Iso kiitos tunnustuksesta! Ilahduttaa aina lukea tälläistä palautetta. 🙂 Hyviä vinkkejä olet koonnut listalle! Niistä on varmasti hyötyä omaa blogia suunnitteleville. Pallontallaajatkin on loistava alusta blogille. 🙂

  Reply
  • Suunnaton
   5.4.2017 at 18:36

   Kiitos! Kiva kuulla hyvää palautetta, että kokeneemmatkin bloggaajat kokevat vinkit onnistuneiksi 🙂
   Sun (/teidän) blogi on tunnustuksensa ansainnut. Niin paljon hyviä matkavinkkejä on sieltä saatu haettua. Tänä vuonna tulee testattua osa niistä 🙂

   Reply

Leave a Reply